Битва за Україну. День чотириста дев’яносто восьмий

Битва за Україну. День чотириста дев’яносто восьмий

Укрінформ
У день візиту президента України до Болгарії парламент країни ухвалив Декларацію на підтримку членства України в НАТО.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста дев’яносто восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 06 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Болгарії

Президент України Володимир Зеленський прибув до столиці Болгарії Софії.

Президент Зеленський провів зустріч з прем’єр-міністром Республіки Болгарія Ніколаєм Денковим, обговорили безпекові питання, лікування та реабілітацію українців, Формулу миру та інтеграцію України до ЄС і НАТО.

Головне з пресконференції:

  • Володимир Зеленський оголосив про досягнення домовленостей із Болгарією щодо активізації співпраці оборонних відомств та в оборонному секторі в цілому.
  • Премʼєр-міністр Болгарії Николай Денков сподівається знову побачитися з Президентом Зеленським уже за кілька днів на саміті НАТО у Вільнюсі.
  • Росія повинна без жодних умов вийти з території України у її міжнародно визнаних кордонах і понести відповідальність за злочини, які вона скоїла - прем’єр Болгарії.

Президент Зеленський і прем’єр-міністр Республіки Болгарія Ніколай Денков підписали Декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України. Також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами енергетики України та Республіки Болгарія щодо співробітництва. Підписи під документом поставили керівники відомств.

***

Ракетна атака по Львову

Повітряні сили Збройних сил України цієї ночі знищили 7 із 10 ворожих крилатих ракет "Калібр" – Повітряні Сили ЗСУ. Випущені з Чорного моря ракети «Калібр» спочатку летіли на північ, використовуючи рельєф місцевості та русло Дніпра, а потім різко змінили курс на захід.

Президент Зеленський показав відео наслідків нічного ракетного удару росіян по Львову та наголосив, що відповідь обовʼязково буде – телеграм президента

Наслідки:

  • російська ракета влучила у багатоквартирний будинок, сталося руйнування 3-го та 4-го поверхів у межах двох під'їздів чотириповерхового житлового будинку. Рятувальники розбирають завали.
  • 5 людей загинуло, 40 отримали поранення (серед них дитина), 7 людей врятовано, 64 евакуйовано, під завалами можуть бути 2 людей
  • пошкоджено близько 60 квартир, вікна повилітали у багатьох будинках, пошкоджено близько 50 машин і 30 будинків.
  • Міська влада Львова оголосила дводенну жалобу в пам'ять про загиблих від російської ракетної атаки.

У Львові під час російського ракетного удару вночі 6 липня щонайменше 10 укриттів були зачинені - Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ. Поліція Львівської області відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.135 (залишення в небезпеці). Під вечір мер Львова Садовий повідомив, що у місті всі укриття будуть постійно відкриті, зачиняти їх заборонено.

Під час ракетної атаки по Львову Росія вдарила по історичному ареалу – буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Львів – Ансамбль історичного центру" - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

У Львові комісія з надзвичайних ситуацій вирішила виділити 100 мільйонів гривень на відновлення зруйнованих унаслідок російської атаки помешкань – ОВА.

***

  • Парламент Болгарії ухвалив Декларацію на підтримку членства України в НАТО - Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради.

  • Перша зустріч у форматі Ради Україна-НАТО на вищому рівні відбудеться 12 липня, у другий день саміту Альянсу у Вільнюсі - сайт НАТО. Під час саміту у Вільнюсі союзники мають намір підвищити рівень політичного співробітництва з Україною та заснувати Раду НАТО-Україна, яка надає країнам-членам Альянсу та Україні рівні права під час обговорення безпекових питань та у прийняті рішень.

  • Сьогодні США оголосять про відправку касетних боєприпасів в Україну  — NPR.

  • Президент Зеленський, напередодні саміту НАТО у Вільнюсі, відвідає Туреччину для зустрічі з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом – Sabah. Візит відбудеться напередодні завершення дії "зернової угоди" 17 липня.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «В деяких районах країни військові не можуть «навіть думати про початок» атак, тому що у них немає «відповідної зброї». Складнощі на полі бою зараз призводять до того, що контрнаступ «сповільнюється». Я хотів, щоб наш контрнаступ був набагато раніше, тому що всі розуміли, що якщо контрнаступ розгорнеться пізніше, то більша частина нашої території буде замінована. Ми даємо ворогу час і можливість поставити більше мін і підготувати свої оборонні рубежі».

Мірча Джоане, заступник генерального секретаря НАТО:  «Ми працюватимемо над пакетом допомоги (Україні. – Ред.), і - так, ми ведемо багатосторонні переговори щодо формулювання гарантій безпеки, які забезпечать узгодженість і передбачуваність до моменту набуття нею членства в НАТО».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • За минулу добу на Таврійському напрямку втрати особового складу противника склали понад 300 осіб, в тому числі безповоротні втрати — 116 осіб. Окрім того, оборонці України знищили п’ять складів із боєприпасами ворога - Валерій Шершень, речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

  • У тимчасово окупованій Макіївці знищений великий склад ворога, де зберігалася значна кількість артилерійських снарядів та ракет для РСЗВ БМ-21 "Град" – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

  • У районі Кліщіївки на Бахмутскому напрямку тривають потужні бої - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.  Деталі повідомлять з часом.

  • За час від початку повномасштабної війни Росії проти України українські Сили оборони звільнили близько 1900 міст і сіл - Володимир Зеленський, Президент України.

  • На Бахмутському напрямку Сили оборони України утримують ініціативу попри запеклий опір загарбників. ЗСУ знищили 57 окупантів, 136 осіб поранили. Також знищили три ворожі танки, РСЗВ «Град» - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.

  • Сили оборони 5 липня провели контрнаступальні операції на п'яти ділянках фронту, мали успіх, також вони завдали ракетних ударів по тилу ворога - Інститут вивчення війни (ISW).

***

  • З російського полону повернулись 45 воїнів Збройних сил України, Нацгвардії, ДПСУ та двоє цивільних – Андрій Єрмак, глва ОП.

  • Енергетики відновили живлення Запорізької АЕС з основної високовольтної лінії 750 Кв - президент НАЕК «Енергоатом». На дахах енергоблоків Запорізької АЕС росіяни розмістили кулеметні гнізда. РосЗМІ повідомили, що на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС приїхав перший заступник керівника адміністрації президента країни-агресора Сергій Кирієнко, який начебто переконався, що "станція працює в штатному режимі, порушень меж безпеки немає"

  • Російські військові скинули з безпілотника вибухівку поруч із пунктом видачі гуманітарної допомоги в Новоолександрівській громаді на Херсонщині, поранено жінку – ОВА.

  • Глава Головного управління розвідки Кирило Буданов вважає, що загроза катастрофи на Запорізькій АЕС наразі зменшується - The Times. Буданов відмовився називати причини такого висновку, але заявив, що до цього призвели "певні публічні та непублічні дії в цій сфері".

  • Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Львівської, Харківської, Донецької та Херсонської областей 6 людей загинуло, 53 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • У Міністерстві закордонних справ запевнили, що Україна продовжуватиме внутрішні реформи, і закликали Захід реформувати ставлення до Росії й не озиратися на Москву у питанні членства України в НАТО - Олег Ніколенко, речник МЗС.

  • Служба безпеки України оголосила нову підозру прокремлівському блогеру Анатолію Шарію - СБУ. Правоохоронці викрили нові факти інформаційно-підривної діяльності Шарія, які той здійснив за завданням російських спецслужб. Встановлено, що пропагандист брав участь у підготовці та поширенні постановочних відеороликів, де російські загарбники допитують українських полонених.

  • Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі у четвер, 6 липня, залишив Київ у відповідь на вимогу керівництва України - Новини-Грузія. У МЗС Грузії назвали дії Києва "несправедливими", але Тбілісі «утримується від будь-якої додаткової реакції на кроки, які робить Україна, і подальшого загострення ситуації».

  • Президент Володими Зеленський 5 липня підписав нову редакцію закону «Про захист прав споживачів» - Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Закон було розроблено з метою наближення національного законодавства про захист прав споживачів до законодавства Європейського Союзу.

  • Керівник Київміськбуду Ігор Кушнір відсторонений від виконання обовʼязків - Віталій Кличко, Київський міський голова. Відбулося спільне засідання наглядової ради та правління Київміськбуду, де було ухвалене рішення про проведення аудиту діяльності компанії із залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм. Журналісти видання Bihus.Info встановили, що родичі й оточення Кушніра забудували розкішними маєтками землю приватного акціонерного товариства "Київміськбуд" у селищі Козин під Києвом. Ідеться про майже два гектари, що раніше перебували в комунальній власності.

  • Рада суддів України у зв’язку з учорашніми подіями у Шевченківському районному суді ініціює вивчення стану розгляду судами справ, де обвинувачені (підсудні) утримуються під вартою понад п’ять років - сайт РСУ.

  • Вищий антикорупційний суд за матеріалами Служби безпеки України ухвалив рішення про передачу в дохід держави вантажно-пасажирського літака АН-140-100, що належить підсанкційній російської корпорації "Ростех" – сайт суду.

***

  • Україні спільно з партнерами вдалося залучити 22 млрд грн на реалізацію місцевих та регіональних проєктів відновлення; у межах першого траншу з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії громади та області отримають 6,6 млрд грн - Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

  • За перше півріччя бюджет отримав 2,94 мільярда гривень податків від грального бізнесу - в 14 разів більше, ніж за аналогічний період 2022 року - Ярослав Железняк, перший заступник голови податкового комітету Ради

  • Житомирщина отримає понад 830 млн грн із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії на реалізацію п’яти проєктів відновлення - Віталій Бунечко, начальник Житомирської ОВА

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Очільники МЗС Польщі та Великої Британії підтримали пришвидшений вступ України до Північноатлантичного альянсу - Голос Америки. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі вважає, що до України має бути застосовано такий же підхід, як і до Швеції та Фінляндії.

  • Президент Фінляндії Саулі Нійністе на підставі пропозиції уряду схвалив рішення про надання 17-го пакета військової допомоги Україні, який включатиме, зокрема, засоби ППО і боєприпаси - сайт уряду Фінляндії. Загальна вартість нового пакета допомоги становить 105 млн євро.

  • Мартіна Гарріса призначено послом Великої Британії в Україні замість Мелінди Сіммонс, яка буде переведена на іншу дипломатичну службу - пресреліз британського уряду. Британський дипломат приступить до виконання своїх обов’язків у вересні цього року. Раніше Гарріс вже був у Києві впродовж 2003-2008 рр., працюючи заступником голови місії та генеральним консулом.

  • Радбез ООН проголосував за участь України в засіданні щодо Ірану: українська делегація візьме участь у засіданні Ради Безпеки ООН щодо Іранської ядерної програми та порушення Іраном резолюцій Радбезу - Укрінформ. «За» висловилося 12 членів Радбезу з 15, «проти» - Росія та Китай, Мозамбік утримався.

  • Міністри сільського господарства п’яти країн ЄС, де діє заборона на імпорт до 15 вересня українського збіжжя, планують зустрітися з міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським 19 липня у Варшаві - Роберт Телус, міністр сільського господарства Польщі.

  • Президент Литви Гітанас Науседа до Дня державності нагородив орденами та медалями близько 80 литовських та іноземних громадян, серед яких є й українці -  LRT. Серед нагороджених – прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр оборони Олексій Резніков, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, а також головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен в ході телефонної розмови з главою МЗС Туреччини Хаканом Фіданом обговорив важливість розширення Чорноморської зернової ініціативи - заява речника американського відомства.

  • Сполучені Штати вважають, що двері НАТО для України відчинені, й рішення про це буде прийняте за згоди всіх країн-членів після того, як Україна проведе реформи й відповідатиме всім вимогам Альянсу - Карін Жан-П’єр, речниця Білого дому.

  • У німецькій землі Північний Рейн-Вестфалія поліція арештувала сімох ймовірних членів терористичної організації "Ісламська держава" - Федеральна прокуратура міста Карлсруе. Арештованими особами є громадяни Туркменістану, Киргизстану і Таджикистану, які в'їхали до Німеччини з України навесні 2022 року.

ВОРОГ

  • МЗС Росії заявило про вислання дев'ятьох фінських дипломатів і зупинення роботи генконсульства Фінляндії у Санкт-Петербурзі - МЗС РФ. Росія назвала своє рішення відповіддю на політику фінської влади, у заяві МЗС РФ сказано, що «параметри вступу Фінляндії до НАТО, які обговорюються, створюють загрозу безпеці РФ».
  • Самопроголошений Лукашенко заявив, що засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина та вагнерівців на території країни зараз немає – «Белта». Лукашенко заявив про плани найближчим часом зустрітися Володимиром Путіним, щоб обговорити у тому числі «проблему навколо Вагнера»; у Кремлі зустріч не підтвердили.

  • Райффайзен Банк Інтернешнл (RBI) відкладає плани залишити Росію, у той час як Австрія продовжує докладати зусиль для захисту своїх зв’язків із РФ – Reuters.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-