Партнери надали Україні трохи більш як половину заявленого важкого озброєння

Партнери надали Україні трохи більш як половину заявленого важкого озброєння

Дослідження
Укрінформ
Розрив між обіцяною та наданою Україні військовою допомогою є дуже великим: зокрема, країни-партнери поставили Києву лише трохи більш ніж половину заявленого важкого озброєння.

Такого висновку дійшли аналітики Кільського інституту світової економіки, які підготували новий аналіз даних Ukraine Support Tracker і оприлюднити його в четвер, 6 липня, передає Укрінформ.

Як зазначається у дослідженні, у період з 25 лютого по 31 травня вартість усіх зафіксованих зобов’язань перед Україною зросла на 13 млрд євро (до загальної суми близько 165 млрд євро), майже 9 млрд євро були спрямовані власне на військову допомогу.

Читайте також: Вибори президента США можуть вплинути на розмір допомоги Україні

Автори дослідження відзначають, що попри український наступ, нові обіцянки не є такими великими, як були на початку року, а постачання військової техніки відбувається дещо повільно.

«Після сплеску перед річницею початку війни загальний рівень нових зобов'язань від прихильників України знову знизився… Розрив між обіцяною та наданою військовою допомогою є дуже широким», – заявив керівник групи Ukraine Support Tracker, директор дослідницького центру Кільського інституту Крістоф Требеш.

Протягом останніх 12 місяців автори аналізу спостерігали циклічність у наданні Україні допомоги. Так, через кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення було багато зобов’язань, але потім кількість нових обіцянок різко скоротилася – знизившись влітку майже до нуля. Утім, з жовтня 2022 року нові зобов’язання знову зросли, з черговим сплеском наприкінці 2022 року, коли США оголосили ще один великий пакет допомоги. Зобов’язання щодо фінансової допомоги також були циклічними, як і військова допомога.

Німеччина, яка зараз є другим найбільшим постачальником військової допомоги в абсолютному вираженні, збільшила свої військові обіцянки на 3,26 млрд євро, або на 76%, до загальної суми в 7,5 млрд євро. Йдеться про додаткові бойові танки, ЗРК Iris-T та інше озброєння для посилення можливостей протиповітряної оборони України.

Читайте також: Фінляндія схвалила новий пакет військової допомоги Україні

ЄС збільшив Європейський фонд миру двома додатковими траншами по 1 млрд євро кожен – до загальної суми 5,6 млрд євро.

Данія обіцяє військову підтримку на 1 млрд євро протягом року, включаючи додаткові танки Leopard-2. Це відповідає збільшенню на 765 млн євро порівняно з кінцем лютого 2023 року, тобто на 175%.

Польща пообіцяла два нові додаткові пакети військової допомоги на загальну суму 581 млн євро. Один із пакетів містив обіцянку 14 винищувачів МіГ-29, усі вони вже доставлені в Україну. Словаччина – ще одна країна, яка пообіцяла і вже поставила винищувачі. Загалом військова допомога Словаччини зросла на 191 млн євро, більш ніж утричі перевищивши військові зобов’язання для України.

Вперше до переліку країн, які увійшли до «Трекера», потрапила Ісландія. Ця країна надала рівні частини гуманітарної, фінансової та військової допомоги на суму 30 млн євро, або 0,13% свого ВВП.

Читайте також: Трюдо і Столтенберг обговорили багаторічний пакет допомоги НАТО для України

Якщо в перші 10 місяців війни військова та фінансова допомога були досить збалансовані, то з жовтня 2022 року частка військової допомоги серед нових двосторонніх зобов’язань стабільно зростає. На початку 2023 року понад половина новообіцяної допомоги мала військовий характер. У квітні та травні 2023 року цей показник навіть зріс до понад 70%. Однак частка двосторонньої фінансової допомоги в нових пакетах скоротилася до менше чверті.

Водночас як ідеться в дослідженні, попри таку увагу до військових зобов’язань, фактичне постачання допомоги було значно нижчим від задекларованого. Загалом поставлено лише трохи більш ніж половину заявленого важкого озброєння. Особливо західні партнери, такі як США, Німеччина та Велика Британія, швидко збільшили суми своїх зобов’язань, але поставки залишаються значно нижчими від обіцяних. Натомість країни Східної Європи, такі як Чехія, Словенія, Польща та Словаччина, поставили понад 80% своїх обіцяних важких озброєнь.

Читайте також: Цьогоріч жителі Києва отримали ₴73 мільйони матеріальної допомоги

Стосовно важкої зброї, країни-члени ЄС в середньому виділили близько 6% від наявних запасів танків, гаубиць і реактивних систем залпового вогню. Країни Східної Європи стали «особливо щедрими», зокрема Польща та Чехія. Крім того, Велика Британія та Норвегія зробили великі зобов'язання, що перевищують 25% запасів їхнього важкого озброєння відповідно.

Загалом уряди країн-партнерів з 24 січня 2022 року до 15 січня 2023 року надали Україні понад 143 млрд євро у вигляді зобов’язань. Сполучені Штати є найбільшим двостороннім донором України, який виділив 73,18 млрд євро, що становить понад 50% загальних зобов’язань. Уряди країн ЄС виділили на двосторонній основі 19,9 млрд євро плюс 29,92 млрд євро – через Комісію та Раду ЄС, 3,1 млрд євро – через Європейський фонд миру і 2 млрд євро – через ЄІБ. Таким чином, загальні зобов’язання ЄС становлять 54,92 млрд євро. Фінансова допомога міжнародних організацій, таких як МВФ, Світовий банк, ООН і Європейський банк реконструкції та розвитку, сягає 13,27 млрд євро.

Ukraine Support Tracker містить перелік і кількісну оцінку військової, фінансової та гуманітарної допомоги, обіцяної Україні з 24 січня 2022 року (останнє оновлення – до 31 травня 2023 року). Він охоплює 40 країн, зокрема країни ЄС, інші члени G7, а також Австралію, Південну Корею, Туреччину, Норвегію, Нову Зеландію, Швейцарію, Китай, Тайвань та Індію. Крім того, інституції ЄС включені як окремий донор.

Що стосується джерел, то база даних поєднує офіційні державні джерела з інформацією з міжнародних ЗМІ. Допомога, що надається в натуральній формі, як-от медичне забезпечення, продовольство або військове обладнання, кількісно визначається на основі ринкових цін або інформації про попередні кризи, пов’язані з державною допомогою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-