Битва за Україну. День п’ятсот вісімнадцятий

Битва за Україну. День п’ятсот вісімнадцятий

Укрінформ
Кабмін виділив цього року 40 мільярдів гривень для інвестування в українське виробництво безпілотників. Україна розробила надводний дрон нового покоління MAGURA V5

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот вісімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- 26 липня на прохання Києва відбувається засідання Ради Україна-НАТО - DW. Темою зустрічі, в якій беруть участь представники 31 держави-члена Альянсу та Києва, є вихід Росії з «зернової угоди» та забезпечення сталої роботи «зернового коридору».

- Україна розробила новий морський дрон MAGURA V5. Його продемонстрували на міжнародній оборонній виставці IDEF 2023 у Стамбулі - Промисловий портал. Дрон розробила українська держкомпанія СпецТехноЕкспорт.

- У рамках третього турне країнами Африки міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідує Ліберію - МЗС України. Це перший в історії дипломатичних відносин візит до цієї країни.

ЦИТАТИ ДНЯ

Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил ЗСУ: «Ми вдячно приймаємо не лише воєнно-технічну допомогу, а й підготовку наших людей на базах західних союзників. Українські Збройні сили продовжують встановлювати рекорди у військовій справі. З початком надходження міжнародної воєнно-технічної допомоги кмітливі українські воїни здивували професійні кола воєнних аналітиків, опановуючи західні зразки воєнної техніки у неймовірно стислий термін».

Олексій Данілов, секретар РНБО: «Це ж не художній фільм і не спектакль. Це – життя і воно складне. А також це події, які розгортаються на фронті. І коли хтось дає оцінки темпу контрнаступу – «повільний» він чи «не повільний» – це абсолютно некоректне трактування».

Герман Галущенко, міністр енергетики України: «Реактор може вибухнути в будь-який момент; ми просто не знаємо коли. Росіяни повністю відключили нас від систем моніторингу безпеки. Ніхто не вірив нам, що Росія може підірвати греблю. І подивіться, що сталося. (…) Росію досі не покарали».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українські військові продовжують наступ на Бахмутському, Мелітопольському і Бердянському напрямках - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України. Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському та Лиманському напрямках. У районі Старомайорського на Донеччині українські військові мали успіх і закріплюються на досягнутих рубежах. На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують успішно вести наступальні дії на південному фланзі довкола міста Бахмут. Жорсткі бої тривають у районі населених пунктів Кліщіївка, Курдюмівка, Андріївка. Противник намагається відновити втрачені позиції на північний схід від Роботиного Запорізької області, але безуспішно. Авдіївка для окупантів — така сама фортеця, як і Бахмут. Загарбники проте не заходять туди, оскільки бояться загрузнути у міських боях з Силами оборони. Щодня і сьогодні теж пробують обійти Авдіївку, але зазнають дуже серйозних втрат.

- Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ протягом доби уразили район зосередження живої сили й озброєння військ РФ, сім артилерійських засобів на вогневій позиції, дві станції радіоелектронної боротьби та два ЗРК - Генштаб.

- Вдень 26 липня українська ППО знищила 2 крилаті ракети «Калібр», запущені росіянами з акваторії Чорного моря. Обидві ракети збито над Вінниччиною - пресслужба Повітряних сил.

- Полк «Цунамі» штурмової бригади поліції «Лють» знищив групу російських штурмовиків у Кліщіївці на південь від Бахмута - Нацполіція.

- Сили Спеціальних Операцій ЗС України виявили та захопили в полон підрозділ окупантів, який базувався у Старомайорському на Донеччині - Телеграм-канал ССО. Було виявило штабну документацію одного з батальйонів 247-го парашутно-десантного полку рф.

- ЗСУ не підтверджують інформацію Міноборони РФ про «захоплення» трьох нових сіл Луганської області - Надії, Сергіївки та Новоєгорівки. Тактична лінія там не змінилася - речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.

- Росія відправила в Чорне море корвет для перехоплення цивільних кораблів, які, на думку країни-агресора, прямують до України – Британська розвідка. За словами Наталії Гуменюк, керівника об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь», Росія може спровокувати нестандартну ситуацію з обстрілом іноземного судна і звинуватити в цьому Україну.

***

- Серія вибухів пролунала у Красноперекопську і Севастополі. Окупаційна влада не коментувала ситуацію на півострові - ЗМІ.

- У Красногвардійському районі Криму внаслідок удару напередодні зазнали поранень щонайменше шестеро російських військових - ЗМІ.

***

- У Торецьку Донецької області рятувальники під час ліквідації пожежі вкотре потрапили під прицільний російський обстріл. Поранення дістав рятувальник - ДСНС.

- Минулої доби внаслідок обстрілу ворогом Херсонської, Донецької, Запорізької області 4 людини загинули і ще 7 зазнали поранень - дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України

провів селекторну нараду про постачання зброї та боєприпасів, підсилення системи ППО і ситуацію на фронті - Телеграм-канал Президента. «Є підсилення для нашої системи ППО. Його спрямують туди, де зараз найбільше потрібно».

відзначив державними нагородами 66 військовослужбовців, серед яких 24 – посмертно - Укрінформ.

- підписав ухвалений наприкінці червня законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу - Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради.

Верховна Рада:

- планує продовжити воєнний стан та мобілізацію, ймовірно до 15 листопада – Ярослав Железняк, народний депутат. Строк дії останнього продовження воєнного стану та мобілізації в Україні був встановлений у \ травні і діє до 18 серпня 2023 року.

-  розгляне у першому читанні законопроєкт про відновлення електронного декларування - Євгенія Кравчук, заступниця керівника парламентської фракції «Слуга народу».

- вирішуватиме питання про відставку міністра культури та інформаційної політики шляхом голосування, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики не підтримав відставку Олександра Ткаченка з посади – Укрінформ.

***

- Командувач ВМС ЗС віцеадмірал Олексій Неїжпапа у форматі провів зустрічі відеоконференції з командувачем ВМС Румунії віцеадміралом Міхаєм Панаітом та командувачем ВМС Республіки Болгарія контр-адміралом Кирилом Михайловим -  ВМС ЗС України. Сторони обговорили безпекову ситуацію у Чорному морі в цілому та оперативну обстановку в зоні відповідальності ВМС ЗС України.

- На форумі до річниці проєкту «Армія дронів» прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабмін виділив цього року 40 мільярдів гривень для інвестування в українське виробництво безпілотників - Укрінформ. Сьогодні це понад 40 компаній, які мають контракти з державою, а виробництво БпЛА зросло в десятки разів. Усунуто митні бар’єри для завезення запчастин і комплектацій, піднято частку прибутку виробників БпЛА до 25%.

- Армію дронів поповнять 1700 нещодавно придбаних безпілотників - Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. Всі безпілотники придбані в межах державної програми «Армія дронів».

- Україна працює над тим, аби Сполучені Штати Америки продовжили дію закону про ленд-ліз для України після вересня, хоча поставки зброї за цією програмою досі не здійснювалися - Оксана Маркарова, посол України в США.

- Кабмін спрямує 37,6 мільйона євро кредиту від уряду Франції на закупівлю рейок для «Укрзалізниці» у рамках інтеграції залізничних систем України та Молдови в європейську, зокрема - перехід на євроколію шириною 1435 мм - Тарас Мельничук, представник уряду в Верховній Раді.

- Заступника голови Національного агентства з питань запобігання корупції Андрія Вишневського звільнили з посади - НАЗК. Він одноосібно ініціював зняття з розгляду розробленого НАЗК та внесеного на розгляд Кабміну законопроєкту, що безпосередньо впливає на стабільність та ефективність роботи Національного агентства.

***

«Чистки у владі»

- Співробітники Державного бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України розслідують законність виїзду на відпочинок нардепа Юрія Арістова попри заборону на виїзд посадовцям за кордон. Порушено кримінальне провадження, проведено обшуки - пресслужби ДБР, СБУ.

- Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у державній зраді колишньому народному депутату від партії «Опозиційна платформа - за життя» Вадиму Рабіновичу – пресслужба ДБР.

- СБУ затримала колишнього посадовця оборонного департаменту Херсонської ОДА, який під час тимчасової окупації працював на ворога. Йому загрожує до 10 років тюрми - СБУ.

- Запобіжний захід стосовно підозрюваної в отриманні хабаря народної депутатки від «Слуги народу» Людмили Марченко не обирався, вона перебуває у медзакладі. Членство Марченко у фракції  призупинено. Рішення про її виключення буде прийнято на найближчому засіданні фракції – «Українська правда».

***

- Через негоду знеструмлено понад 200 населених пунктів в 11 областях - Міненерго.

- Ситуація на Запорізькій АЕС станом на 26 липня 2023 року залишається контрольованою - НАЕК «Енергоатом». Рівень води в каналі суттєво не падає.

***

- Війна перетворила Україну з аграрної держави на своєрідну суперлабораторію винаходів на основі ШІ, яка приваблює інвестиції від бізнесменів - The Washington Post. Понад 200 українських компаній, які займаються виробництвом безпілотників, зараз працюють з військовими частинами на передовій, щоб налаштувати та вдосконалити засоби, щоб покращити їх здатність вбивати ворога та слідкувати за ним.

- Банки вперше з початку війни планують пом’якшити умови кредитування для бізнесу та населення - НБУ.

- Україна може відновити торгівлю електроенергією з Румунією. НКРЕКП погодила порядок розподілу доходів між операторами систем передачі електроенергії України та Румунії - НКРЕКП.

- Торговельні мережі за підсумками 2022 року сплатили понад 90 млрд грн податків, 40% з яких припало на представників продуктового ритейлу - Асоціація ритейлерів України.

- Заводи азотного холдингу Ostchem, що об’єднує підприємства азотного бізнесу Group DF, у першому півріччі 2023 року виробили 959,7 тис. тонн мінеральних добрив, що на 60,9% більше, ніж торік - Минпром.

- Україна у першому півріччі 2023 року експортувала аграрної продукції на суму 11,8 млрд дол., що на 17% більше, ніж за аналогічний період 2022 року - пресслужба Української асоціації аграрного експорту.

- Monobank виплатить клієнтам компенсації за масштабний збій - Олег Гороховський, співвласник Monobank.

- Загальний держборг у червні збільшився на 2,5% до $128,8 млрд - Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- МОК запросив на Олімпіаду в Парижі 203 країни, виключивши зі списку Росію і Білорусь - сайт МОК.

- Постійний координатор ООН в Україні Деніз Браун приїхала в Одесу з метою документації наслідків атаки по історичному центру міста. - Одеська міськрада.

- Світовий конгрес українців (СКУ) у рамках ініціативи «Unite with Ukraine» та завдяки підтримці партнерів з Saint Javelin передав чергову партію допомоги для українських бойових медиків - сайт СКУ.

***

- У Держдепі США закликають припинити бойові дії у безпосередній близькості від ЗАЕС - Ведант Пател, заступник речника Держдепартаменту США. Сполучені Штати раніше попередили Кремль про неминучу відповідальність у разі, якщо Росія створить ядерну катастрофу на Запорізькій атомній електростанції.

- Комітет з міжнародних справ Палати громад британського парламенту розкритикував уряд за недооцінку загрози з боку російської ПВК «Вагнер», недостатні санкції проти неї - Reuters. Британія має визнати цю групу терористичною організацією та заборонити її.

- Посли ЄС затвердили нові санкції проти Білорусі за її причетність до російської загарбницької війни. Санкції стосуються авіації та товарів подвійного призначення -  Головування Іспанії в Раді ЄС.

- Італія вийде з китайської ініціативи «Один пояс, один шлях» до кінця року – Bloomberg. Італійський уряд використає останні місяці дії договору, щоб домовитися з Китаєм про «м'який» вихід з ініціативи.

- У німецькому оборонному відомстві не коментують документ, в якому начебто міститься критика на адресу тактики Збройних сил України, та, більш того, стверджують, що не мають такого документа - Міноборони ФРН. За словами посла України в ФРН Олексія Макеєва, у керівництві німецького військового відомства немає зауважень щодо того, як українські воїни боронять свою землю та звільняють тимчасово окуповані російськими загарбниками території, натомість відбувається постійний обмін досвідом і вдосконалення.

- Міністри енергетики країн Балтії – Естонії, Латвії та Литви – 25 липня погодили прискорені строки відключення від російської енергосистеми. Формальну угоду між урядами буде підписано на початку серпня - Міністерство енергетики Литви.

- Червоний Хрест повідомив Україні про зменшення фінансування -  віцепрем'єр-міністр - Ірина Верещук.

- Після скандалу зі стеженням Молдова висилає 45 осіб з посольства РФ, штат скорочено  майже на 60 осіб -  «Європейська правда».

- Компанії споживчих товарів від PepsiCo та Mars до Nestle та Reckitt Benckiser побоюються захоплення Кремлем їхніх активів у Росії – Bloomberg.

- Колишній генеральний прокурор України Віктор Пшонка виграв судовий процес в Європейському Союзі з приводу його включення до санкційного списку блоку - Bloomberg.

ВОРОГ

- Путін не впевнений, що може згуртувати «російську еліту» – ISW. Рішення Путіна про зустріч з Лукашенком, ймовірно, свідчить про те, що російський диктатор і надалі турбується з приводу «Вагнера», і, схоже, Лукашенко не зміг його заспокоїти.

- Під час військових навчань у Білорусі серед військовослужбовців збройних сил країни відбувається набір до лав ПВК «Вагнер». Одна з умов контракту – готовність до участі в бойових діях на території сусідніх з Білоруссю держав, зокрема Польщі та Литви - Центр національного спротиву.

- У російському Ростові-на-Дону розпочали судилище над 18 українськими воїнами з батальйону «Айдар» - Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини. РФ робить злочинців з тих, хто боронив рідну землю.

- МЗС РФ скаржиться на «русофобію» у Чехії -  МЗС Чехії. Там відповіли: «Ми не викрадаємо дітей, не бомбардуємо шпиталі й не окупуємо сусідів. Геть з України».

- Глава окупаційної влади Криму Сергєй Аксьонов оголосив про перенесення Ялтинського економічного форуму. Дати проведення заходу поки немає - ЗМІ.

- Росія запроваджує заборону на імпорт готової продукції з риби та морепродуктів із країн, які Москва вважає «недружніми» - Радіо Свобода. Заборона діятиме до кінця цього року. Москва визнала недружніми всі країни Євросоюзу, США та Канаду, а також Велику Британію, Японію, Південну Корею та низку інших.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-