Німецький Бундестаг схвалив закупівлю боєприпасів для України

Німецький Бундестаг схвалив закупівлю боєприпасів для України

Укрінформ
Бюджетний комітет німецького Бундестагу схвалив закупівлю додаткових боєприпасів для САУ Panzerhaubitze 2000, основного бойового танка Leopard 2 і бойової машини піхоти Puma.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на міноборони ФРН.

Таким чином передбачається забезпечити власні потреби Бундесверу, додатково підтримати Україну та оновити запаси боєприпасів, які вже були передані Києву, - пояснили в оборонному відомстві.

«Напад Росії на Україну докорінно змінив рамки політики безпеки. Це зумовлює необхідність закупівлі додаткових боєприпасів – для збройних сил Німеччини, а також для збройних сил України», - заявили в міністерстві оборони ФРН.

Україна активно використовує німецькі Panzerhaubitz 2000 і основний бойовий танк Leopard 2. Отже, потреба в 155-мм артилерійських снарядах для гаубиці та 120-мм - для танка також покривається за допомогою Німеччини. З початку війни Україна отримала значні обсяги боєприпасів зі складів Бундесверу для боротьби з російськими загарбницькими військами, але потребує більше.

Читайте також: Німеччина передала черговий пакет військової допомоги Україні

Бюджетний комітет, зокрема, схвалив закупівлю значної кількості фугасних боєприпасів калібру 155 мм для України. Вони можуть використовуватися і з іншими артилерійськими системами НАТО, такими як M777. Замовлення буде виконано протягом наступних двох років. Іншою частиною схваленої пропозиції є закупівля 155-міліметрових фугасних снарядів для Бундесверу ще цього року на заміну тих, які були передані Україні. Передбачено виділити на це близько 128 мільйонів євро.

Для 120-міліметрової гармати танка Leopard-2 також потрібно більше боєкомплекту, ніж планувалося. Попередньо узгоджену з оборонною промисловістю суму планується значно збільшити. Боєприпаси використовуються як для нарощування запасів боєприпасів Бундесверу, так і для підтримки України. Замовлення також замінить боєприпаси основних бойових танків, які вже поставлені в Україну. Видатки в розмірі 381 мільйона євро будуть частково профінансовані з оборонного бюджету, частково - з коштів федеральної урядової ініціативи з модернізації.

Читайте також: Німеччина стримано відреагувала на рішення США передати Україні касетні боєприпаси

У рішенні комітету прописані також закупівлі боєприпасів для бойової машини піхоти Puma (автоматична гармата калібру 30 мм) та навчальних боєприпасів калібру 7,62 міліметра до кулеметів MG3 і MG5.

Кожен окремий контракт Бундесверу обсягом понад 25 мільйонів євро має попередньо бути схвалений бюджетним комітетом Бундестагу.

Початкова угода вже передбачала поставку п’ятизначної кількості осколково-фугасних снарядів калібру 155 міліметрів з можливістю подальших закупівель. Зараз ця опція знову значно розширена за допомогою угоди про внесення змін і має бути повністю використана до 2026 року. Інвестиції обсягом близько 118 мільйонів євро будуть оплачені з оборонного бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-