ЗСУ за місяць можуть наполовину скоротити артилерійський потенціал росіян - експерт

ЗСУ за місяць можуть наполовину скоротити артилерійський потенціал росіян - експерт

Укрінформ
Збройні сили України за місяць можуть наполовину скоротити артилерійський потенціал ворога.

Про це розповів Українському Радіо військовий експерт Олексій Гетьман, передає Укрінформ.

За його словами, протягом тижня, що минув, ситуація на фронті суттєво не змінилася. Але це не означає, що наступ ЗСУ призупинився чи не має якихось успіхів.

"ЗСУ знекровлюють ворожі тили, нищать у контрбатарейній боротьбі до 30 одиниць артилерії противника на день. Із такими темпами за місяць ЗСУ можуть наполовину скоротити можливості ворога в артилерії. Не з точки зору кількості пострілів, а стосовно числа артсистем", - зазначив Гетьман.

Читайте також: Сили оборони з боями просуваються на південному фланзі в районі Кліщіївки - Маляр

За його словами, це лише перша фаза українських наступальних дій.

"Поки що основні сили, які ми планували застосувати в цій операції, не залучені. Ми знекровлюємо ворожі тили, руйнуємо його склади, інфраструктуру, різні логістичні маршрути, нищимо в контрбатарейній боротьбі дуже багато артилерійських систем — до 30 одиниць їхньої артилерії на день. Якщо порахувати, скільки вони використовують артилерійських систем, то з такими темпами ми щонайменше за декілька тижнів чи за місяць можемо наполовину скоротити їхні можливості в артилерії. Не з точки зору кількості пострілів, адже поки що в них снаряди залишаються, а стосовно числа артилерійських систем, з яких вони можуть вести вогонь", — пояснив Гетьман.

Однак, експерт зауважив, що оборонні споруди загарбників потужніші, ніж під час Другої світової війни. Крім того, ворог має можливість заміновувати їх дистанційно.

"На деяких ділянках є тактичні успіхи ЗСУ. Це Бахмутський напрямок. Ми намагаємося оточити Бахмут з півночі та півдня. Поки що там тривають важкі бої, бо ворог побудував дуже потужні фортифікаційні споруди в цих місцях. Вони потужніші, ніж були навіть під час Другої світової війни, коли будували дуже міцні фортифікації. Окупанти викопали там не тільки окопи і траншеї, а й використовували залізобетонні перекриття. Тобто це достатньо серйозні споруди і дуже щільне мінування. Це можна вважати новітньою тактикою росіян — вони замінували всі шляхи підходу до їхніх фортифікацій і долати ці поля мінні вкрай важко. У нас є можливість розмінувати ці поля дистанційно вибуховими пристроями, але так само росіяни можуть дистанційно мінувати ці поля", — прокоментував Гетьман.

Читайте також: На сході України зосереджені близько 180 тисяч російських солдатів - Череватий

Ворог активізував Сватівський фронт для відволікання, додає військовий експерт. Схожа ситуація на Лиманському та Куп’янському напрямках.

"Закордонні та українські аналітики припускають, що основні напрямки наших наступальних дій мають бути саме на півдні, щоб ми через Мелітополь та Бердянськ вийшли на узбережжя Азовського моря і змогли перерізати тимчасово окупований Крим і ті угруповання ворога, які знаходяться поруч, від постачання будь-чого з материкової частини Російської Федерації. Тобто по суходолу, по тому коридору, який вони пробили ще на початку повномасштабного вторгнення, - підкреслив Гетьман.

Водночас аналітик переконаний, що росіяни не мають сил та засобів для суттєвого просування.

"Коли ми кажемо, що вони перекидають певні резерви, треба зрозуміти, що всередині Росії, у тилу в них немає другої армії, немає резервів, які вони можуть долучити, щоб посилити свою оборону чи на деяких ділянках контрнаступ. 97% підрозділів російської армії перебувають на лінії фронту. Вони вздовж лінії фронту переміщують свої війська і на найбільш гарячих напрямках намагаються робити контрнаступ. Ми там маємо можливості тримати оборону, але якщо вони з якогось міста перекидають, то там стає не така щільність російських військ, і туди ми зможемо спрямовувати наші основні удари", — пояснив Гетьман.

Водночас ЗСУ зайняли певний плацдарм на лівому березі Дніпра і утримують його.

Читайте також: Росіяни намагаються максимально використовувати шляхи в об’їзд Чонгарського мосту - Гуменюк

"Ми зайняли певний плацдарм уже на лівому березі річки Дніпро, з якого ми маємо просуватися далі, щоб вийти на Азовське узбережжя. Але там, дійсно, ведуться запеклі бої. Для росіян був наказ вибити звідки наші війська, незважаючи на втрати. Але на цьому плацдармі є вже не тільки наші штурмові групи, які мають бути першими, коли заходять на якісь території, а й важка техніка. Тому той плацдарм ми поки що утримуємо. Відбувається дуже активна контрбатарейна боротьба, і я впевнений, що ми його утримаємо і будемо розширювати. І з цих місць біля Антонівського мосту ми зможемо просуватися вже далі. Ситуація динамічна", — підсумував Гетьман.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський заявив, що кінцевою метою України є деокупація Криму і лише тоді це буде означати, що "війна закінчилась", а "мир" без Криму Зеленський не вважатиме перемогою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-