Чехія може передати Україні гелікоптери Мі-24 - міністр оборони

Чехія може передати Україні гелікоптери Мі-24 - міністр оборони

Фото
Укрінформ
Міністр оборони Чеської Республіки Яна Чернохова припустила передачу Україні ударних гелікоптерів Мі-24, які планується замінить новими американськими гвинтокрилами.

Про таку можливість Чернохова сказала на церемонії прийняття на озброєння перших американських гелікоптерів, передає Укрінформ із посиланням на допис глави міноборони Чехії в соцмережі Х.

За її словами, російські вертольоти Мі-24В/35 відмінно послужили, причому довше очікуваного – 45 років.

«Навіть якщо ми символічно попрощаємося з ними сьогодні, на цьому історія «двадцять четвірки» не закінчується. Напевно всі ми підозрюємо, що вони можуть знайти подальше застосування там, де зараз потрібна будь-яка військова техніка для захисту від агресорів. Саме туди наша допомога прямувала протягом багатьох місяців – і надходитиме далі», – заявила Чернохова.

Вона додала, що армія Чехії не може покладатися на «запчастини зі Сходу». Втім, очільниця міноборони уточнила, що з експлуатації знімаються не всі машини радянських часів, а поки що лише Мі-24.

Читайте також: Чехія з початку року передала Україні 76 БМП та 24 танки

Церемонія відбулась на базі ВПС поблизу Наместе над Ославою. 17 серпня сюди надійшли два багатоцільові вертольоти UH-1Y Venom та ударний AH-1Z Viper зі США. А з кінця липня на базі перебувають ще дві американські машини.

Загалом Чехія придбає вісім багатоцільових гелікоптерів UH-1Y Venom і чотири винищувачі AH-1Z Viper виробництва компанії Bell. Вони замінять російські Мі-24В/35. Окрім 12 нових вертольотів, військові безкоштовно отримають вісім модернізованих - як подяку за допомогу Україні. Усі гвинтокрили Viper і Venom мають прибути до Чехії до кінця наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-