Жодну із систем HIMARS росіяни досі не вполювали - Маляр

Жодну із систем HIMARS росіяни досі не вполювали - Маляр

Укрінформ
Жодну з переданих Україні Сполученими Штатами Америки реактивних систем залпового вогню HIMARS російські загарбники досі не вполювали.

Про це заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила в Телеграмі з нагоди Дня незалежності США, передає Укрінформ.

"Наші вітання з Independence Day американському народу! Дякуємо за незмінну підтримку, яка допомагає нам виборювати нашу свободу, знищувати ворога та захищати спільні цінності", — зазначила вона.

Так, за словами Маляр, одним із найпотужніших проявів підтримки, наданої Штатами Україні, є реактивна система залпового вогню американського виробництва M142 HIMARS, розроблена в кінці 90-х як полегшена колісна версія М270.

Читайте також: Залужний похвалив роботу HIMARS в Україні

У своєму арсеналі HIMARS має чималу кількість різних боєприпасів: від звичайних некерованих до високоточних балістичних ракет з GPS-навігацією.

Боєприпаси та дальність їх ураження: MLRS — 45 км, GMLRS — 70 км, ER GMLRS — 150 км, ATACMS — 300 км, експериментальна ракета PrSM — 499 км.

Як зауважила заступниця міністра, поява американських "Хаймарсів" у червні 2022 року стала неприємною несподіванкою для російських військових. Так, виявилося, що всі логістичні шляхи, склади з боєприпасами та місця дислокації військ перебувають у зоні ураження реактивної системи.

Читайте також: Кожен пакет американської допомоги - це інвестиція у мир: в Україні вітають США із Днем незалежності

"Злякавшись та відчувши перші величезні втрати, окупанти почали полювання на HIMARS'и. Але так до сих пір нікого й не впіймали. Завдяки максимальній швидкості 85 км/год HIMARS здатна розгорнутися, відстрілятися та покинути позицію менш ніж за 1 хв. Це дає змогу застосовувати її для тактики shoot-and-scoot (стріляй-та-тікай), що значно зменшує шанси бути виявленим та враженим ворогом", — додала посадовиця.

Також Маляр нагадала про відомі випадки застосування цих реактивних систем: знищення російської бази в селі Праві Саги, що поблизу Олешок Херсонської області, та високоточний удар 1 січня 2023 року по будівлі професійно-технічного училища в місті Макіївка, коли, за різними даними, загинули від пів сотні до 600 мобілізованих росіян.

"Для українські військових "Хаймарси" стали реальною зброєю перемоги. Адже "Одна ракета — одна знищена ціль" — це недосяжний результат для застарілих радянських аналогів", — підкреслила представниця Міноборони.

Читайте також: Штати підтримуватимуть Україну, допоки Росія не виведе свої війська – Міноборони

Як повідомлялося, День незалежності США відзначається щороку 4 липня. Свято встановлене на честь прийняття Декларації незалежності США від Великої Британії, що стало одним із центральних моментів Американської революції 1775-1783 років.

Декларація стала першим в історії документом, який проголосив принцип суверенітету як основи державного устрою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-