Історія з передачею Україні касетних боєприпасів нагадує ситуацію з гаубицями М777 - експерт

Історія з передачею Україні касетних боєприпасів нагадує ситуацію з гаубицями М777 - експерт

Укрінформ
Історія з передачею касетних боєприпасів — це рівно та сама історія, коли у випадку з передачею важливої для нас зброї, починають розповідати про політичні обмеження, в той час, як просто вирішують технічні деталі.

Таку думку висловив експерт, оглядач Defense Express Іван Киричевський, коментуючи Українському Радіо рішення США щодо передачі Україні касетних боєприпасів.

"Навіть у випадку з гаубицями М777, які передавалися у квітні, маємо історію, що поки американці розповідали, що "це - червона лінія, і навіть не мрійте", вони просто мали проблему з тим, як ці гаубиці відремонтувати, а потім нам віддати. І виходить, що свої технічні проблеми вони прикривали розповідями про політичні моменти. Так само і з касетними снарядами", — вважає Киричевський.

Читайте також: Німеччина стримано відреагувала на рішення США передати Україні касетні боєприпаси

Разом з тим він наголосив, що це зброя, яка у кілька разів може збільшити темпи, а не кількість утилізованих російських загарбників.

Снаряди DPICM виготовлялися в 70-х-90-х роках. Відповідно, питання з рівнем технічної справності справді виникали, додав експерт. І виходить, що поки люди, які займаються інформаційним протиборством в США, генерували білий шум, що "ці снаряди не дадуть, є технічні обмеження щодо того, що касетні снаряди можна використовувати тільки з тим рівнем, щоб там було не більше 2% боєприпасів, які не спрацьовують", американські військові насправді в цей час перебирали в буквальному сенсі снаряди DPICM, які пролежали 20 років на складах (що треба передати на утилізацію, а що можна віддати ЗСУ).

І виходить рішення щодо передачі касетних снарядів Україні визріло рівно в той момент, коли був сформований пакет, скільки саме снарядів можна віддати, вважає експерт. Виявилось, що декілька сотень тисяч. Тож якщо союзники починають розповідати про ймовірні політичні обмеження, варто бути готовими до того, що ця зброя просто приводиться до технічного стану, щоб бути переданою ЗСУ. І щойно ця зброя буде відремонтована, тоді всі розповіді будуть обійдені красивими риторичними фразами, наголосив Киричевський.

Читайте також: Маркарова наголосила на важливості надання Україні касетних боєприпасів

"Якщо згадувати фрази, які вчора представники Пентагону або Білого дому на брифінгах заявляли, бачимо, що їх взагалі не турбує питання, як спрацьовують ці касетні боєприпаси, на якому рівні, чи є в американському законодавстві ліміти. Вони сформулювали думку просто: якщо цю зброю Україні не дати, то якраз наше населення постраждає в першу чергу від російських окупантів. І виходить, що всі політичні мотиви "стислися" у цю фразу. Це ще раз показує, що питання по касетних снарядах було технічним і стосувалося саме стану снарядів, а не теми політичних лімітів", — вважає експерт.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони США офіційно оголосило про виділення нового пакета військової допомоги Україні загальним обсягом $800 мільйонів, в який входять касетні боєприпаси.

Заступник міністра оборони США Колін Каль заявив, що йдеться про касетні боєприпаси DPICM для 155-мм гаубиць. Вони матимуть коефіцієнт нерозірваних суббоєприпасів не більше 2,5%, – уточнив радник президента США Джейк Салліван.

Читайте також: Байден - про касетні снаряди для України: Важке рішення, але вони їй потрібні

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що «не заохочує» використання касетних боєприпасів, які США погодилися відправити в Україну. Аналогічну думку висловили і в Міноборони Іспанії.

Німеччина виступає загалом проти використання касетних боєприпасів, але у випадку України йдеться про захист своєї території і цивільного населення, сказав речник федерального уряду ФРН Штеффен Гебештрайт.

Фото: Wikipedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-