Битва за Україну. День п’ятсот шістнадцятий

Битва за Україну. День п’ятсот шістнадцятий

Укрінформ
Москву результативно атаковано беспілотниками. Натомість, Росія атакувала портову інфраструктуру Ізмаїла та Рені, зруйновано ангар із зерновими, постраждали люди

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот шістнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

«Бавовна» в Криму і Москві

  • Російські ЗМІ повідомляють про атаку безпілотників на столицю РФ, в результаті якої була пошкоджена будівля поруч з міноборони, ще один дрон влучив у московський бізнес-центр «Леруа Мерлен» - Укрінформ.
  • Так званий «глава Криму» Сергій Аксьонов заявив про влучання в склад боєприпасів окупантів у Джанкойському районі, він стверджує нібито над Кримом збили 11 дронів – ЗМІ. Окупанти призупинили рух залізницею в Джанкойському районі та автомобільною трасою Джанкой-Сімферополь, також вирішили евакуювати населення довколишніх сіл у радіусі 5 кілометрів від місця вибуху. За даними Телеграм-канал «Кримські партизани», на складі біля Джанкоя було знищено партію ракет П-800 «Онікс». Ними окупанти вже кілька днів обстрілюють Одесу і Миколаїв. Збитки від ліквідації ракет оцінюються в сотні мільйонів доларів. Ціна однієї ракети «Онікс» становить від $1,25 до $1,30 млн.

Атаки Росії на портову інфраструктуру в Одеській області

  • Цієї ночі атака дронами «Shahed-136» була спрямована по портовій інфраструктурі Дунаю. Три дрони знищено силами протиповітряної оборони - Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА. Йдеться про Ізмаїл. Внаслідок влучань зруйновано ангар із зерновими. Постраждали семеро людей.

  • Три склади із зерном зруйновано в порту «Рені» внаслідок атаки іранськими ударними дронами Shahed -  Ігор Плєхов, голова Ренійської громади. Були локальні займання, які оперативно ліквідовано.

Реакція світу на атаки

  • Росія сильно не хоче, щоб українське зерно дісталося тим, хто його потребує, і докладає великих зусиль своїми обстрілами українського порту на Дунаї, щоб воно було знищено - Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії в Україні.

  • Румунія рішуче засуджує удар Росії по портовій інфраструктурі українського міста Рені, розташованого неподалік кордону - Клаус Йоганніс, президент Румунії.

  • Молдова засуджує російську атаку на українську цивільну інфраструктуру вздовж Дунаю поблизу румунського кордону. Ця атака створює значні ризики для продовольчої безпеки на регіональному та глобальному рівнях - NewsMaker.

  • Посол Сполучених Штатів у Києві Бріджит Брінк наголосила, що Росія знову загострила війну проти України та глобальної продовольчої безпеки – «Європейська правда». «Ми продовжуватимемо підтримувати Україну в експорті продовольства тим, хто його потребує».

  • ОБСЄ закликає Росією повернутися до дотримання своїх міжнародних зобов’язань і припинити війну, повністю вивівши свої війська з України. Організація готова надати платформу для змістовного і справжнього діалогу - пресслужба ОБСЄ.

***

Візит міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Екваторіальної Гвінеї

  • Дмитро Кулеба зустрівся з президентом Палати депутатів Гауденсіо Мохаба Месу та головою сенату парламенту Терезою Ефуа Асангоно. - Твіттер глави МЗС.

  • Дмитро Кулеба закликав усі держави, зокрема в Азії та Африці, до спільної глобальної відповіді на продовольчий тероризм РФ - Твіттер міністра закордонних справ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Наміри Путіна «вбити клин» між Києвом і Варшавою – такі ж марні, як і його невдале вторгнення в Україну. На відміну від Росії, Польща та Україна зробили висновки з історії та завжди стоятимуть разом проти російського імперіалізму і неповаги до міжнародного права».

Андрій Юсов, представник ГУР: «Вибухи в Москві, де розташовані ключові об'єкти військового командування РФ, показують, що навіть небо над такими об'єктами режим Путіна не контролює. Це процес, який буде тривати й буде набирати обертів, поки рашисти не заберуться геть з українських територій і не відновиться справедливість в рамках міжнародного права, міжнародно визнаних українських кордонів».

Блаженніший Святослав, Глава Української греко-католицької церкви: «Гадаю, люди, які ходили до того собору (Свято-Преображенського - ред.) молитися, сьогодні плачуть. І нам треба їм поспівчувати. Бо сьогодні російська ракета поцілила не просто у святилище їхнього храму, вона поцілила їм у саме серце... Це катастрофа мати такого патріарха, який спочатку освятив храм, а потім другою рукою благословив ракету, яка прилетіла у святилище і знищила його».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Збройні Сили України продовжують наступ у напрямку Мелітополя та Бердянська, за тиждень Сили оборони звільнили понад 12 кв км. Наступальні дії проводилися в районі населених пунктів Новоданилівка, Вербове, Роботине, Новодарівка, Приютне, Мала Токмачка, Вербове, Старомайорське - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. Ключові бої на Сході відбуваються на Бахмутському напрямку, зокрема, в районі населених пунктів Кліщіївка - Андріївка - Курдюмівка. За тиждень вдалося звільнити 4 кв. км. Загалом за час наступу на цьому напрямку звільнена площа складає 35 кв. км. Гарячі бої і на Куп’янському напрямку - протягом минулого тижня вони намагалися витіснити наші підрозділи за бар’єрний рубіж річки Оскол, але нічого не вдалося.

- На напрямку Куп'янськ - Сватове – Кремінна активність противника розвивається навколо Кармазинівки (село у Сватівському районі – ред.), де декілька днів тому ворог вийшов на правий берег р. Жеребець. Цей плацдарм у російських військ скерований для того, аби рухатися на Борову і там спробувати перерізати наше угрупування, розташоване між р. Жеребець та р.Оскіл. Там точаться жорсткі бої, Сили оборони збільшили кількість артилерії, яка починає перемелювати ворога на переправі через річку Жеребець - Сергій Згурець військовий експерт.

- На Бердянському напрямку за добу українські підрозділи мали частковий успіх та просунулись у глибину противника від 350 метрів до 1,4 кілометра, знищено 20 одиниць озброєння та ворожої техніки, 3 склади боєприпасів, вбито та поранено 173 окупанта. - Валерій Шершень, речник Сил оборони Таврійського напрямку.

- Ситуація на Авдіївському напрямку залишається непростою: російські окупанти намагаються відбивати втрачені позиції. За минулу добу 22 рази було обстріляно Авдіївку — близько 200 обстрілів, два авіаракетні удари по місту. - Віталій Барабаш, начальник Авдіївської МВА.

- На Лиманському напрямку військовослужбовці Нацгвардії України знищили три російські танки Т-90-М «Прорив» - пресслужба Нацгвардії.

- Бійці 66-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ХСУ із протитанкового ракетного комплексу “Стугна-П" знищили три танки і одну бойову машину піхоти російських загарбників -  Генеральний штаб ЗСУ. Під Бахмутом артилерія ЗСУ розгромила штурмовиків РФ: кинули мертвих і втекли.

- Західні аноніми, політики та інші коментатори, які критикують темпи контрнаступу, не мають достатньої інформації про ситуацію на фронті, а просто «намагаються створити певні настрої у суспільстві» - Олексій Копитько, радник міністра оборони. Він закликав українців не піддаватися цьому. Українське командування адаптує тактику в залежності від ситуації, і це є правильним.

- Українська сторона цього тижня поділиться зі Сполученими Штатами звітом про використання в Україні американських касетних боєприпасів - Олексій Резніков, міністр оборони України. Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі раніше заявив, що українські сили використовують надані США касетні боєприпаси проти Росії «належним чином і ефективно».

***

- В Міністерстві культури і соціальної політики розширили список памʼяток національного та місцевого значення, які постраждали від ракетної атаки РФ 23 липня, загалом було пошкоджено 29 памʼяток – МКІП. У Мінкульті закликали міжнародну спільноту допомогти з відновленням пошкоджених будівель.

- Окупанти обстріляли Куп’янський район Харківщини, 4 особи зазнали поранень, зокрема 12-річний хлопчик - Харківська ОВА.

- Загарбники «закрили» Рубіжне, Кремінну та Сєвєродонецьк - шукають, хто допомагає ЗСУ - Луганська ОВА. До населених пунктів можна потрапити виключно з місцевою реєстрацією або із перепусткою, особисто отриманою в загарбницькій адміністрації.

- Російські загарбники втретє за добу перекривали рух незаконно збудованим мостом через Керченську протоку  - Телеграм-канал «Крымский мост: оперативная информация».

- Російська армія минулої доби вдарила по Одесі, Херсонській, Харківській, Донецькій області, Донецькій. Загинула 1 людина, дістали поранень 25, серед них 4 дітей - дані ОВА.

- В Україні з початку повномасштабної війни загалом вважаються розшуканими 15233 дитини, зниклими безвісти – 998 дітей - пресслужба Нацполіції.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів нараду щодо експорту агропродукції – Телеграм-канал глави держави. «Віримо в домовленості з Європейською комісією, але готуємося до будь-якого розвитку подій».

- 33 роки тому над Київською міською радою замайорів Державний Прапор України - КМДА. Попри опір комуністів та залякування розправою, міська влада спільно з 200 тисячами киян, які зібрались на Хрещатику, підтвердили, що Україна не зверне зі шляху незалежності.

- Ізраїльська модель безпеки не захистить Україну від майбутніх агресій, тому варто проговорювати це зі Сполученими Штатами, де є «закоханість у неї» як в альтернативу членству в НАТО - Альона Гетьманчук, директорка Центру «Нова Європа».

- За поданням Мінфіну новими членами правління націоналізованого Сенс Банку стали Олена Зубченко (заступниця голови правління), Олексій Шклярук, Інна Тютюн та Андрій Соколов. Сенс Банк поки не надав детальної інформації про нових членів правління - Ліга. Новини.

- Обміління Дніпра в районі Дніпрогесу досягло критичного для роботи станції рівня – «Укргідроенерго». До проходження опалювального сезону «Укргідроенерго» разом з проєктним інститутом сподіваються знайти рішення, щоб станція могла працювати на повну потужність.

- Радіаційний фон у зоні спостереження ЗАЕС перебуває у межах діючих норм, рівень води у ставку-охолоджувачі – стабільний - НАК «Енергоатом».

- У Полтавській області стався землетрус магнітудою у 2,6 бала за шкалою Ріхтера - Головний центр спеціального контролю. Епіцентр землетрусу був на глибині 7 кілометрів та за 20 кілометрів на захід від міста Полтава – у Решетилівському районі. За класифікацією землетрусів відноситься до невідчутних.

***

- Генпрокурор повідомив про підозру чинному народному депутату України кількох скликань від забороненої в Україні політичної партії ОПЗЖ у державній зраді (за даними джерела УП, це Олександр Пономарьов - ред.)  – «Українська правда».

- Працівники НАБУ та САП викрили голову Державної судової адміністрації України на підбурюванні до надання неправомірної вигоди суддям Верховного Суду за винесення рішення на користь комерційного підприємства. Тривають обшуки. Правоохоронці не називають імені підозрюваного, але Державну судову адміністрацію очолює Олексій Сальніков – НАБУ, САП.

- У Києві затримали колишнього начальника Одеського обласного військкомату Євгена Борисова, підозрюваного у незаконному збагаченні на 188 млн грн - Державне бюро розслідувань. Він намагався втекти від слідства, змінюючи номери телефонів, автомобілів та місце розташування.

- САП та НАБУ передали на потреби Головного управління розвідки Міністерства оборони України 600 тис. доларів, які були арештовані у «газовій справі» Онищенка -  пресслужби НАБУ і САП.

- Контррозвідка Служби безпеки викрила агентурну мережу ФСБ у Херсоні і затримала резидента російської спецслужби, який тримав на зв’язку до 10 інформаторів у регіоні - СБУ.

***

- Група «Метінвест за підсумками січня-червня 2023 року перерахувала до бюджетів усіх рівнів в Україні понад 6,3 млрд грн податків і зборів - сайт компанії.

- За пів року 2023 року Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) відшкодував вкладникам банків, що перебувають в управлінні Фонду, 1,8 млрд грн - пресслужба ФГВФО.

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 по 24 липня 2023 року) експортувала 1,666 млн т зернових та зернобобових - пресслужба Мінагро.

- Україна наступного місяця зможе наростити експорт зернових і олійних з нинішніх 2 млн тонн на місяць до 3 млн тонн, а в недалекому майбутньому - до 4,5 млн тонн - Українська зернова асоціація. Є плани експортувати зерно через інфраструктуру Європи за допомогою залізничних і автоперевезень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- В Одесу найближчими днями прибуде місія ЮНЕСКО, яка проведе попередню оцінку пошкоджень об’єктів культурної спадщини. У МКІП очікують активних дій задля збереження та відновлення культурного спадку та закликають виключити Росію зі складу країн-учасниць організації.

- Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод зустрівся з депутатом молдовського парламенту, керівником Групи українсько-молдовської дружби Оазом Нантойем та обговорив з ним спільну протидію російській пропаганді - Фейсбук-сторінка СКУ.

- На засіданні литовської Ради державної оборони (VGT) під головуванням президента Гітанаса Науседи обговорювався, зокрема, довгостроковий план підтримки України - пресслужба Президента Литви. На 2024-2026 роки передбачено бюджет близько 200 млн євро.

- Прем’єр-міністри Греції та Болгарії Кіріакос Міцотакіс і Ніколай Дєнков під час зустрічі в Афінах обговорили проблему транзиту українського зерна з огляду на обстріли українських портів – Mediapool. Сторони говорили про можливість завантаження зерна на болгарські потяги на кордоні України з Румунією, а потім перевезення його до Греції.

- Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що активне обговорення медіа наступу Збройних Сил України не допоможе його прискоренню - РБК-Україна. Потрібно дати Україні більше зброї, аби українські воїни змогли ефективно виконувати свою роботу.

- Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав НАТО подвоїти зусилля щодо допомоги Україні на тлі обстрілів портів - Твіттер глави МЗС. Після саміту НАТО у Вільнюсі Путін почувається «заохоченим до ескалації»: вихід із «зернової угоди», атака Одеси, а тепер - і дунайський порт. «Ми повинні зробити так, щоб нашу рішучість допомогти Україні перемогти і отримати членство в НАТО зрозуміли краще. Час подвоїти наші зусилля».

***

- Туреччина хоче якнайшвидшого відновлення переговорів про вступ до Європейського Союзу. Туреччина хотіла б не лише відновлення переговорів про вступ, але й модернізації митного союзу між ЄС і Туреччиною - Озан Джейхун, посол Туреччини у Відні.

- Уряд Німеччини планує до 2031 року виділити 20 млрд євро, щоб закупити боєприпаси, яких не вистачає Бундесверу - міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

- Хакери атакували 12 міністерств Норвегії. Деталі інциденту наразі відсутні - Reuters.

- Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі відклав заплановану на цей місяць поїздку до Китаю, основною причиною називають зникнення міністра закордонних справ Китаю Цинь Гана - Bloomberg. МЗС Китаю не коментує причин тривалої відсутності міністра на публіці.

- Уряд Китаю підготував пакет заходів щодо стимулювання економіки, в основі якого — зняття обмежень на розвиток приватного капіталу. Очікується, що пакет буде схвалено на засіданні політбюро компартії Китаю цього тижня - CNBC.

- На Тайвані проводяться масштабні щорічні військові навчання, метою яких є підготовка до відбиття вторгнення армії Китаю - CNA.

- Польські прикордонники за минулу добу зафіксували шість агресивних нападів з боку нелегальних мігрантів із території Білорусі. 54 іноземці, зокрема Ємену, Індії, Еритреї, намагалися нелегально потрапити з Білорусі до Польщі - Прикордонна служба Польщі.

- Керівник Грузино-російського громадського центру імені Євгенія Примакова в Тбілісі Дмитро Лордкіпанідзе анонсував відкриття нового навчального закладу в Грузії на російські гроші – «Эхо Кавказа».

- Цього року Росія імпортувала з Китаю безпілотників на понад 100 мільйонів доларів - Politico. Якщо Китай почне продавати зброю, він перейде червону межу, і тоді санкції запрацюють проти нього. Але продаж саме комерційних безпілотників, бронежилетів та тепловізорів не викликає подібні наслідки.

ВОРОГ

- У Кремлі знову цинічно відхрестилися від обстрілу Спасо-Преображенського собору в Одесі, який відбувся 23 липня -  РБК-Україна. «Російські війська, ніколи не завдають ударів по об'єктах соціальної інфраструктури або тим більше храмів, церков та інших подібних об'єктів».

- У МЗС РФ пригрозили «вжити жорстких заходів у відповідь» після атаки БПЛА по Криму та Москві – ЗМІ.

- Путін підписав закон, який збільшує для деяких категорій громадян граничний вік перебування у запасі Збройних сил РФ - офіційний портал правової інформації РФ. Також підвищується граничний вік перебування запасників у мобілізаційному резерві.

- Центробанк Росії підвищив облікову ставку на 100 базисних пунктів, з 7,5% до 8,5% річних і пояснив своє рішення зростанням інфляції - Ліга.Новини.

- Держдума ухвалила закон про запровадження податку на надприбутки. Цей податок має на меті збір додаткових 300 мільярдів рублів - російська редакція Forbes. 

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-