Експерти МАГАТЕ виявили міни на Запорізькій АЕС

Експерти МАГАТЕ виявили міни на Запорізькій АЕС

Заява
Укрінформ
Представники Міжнародного агентства з атомної енергії виявили протипіхотні міни на території Запорізької АЕС.

Про це йдеться в заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, поширеній у понеділок, передає Укрінформ.

Під час обходу 23 липня команда МАГАТЕ побачила кілька мін у буферній зоні між бар'єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика, зазначив Гроссі. Експерти повідомили, що міни розташовані в зоні, до якої персонал станції не має доступу.

«Як я вже повідомляв, МАГАТЕ було відомо про розміщення мін за межами периметра майданчика, а також у певних місцях всередині нього. Наша команда обговорила цю конкретну знахідку з керівництвом АЕС, і їй відповіли, що це було військове рішення, причому в зоні, яка контролюється військовими», – сказав Гроссі.

Він наголосив, що наявність вибухонебезпечних предметів на майданчику не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ і створює додатковий психологічний тиск на персонал.

Читайте також: Росіяни готують на ЗАЕС провокації із застосуванням важкого озброєння - ГУР

Протягом останніх тижнів експерти МАГАТЕ проводили інспекції та регулярні обходи території ЗАЕС, проте не бачили жодних військових об’єктів. При цьому вони прагнуть доступу до дахів реакторів та машинних залів, у тому числі енергоблоків №3 і №4, «які викликають особливий інтерес», повідомив Гроссі.

Зазначається також, що ввечері 22 липня команда МАГАТЕ чула кілька вибухів на певній відстані від станції.

Також експерти МАГАТЕ продовжують уважно стежити за ситуацією з наявністю води для охолодження шести реакторів ЗАЕС після підриву Каховської греблі, додав гендиректор. За його оцінкою, водопостачання залишається відносно стабільним, рівень води знижується приблизно на 1 сантиметр на добу через використання та випаровування, тож її вистачить на кілька місяців.

Читайте також: Персонал ЗАЕС відмовляється запускати блок №4 - Енергоатом

У МАГАТЕ додали, що в понеділок на Рівненську АЕС прибула нова команда експертів агентства, цього тижня очікується оновлення експертних команд на Хмельницькій та Південноукраїнській станціях.

Як повідомляв Укрінформ, окупаційна адміністрація Запорізької АЕС перевела енергоблок №4 у стан «гарячий зупин», що є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-