Дискусія щодо тренувань українських танкістів в Австрії була б непростою - депутатка

Дискусія щодо тренувань українських танкістів в Австрії була б непростою - депутатка

Ексклюзив
Укрінформ
Тренування українських військовослужбовців на танках Leopard в Австрії, можливо, й не буде порушенням нейтралітету країни, але дискусія з цього приводу в країні буде "дуже і дуже непростою" та може тривати місяці.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила речниця австрійської партії "Зелені" (входить до урядової коаліції) з питань зовнішньої політики, міграції та прав людини Єва Ернст-Дзіджич.

Так, коментуючи питання про те, чи було б можливим навчання українських танкістів в Австрії, членкиня Національної ради зазначила, що "наразі Австрія також бере участь у підготовці військ НАТО" (танкістів з країн-членів НАТО Угорщини та Чехії).

"Це означає, що якщо наш нейтралітет дозволяє нам тренуватися з військами НАТО, то чому наш нейтралітет не повинен дозволяти нам допомогти українцям користуватися інструментами, які важливі для їхньої самооборони?" – сказала депутатка.

Читайте також: Австрія та Швейцарія офіційно приєдналися до «Європейського небесного щита»

Водночас вона зазначила, що "така дискусія в Австрії буде дуже і дуже непростою", а тому, напевно, краще було б зосередитися на іншій формі підтримки з боку Австрії, яка може бути швидко надана. "Якщо ми зараз будемо місяцями обговорювати, робити нам щось чи ні, то Україна від цього нічого не виграє. І тому нам краще робити те, що ми можемо зробити в будь-якому випадку. А інші країни повинні взяти на себе інші завдання", – заявила Ернст-Дзіджич.

За її словами, якась країна має більше досвіду в танках, інша – в ліквідації наслідків стихійних лих.

"І якщо роль Австрії полягає в тому, щоб більше зосередитися на гуманітарній допомозі, ліквідації наслідків стихійних лих, допомозі в постачанні медикаментів, наприклад, і ми можемо зробити це швидше, то я за те, щоб робити те, що ми можемо зробити швидше, тому що Україна зараз гостро потребує допомоги. Замість того, щоб цілий рік обговорювати в парламенті, чи можемо ми це зробити, чи ні (тренувати українських танкістів в Австрії – ред.)", – зазначила речниця "Зелених".

Читайте також: Австрійські депутати про агресію РФ в Україні: Руйнування, які неможливо уявити

Також депутатка вважає малоймовірним, що нейтральна Австрія надала б Україні підтримку у вигляді систем протидії безпілотникам.

"Різні люди трактують це по-різному. Коли ми говоримо про самооборону, то, звичайно, це також означає робити все, щоб відбити напад. З іншого боку, безпілотники – це все ж таки бойовий засіб. А австрійський нейтралітет не дозволяє нам відправляти бойові засоби в зони бойових дій", – прокоментувала вона відповідне запитання.

Поруч з цим, Ернст-Дзіджич додала, що Австрія є частиною Європейського Союзу, а тому "якщо на європейському рівні буде вирішено підтримати Україну такими системами протидії безпілотникам, то Австрія не буде відправляти це потягом з Відня, а братиме участь у цьому пакеті в Брюсселі".

Як повідомляв Укрінформ, Єва Ернст-Дзіджич вважає, що прийняття Австрією на лікування важкопоранених українських військовослужбовців не було б порушенням нейтралітету країни.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-