Битва за Україну. День п’ятсот тридцять восьмий

Битва за Україну. День п’ятсот тридцять восьмий

Укрінформ
Масований ракетний удар по Україні: з 28 крилатих ракет було збито лише 16. Долар і євро в РФ відновили зростання після панічного підвищення облікової ставки

 Ми зібрали для вас інформацію про пятсот тридцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Ракетний удар по Україні

- Повітряні сили у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони вночі знищили 16 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» із 28, випущених військами РФ по Україні з району Каспійського моря - Повітряні сили Збройних сил України.

- Уночі 15 серпня росіяни атакували Україну літаками Ту-22 з аеродромів базування Шайковка і Моздок -  Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Цієї ночі росіяни запускали «Калібри» попередньо з фрегата «Адмірал Макаров», який вчора було виведено в акваторію Чорного моря - Дмитро Плетенчук,офіційний представник Військово-морських сил Збройних Сил України.

- Запущені росіянами у ніч проти вівторка ракети Х-101 по Україні були виготовлені цьогоріч, у цих ракетах є близько 30 іноземних мікросхем, потрібне посилення санкцій для унеможливлення отримання агресором критичних компонентів - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

- Росія черговою ракетною атакою по Україні пошкодила цивільні об’єкти у восьми регіонах, серед них: житлові будинки, освітні заклади, лікарня - Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України. Є постраждалі та загиблі. «Мої щирі співчуття родинам».

Дніпро

  • Захисники збили над Дніпропетровщиною 7 крилатих ракет Х-101/555.
  • Є «прильоти» по промисловому підприємству у Дніпрі. Пожежа охопила понад 800 кв м. Її локалізували. Поранено 3 людини.
  • Понівечено важливий об'єкт для Дніпра - спорткомплекс «Метеор». Тут приймали всеукраїнські змагання.

Луцьк

  • Влучання по одному з промислових підприємств шведської компанії SKF, що виготовляло підщипники для автомобілів і промисловості, 3 робітників підприємства загинули, 3 поранено.

Сміла (Черкаська область)

  • Російські ракети поцілили по приватному підприємству і медичному закладу, критична ситуація із водопостачанням більшої території міста, пошкоджено мережі теплопостачання..

Львів

  • У Львові пошкоджено понад 100 помешкань, вибито понад 500 вікон, зруйновано дитсадок.
  • У Львівському медичному фаховому коледжі «Монада» вибито вікна, також сталося загоряння у трьох будівлях промислового підприємства.

  • В одному з гіпермаркетів міста через падіння уламків ракети стався обвал стелі. Надійшла також інформація про пошкодження транспортних засобів. Четверо людей постраждали.
  • У Ставчанах Львівського району пошкоджені 15 житлових будинків в приватному секторі, з них 6 – критично. Також пошкоджені легкові автомобілі. Відомо про 19 постраждалих, серед них дитина.
  • Пошкоджено мережі обленерго у Львівській області.

Івано-Франківщина

  • Уламки російської ракети впали на приватне подвір'я у селі Булелуя Снятинської ОТГ, пошкодивши господарські споруди і житловий будинок. Без постраждалих.

Запорізька область

  • Ворог випустив 4 ракети по селищу Степне в Запорізькій області. Руйнацій зазнали місцева гімназія, дошкільний заклад, будинки, які знаходились поруч. Внаслідок атак загинули двоє людей і ще одна людина дістала поранення.

Слов’янськ, Донеччина

  • Попередньо, обстріл вівся ракетами С-300. Унаслідок атаки постраждав завод «Зевс Кераміка». Жертв немає.

Реакція світу на черговий ракетний обстріл України

  • Франція рішуче засуджує нові російські удари, що були завдані сьогодні по Львову й Луцьку на заході України і спричинили загибель людей - МЗС Франції. «Ці атаки вкотре були спрямовані на цивільну інфраструктуру, включно з житловими будинками, що вкотре засвідчує цинізм і повне ігнорування Росією всіх принципів міжнародного гуманітарного права, які вона безсоромно порушує». Франція продовжить надавати військову підтримку Україні.

***

Керівник апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен допустив, що Україна може стати членом Альянсу в обмін на «відмову» від частини своєї території, але наголосив, що таке рішення має ухвалювати лише Київ – «Європейська правда». «Я не кажу, що має бути саме так. Але це може бути ймовірним рішенням».

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Повідомлення про цей нібито тиск (щодо «мирних переговорів» - ред.) не підтверджені нічим. Вони існують лише в інтернеті. Я не знаю, можливо, це робота російської армії тролів, але партнери не ставили якихось вимог вести переговори. Україна буде вирішувати цю проблему самостійно, і жодних переговорів із Путіним не може бути».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На сході зменшилася кількість атак та обстрілів із боку російських окупантів, це пов'язано з перегрупуванням ворога - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

Сили оборони продовжують наступ на Мелітопольському та Бердянському напрямках - Андрій Ковальов, речник Генерального штабу Збройних Сил України. У напрямку Урожайного мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах. Втрати ворога вбитими та пораненими становлять 231 особу (загиблі - 66, поранені - 164, полонені - 1). Знищено 28 одиниць озброєння та військової техніки противника. Також було знищено чотири склади боєприпасів і один вузол зв’язку.

- На Авдіївському та Мар'їнському напрямках українські захисники продовжують стримувати наступ ворога - об’єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку. Окупанти не планують захоплювати Авдіївку Донецької області, сподіваючись узяти місто в кільце і просунутися далі. Ворог навіть не ризикує туди заходити, щоб не загрузнути в боях. З ранку триває обстріл району багатоповерхівок в Авдіївці, влучили в магазин - єдиний, який ще працює у місті.

- Сили оборони знищили на Бахмутському напрямку 174 окупанта, на Лимано-Куп’янському напрямку – понад 120 – Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. На Лимано-Куп’янському напрямку ворог активно використовував авіацію. Українські сили перекидають резерви під Куп’янськ, щоб унеможливити рух російських окупантів. Віддано чіткі накази на побудову ешелонованої оборони.

- Президент Зеленський здійснив робочу поїздку в Запорізьку область, у ході якої побував у розташуваннях бригад, які ведуть наступальні дії на Мелітопольському напрямку - пресслужба глави держави. Президент відвідав хірургічне відділення, де надають медичну допомогу українським військовослужбовцям.

- Дві групи російських окупантів у межах Новгород-Сіверської територіальної громади намагались перетнути кордон України в Чернігівській області. Їх зупинили, і вони з втратами відійшли - Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил.

***

- Сьогодні помер херсонець, важко поранений під час обстрілу 14 серпня - Олександр Толоконніков, керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації.

- Російські окупанти 15 серпня скинули на Донеччину авіабомби та накрили вогнем із артилерії: 5 поранених та 2 загиблих цивільних -  Донецька обласна прокуратура.

- У війні проти України ліквідували учасника одного з найвпливовіших у секторі Газа кланів – Рамі аль-Фарра. На війні він опинився за власною ініціативою - Радіо Свобода.

- Станом на 13 серпня 2023 року, Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. За два тижні серпня в Україні загинули 48 цивільних осіб, і ще 210 зазнали поранень.

- Минулої доби російська армія обстріляла Донеччину, Херсонщину, Запоріжжя, Харківщину, вбила 4 мирних жителів, 23 поранила – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Кабмін ухвалив розпорядження про призначення Тимура Ткаченка на посаду заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості - Телеграм-канал Уряд Online. Раніше Тимур Ткаченко працював директором Департаменту міського благоустрою КМДА.

- У Верховній Раді розпочався збір підписів під законопроєктом про декриміналізацію порнографічного контенту. Документ планують зареєструвати вже цього тижня - Ярослав Железняк, депутат від фракції «Голос».

- Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду повідомив про формування нової філософії соціальної політики, яка здійснюватиметься за трьома напрямками: це якісні реєстри, соціальної реформи і цифровізація - Укрінформ.

- Новопризначений посол Швеції Мартин Оберг підтвердив готовність його країни й надалі підтримувати Україну та зміцнювати співпрацю між Києвом і Стокгольмом - МЗС України.

- Вищий антикорупційний суд відсторонив Олексія Сальнікова від посади голови Державної судової адміністрації до 24 вересня. НАБУ і САП підозрюють його у підбурюванні до надання неправомірної вигоди суддям Верховного суду - прес-служба САП.

- Роботи над проєктом «Тризуб Батьківщини» виконуються за графіком, їх планують завершити до 23 серпня - Дня Державного прапора України - пресслужба МКІП.

- Працівники поліції наразі забезпечують правопорядок на території Києво-Печерської лаври - Оксана Тищенко, пресофіцер Печерського управління поліції. В УПЦ МП кажуть про «штурм корпусів». На місці є директор заповідника, є комісія, яка працює. У них є рішення суду, відповідно до якого вони мають право на законних підставах потрапити до цих корпусів. Поліція закрила центральний вхід до Нижньої лаври.

- Унаслідок російських обстрілів наразі без світла залишаються 404 населених пункти. Зокрема, після нічної атаки нові пошкодження зафіксували в електромережах шести областей - НЕК «Укренерго».

***

- До загального фонду Державного бюджету України у липні надійшло акцизного податку з вироблених та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) на суму 8,7 млрд грн - Державна податкова служба України.

- Кабмін виділив із резервного фонду держбюджету 911,5 млн для Харківщини та понад 363 млн грн для Чернігівщини на будівництво військових інженерних та фортифікаційних споруд - Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр.

- Наглядова рада державного Центренерго призначила Андрія Чуркіна генеральним директором компанії - пресслужба Фонду держмайна. Новий гендиректор має прискорити підготовку Центренерго до опалювального сезону, а також розв'язати проблеми із боргами компанії перед енергоринком та іншими контрагентами.

- Активи підсанкційного бізнесмена Дмитра Фірташа на суму 7,4 млрд грн були арештовані, а ще три очільники облгазів підконтрольної йому групи РГК отримали повідомлення про підозру - пресслужба Бюро економічної безпеки. У справі щодо розкрадання газу з української газотранспортної системи (ГТС) облгазами РГК повідомлення про підозру отримали вже 15 осіб. Фігурантам загрожує до 12 років ув'язнення. на їх рухоме та нерухоме майно було накладено арешт. Загальна сума арештованого майна – 246 млн грн.

- Під державне управління Групи Нафтогаз перевели АТ «Івано-Франківськгаз», АТ «Хмельницькгаз» і АТ «Миколаївгаз», які раніше входили до «Регіональної газової компанії» (РГК) олігарха-втікача Дмитра Фірташа - компанія «Газмережі» у складі «Групи Нафтогаз».

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уже з наступного тижня розпочне виплату гарантованого відшкодування вкладникам АТ «АКБ «Конкорд», рішення про ліквідацію якого було прийнято регулятором 1 серпня 2023 року - пресслужба Фонду гарантування.

- АТ «Укргазвидобування» запустило у роботу дві високодебітні свердловини, що дають понад 430 тис. кубометрів газу на добу - Група Нафтогаз.

- Повторний аукціон з приватизації Білгород-Дністровського морського торговельного порту, запланований на 15 серпня, не відбувся через відсутність учасників - система Prozorro.Продажі. Аукціон був запланований зі зменшеною вдвічі стартовою ціною - 92,45 млн грн.

- Витрати «Нафтогазу» на управління АЗС Glusco перевищили доходи у 12 разів – АРМА. АРМА розірвало договор з «Нафтогаз Ойл Трейдинг», «дочкою» Нафтогазу через систематичне надання недостовірної інформації про доходи, які управитель отримував від використання автозаправок та нафтобаз.

- Завершився перший етап програми «Доступ до фінансування та підтримка стійкості ММСП в Україні», який був спрямований на підвищення конкурентоспроможності та фінансової стабільності мікро-, малих і середніх підприємств України – Укрінформ. Фінансування відбувалося на кошти уряду Німеччини. В програмі взяли участь 136 підприємців з усієї України (окрім тимчасово окупованих територій). Вони отримали кредити для інвестиційних цілей або поповнення обігових коштів в одному з банків-партнерів загальною сумою майже 500 мільйонів гривень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Глава Міноборони Олексій Резінков привітав поляків і міністра оборони Маріуша Блащака з нагоди Дня Війська Польського, який у країні відзначають 15 серпня.

- У Варшаві відбувся найбільший після завершення «холодної війни» парад збройних сил, присвячений Дню Війська Польського. Варшавою пройшла колона з 2000 солдатів польської армії та країн НАТО. Їх супроводжували 200 одиниць військової техніки і 92 літаки та гелікоптери – «Європейська правда».

- Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що його країна підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно у її боротьбі за мир і свободу - Romania Journal. Румунія візьме участь у навчанні українських військових у рамках місії ЄС з військової допомоги та розмістить майбутній регіональний навчальний центр для пілотів F-16 - як румунських, так і українських.

- Німецький збройовий концерн Rheinmetall підтвердив, що впродовж цього року передасть Україні розвідувальний безпілотник нового покоління LUNA NG - сайт компанії.

- Латвійська залізниця (LDz) бачить можливість цієї осені зайнятися перевезенням українського зерна - Ріналдс Плявніекс, голова правління компанії «Латвійська залізниця». Через Латвію за рік можна буде перевезти приблизно від 500 тисяч до одного мільйона тонн українського зерна. 

- Швеція планує надати Україні новий пакет військової підтримки вартістю 3,4 мільярда крон (майже $314 млн), що включатиме переважно боєприпаси і запасні частини до раніше поставлених систем озброєння - Reuters.

***

- У Туреччині вважають, що альтернативні шляхи вивезення зерна з України, зокрема через річкові порти на Дунаї, не можуть замінити Чорноморську зернову ініціативу, тому терміново потрібно знову досягти домовленості щодо зернового коридору - Bloomberg.

- Благодійний фонд «Відкрите суспільство», заснований мільярдером Джорджем Соросом, в рамках нової організаційної моделі планує згорнути або припинити значну частину своєї роботи у ЄС. Водночас фінансування України продовжиться - Reuters..

- України немає у списках запрошених країн на саміт G20, який має відбутися 9-10 вересня у Нью-Делі, проте там є Росія, яку традиційно має представити її диктатор Володимир Путін - сайт «Великої двадцятки».

- Британські правоохоронці затримали трьох громадян Болгарії, яких підозрюють у шпигунстві на користь російських спецслужб - ВВС.

- Служба державної безпеки (VDD) Латвії виявила в інтернеті окремі прямі та непрямі заклики приєднатися до російського військового угруповання «Вагнер» - Delfi.

- Центральний банк Китаю у вівторок несподівано знизив ключову ставку вдруге за три місяці, що свідчить про нарощення владою зусиль із пом’якшення монетарної політики, аби прискорити темпи відновлення економіки після жорстких антиковідних обмежень - Reuters.

ВОРОГ

- Центральний банк Росії (Банк Росії) підвищив ключову ставку з 8,5% до 12% наступного дня після того, як курс долара США перевищив 100 рублів, а євро - 110 рублів - пресреліз Банку. Долар і євро в РФ відновили зростання на Московській біржі одразу після панічного підвищення облікової ставки.

- У російській республіці Адигея увечері 14 серпня розбився навчально-бойовий літак Л-39, унаслідок чого загинув командир навчальної авіаційної бази міста Майкоп полковник Вадим Гуров -  Міноборони РФ.

- Очільник Міноборони РФ Сергій Шойгу збрехав на Московській конференції з безпеки 15 серпня, що росіяни не застосовують касетні боєприпаси на війні в Україні. «Росія досі з гуманітарних міркувань не застосовувала касетні боєприпаси в ході конфлікту в Україні, але це рішення може бути переглянуте».

- Внаслідок вибуху на автозаправній станції у російській Махачкалі загинули 35 людей, ще 105 людей постраждали - пресслужба МНС РФ. Причина виникнення пожежі поки що невідома.

- Близько 50 росіян похилого віку стали фігурантами кримінальних справ за критику війни проти України. Ще понад 160 людей затримано на антивоєнних акціях - ЗМІ. Літніх засуджених відправляють у колонії, попри важкі захворювання, і штрафують на сотні тисяч і навіть мільйони рублів,  які вони не спроможні виплатити.

- Росіяни планують провокацію на Курській атомній електростанції та готують евакуацію місцевого населення - Центр національного спротиву. Загалом евакуювати планують на північ області від 21 до 57 тисяч осіб.

Підготувала Жанна Телеганова

 Фото: Сергій Лисак, голова Дніпропетровської ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-