Інтерпол за час війни показав себе як організація, що грається в політику - Клименко

Інтерпол за час війни показав себе як організація, що грається в політику - Клименко

Укрінформ
Інтерпол за час повномасштабної війни Росії проти Українипоказав себе як організація, яка грається в політику, а не виконує функції, для яких вона і була заснована.

Про це міністр внутрішніх справ Ігор Клименко сказав в інтерв’ю «Цензор.нет», відповідаючи на питання про те, що Інтерпол не зміг би казати про політику щодо оголошення у розшук військових РФ, якби у цьому контексті йшлося про тероризм, передає Укрінформ.

«Вони б не брали (військових РФ у розшук – ред.), навіть якби кваліфікували (дії цих росіян – ред.) як тероризм. І взагалі Інтерпол себе показав за час війни як організація, яка не завжди йде нам назустріч, організація, яка грається у політику, а не виконує функції, для яких вона і була заснована», - заявив Клименко.

Він зазначив, що тому МВС через Офіс генпрокурора спілкується із Міжнародним кримінальним судом і з іншими міжнародними кримінальними інституціями. «Ми досить плідно співпрацюємо в цьому питанні з Європолом», - сказав міністр.

Читайте також: Повноваження Інтерполу обмежили на території Росії

Глава МВС пояснив, що між терором і тероризмом є різниця.

«У розмові ми часто використовуємо термінологію не в її прямому значенні. А от для юридичної оцінки це має велике значення. Ми всі прагнемо, щоб Росія на міжнародному рівні понесла відповідальність за всі свої злочини. Тому важливо правильно кваліфікувати всі дії ворога. З точки зору норм міжнародного права держава не може здійснювати терористичні акти», - заявив він.

Клименко поінформував, що терор цивільного населення під час відкритої війни – це вже фіксація саме воєнного злочину, визначеного нормами міжнародного права, за який можна судити конкретних посадовців Росії.

За його словами, українські правоохоронці збирають багато інформації щодо кожного військовослужбовця – від генерала до рядового російської армії, розслідують справи, у яких вони проходять, встановлюють вину кожного, а зібрані матеріали їхніх воєнних злочинів спрямовують у Міжнародний кримінальний суд.

Читайте також: У магістральній справі щодо агресії РФ вже понад 670 підозрюваних – Офіс генпрокурора

Він переконаний, що перед міжнародним трибуналом мають відповісти всі ті, хто ухвалював рішення про початок збройної агресії проти України та виконував їх, унаслідок чого загинули та продовжують гинути українці (цивільні та військові), унаслідок чого знищується цивільна інфраструктура, а існування України, її державності в перші тижні і місяці повномасштабної війни були під питанням.

Як повідомлялося, у Єврокомісії підтвердили підтримку створенню спеціального трибуналу щодо злочинів РФ в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-