Битва за Україну. День чотириста дев’яносто перший

Битва за Україну. День чотириста дев’яносто перший

Укрінформ
Наступальна операція Сил оборони триває: на Бердянському напрямку є просування 1300 м, у напрямку Кліщіївка українські військові просунулись на 1200 м, у напрямку Курдюмівки - на 1500 м.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста дев’яносто перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Саміт ЄС

- 29-30 червня у Брюсселі відбувається черговий саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого знову позначена ситуація в Україні та допомога ЄС у дотриманні її права на самооборону проти російської агресії. У зустрічі європейських лідерів в режимі телеконференції візьме участь Президент Зеленський – Укрінформ.

- Президент Зеленський виступив на засіданні Європейської ради і сказав, що це історичний час, щоб почати переговори про членство України в ЄС – сайт президента. Повний виступ дивись за посиланням.

- Під саміту ЄС лідери країн-членів, як очікується, подвоять зусилля з підтримки України, особливо на фоні спроби військового заколоту, що відбувся в РФ протягом минулих вихідних - Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії

- Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр хочуть, щоб їх нейтральний статус був врахований у заключній заяві саміту ЄС щодо майбутніх безпекових зобов'язань з боку Євросоюзу для України - Карл Негаммер, федеральний канцлер Австрії. Раніше Financial Times повідомляло, що ЄС готується запропонувати Україні "майбутні зобов'язання у сфері безпеки", в рамках яких, зокрема, пообіцяють розширити ініціативу з підготовки українських військових і можливість відправки військових місій ЄС. 

- Європейський фонд миру, з допомогою якого наразі фінансується військова підтримка України, можливо, варто перетворити у Фонд оборони України з метою забезпечення стійкої та довгострокової підтримки українського народу – Жозеп Боррель, головний дипломат Євросоюзу. Боррель пропонує планувати військову підтримку України з боку ЄС як довгостроковий проєкт.

- Якщо Україна зможе виконати всі критерії, необхідні для початку переговорів щодо членства, ЄС може розпочати такі переговори вже у поточному році за рішенням грудневої зустрічі Європейської Ради - Роберта Мецола, президентка Європарламенту

***

  • Виконавча рада Міжнародного валютного фонду на сьогоднішньому засіданні, 29 червня, обговорить перший перегляд програми розширеного фінансування для України - Рада МВФ.

  • Україна та інші учасники міжнародної координаційної групи подають до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану за збиття літака рейсу PS752 -  Олег Ніколенко, речник МЗС. 8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ, усі 176 осіб на борту загинули.

  • Президент України провів зустріч із членами Міжнародної робочої групи, а також з шведською екоактивісткою Гретою Тунберг, яка входить до складу міжнародної групи, яка оцінюватиме наслідки бойових дій для довкілля, зокрема масштаб екоциду після підриву греблі Каховської ГЕС - Андрій Єрмак,керівник Офісу Президента.

ЦИТАТИ ДНЯ

Еммануель Макрон, президент Франції: «Ми повинні будемо визначити шлях, щоб сформувати перспективу вступу України до НАТО, яку ми відкрили в 2008 році в Бухаресті. На саміті у Вільнюсі НАТО ухвалить рішення з подальшої підтримки України. Рішення, які ми ухвалимо, зобов'яжуть нас на роки вперед – я маю на увазі, перш за все, підтримку України, у якій ми повинні взяти на себе довгострокові зобов'язання».

Кирило Буданов, глава ГУР: «Ми отримали компрометацію російського керівництва. В черговий раз зруйновано міф про непохитність російського режиму. Було нанесено втрати військово-космічним силам РФ. А ще – ПВК "Вагнер" більше не братиме участь у бойових діях на території України. А це найефективніший підрозділ РФ, який вмів досягати успіху за будь-яку ціну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На Таврійському напрямку російські війська за добу втратили вбитими і пораненими майже три роти, знищено 19 одиниць військової техніки - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Сили оборони продовжують просуватися вперед на Таврійському напрямку.

  • Наступальна операція Сил оборони триває на Мелітопольському, Бердянському та Бахмутському напрямках  - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. На напрямку Рівнопіль - Володине наші мають успіх, зараз закріплюються на досягнутих рубежах та завдають серйозних втрат противнику. На Бердянському напрямку є просування 1300 м. На Бахмутському напрямку противник намагається утримати зайняті позиції, проводить контратаки, але поступово відступає після понесених втрат. У напрямку Кліщіївки українські військові просунулись на 1200 м, у напрямку Курдюмівки - на 1500 м.

  • Супутникові знімки свідчать про те, що Росія спорудила дамбу на околицях окупованого українського міста Токмак Запорізької області, щоб створити водні перешкоди для українського наступу – Bellingcat.

  • Сили протиповітряної оборони приватної військової компанії «Вагнера» під час заколоту в росії на минулих вихідних збили високоцінний літак Іл-22М, який під час війни використовувався ВПС РФ проти України - британська розвідка.

***

  • Сумський напрямок залишається найбільш небезпечним у Північній операційній зоні, тому жителям прикордонних районів необхідно виїхати у більш безпечні регіони - пресслужба командування об’єднаних сил ЗСУ.

  • Окупанти вдень, 29 червня, нанесли удар по житлових кварталах Херсона, загинуло 2 людини, ще 2 цивільних постраждало – ОВА.

  • У Херсонській області після підриву російськими військами Каховської ГЕС підтопленими залишаються 18 населених пунктів – ДСНС.

  • Станом на 7:20 пошуково-рятувальні роботи в Краматорську завершено. Загалом загинули 12 осіб. Травмовані в результаті двох обстрілів 65 осіб - Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ. Внаслідок ракетного удару 27 червня пошкоджені майже 140 житлових будинків.

  • Ворог за минулу добу в Донецькій, Запорізькій, Харківській і Херсонській областях вбив 7 людей, ще 7 зазнали поранень – дані ОВА.

  • Окупанти вбили в Україні 494 дитини, ще 1033 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом наголосив, що час ясності щодо членства України в НАТО настав – Твіттер міністра.

  • Колишній віцепрезидент США Майк Пенс відвідав Україну з неоголошеним візитом, ставши першим чинним кандидатом у президенти від Республіканської партії, який зустрівся з Володимиром Зеленським під час кампанії – 2024 - NBC News.

  • З 28 червня припинено діяльність концерну «Укроборонпром», його правонаступником стало акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» - Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

  • Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід охоронцю Вадиму Мошкіну у справі про загибель людей через закрите укриття в Києві. Замість перебування у слідчому ізоляторі йому призначили нічний домашній арешт - Надія Максимець, речниця Київської міської прокуратури.

  • У разі виникнення надзвичайної ситуації на ЗАЕС, за найпесимістичнішого сценарію розвитку події, евакуації підлягатимуть близько 300 тисяч мешканців чотирьох областей України - Юрій Власенко, перший заступник міністра енергетики.  Запорізька - 138 000, Дніпропетровська - 168 000, Херсонська та Миколаївська - 22 000 людей.

- ВРУ прийняла закони:

  • у другому читанні та в цілому законопроєкт, яким із 1 січня 2026 року в Україні запроваджується електронна марка акцизного податку.  Це надасть можливість відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача; контролювати повноту і своєчасність сплати акцизного податку за такі товари.
  • ратифікувала угоду між Україною та ЄС щодо участі у програмі «Єдиний ринок» – платформи для розвитку бізнесу, яка забезпечує стабільний доступ споживачам до товарів і послуг.
  • ратифікувала угоду між Україною та ЄС про участь у програмі «Митниця», яка передбачає співробітництво між сторонами у митній сфері.
  • скоротила перелік осіб, які можуть отримати відстрочку від призову на військову службу, це стосується осіб, які мають родичів з інвалідністю.
  • ухвалила закон, який допоможе легалізувати малих підприємців, що виробляють та продають крафтові спиртні напої та спиртові дистиляти.
  • припинила дію угоди між Україною та Республікою Білорусь про взаємне забезпечення захисту державних секретів.
  • внесла повітряні судна Міністерства внутрішніх справ до переліку державної авіації.

  • Збірна України, яка на груповому етапі посіла друге місце у квартеті В (7 очок), зустрінеться з переможницею групи D - Францією, яка у третьому турі обіграла Швейцарію - 4:1 і стала першою (9) - Укрінформ.  Чвертьфінальний поєдинок Франція - Україна відбудеться у неділю, 2 липня, на «Клуж-Арені» у румунському місті Клуж-Напока (початок - о 22.00 за київським часом).

  • За результатами Національного мультипредметного тесту (НМТ) 50 вступників отримали 200 балів з трьох предметів. Загалом понад 3,6 тис. вступників отримали 200 балів принаймні з одного предмету НМТ - Український центр оцінювання якості освіти.

  • У Запоріжжі розпочинаються командно-штабні навчання з органами управління та силами цивільного захисту Запорізької області.  Метою є злагодження всіх служб у разі реальної загрози виникнення надзвичайної ситуації на ЗАЕС - Юрій Малашко, голова Запорізької ОВА.

  • НЕК "​​Укренерго" виконало близько 50-60% із запланованого обсягу відновлювальних робіт в магістральній мережі - Володимир Кудрицький, голова правління компанії. Наразі над відновленням працюють близько 1,5 тисяч фахівців.

***

  • Україна через Цільовий мультидонорський фонд Світового банку отримала $1,2 мільярда грантових коштів від Сполучених Штатів Америки та $15 мільйонів - від Фінляндії – Мінфін.

  • Правління Національного банку України 29 червня 2023 року затвердило Стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування – НБУ.

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду задовольнив касаційні скарги ПриватБанку, Кабінету Міністрів та Мінфіну і підтвердив законність націоналізації банку - пресслужба ПриватБанку.

  • У січні-травні 2023 року Україна експортувала 9,6 тисячі тонн яловичини, що у 3,6 рази більше, ніж за аналогічний період торік - УКАБ.

  • Українські агропідприємства із початку 2023 року, станом на 29 червня залучили понад 39 млрд гривень банківських кредитів – Мінагрополітики. Найбільший обсяг кредитів за різними програмами отримали аграрії: Київської області - 7,7 млрд грн (605 підприємств отримали кошти) Вінницької області – 4,15 млрд грн (921 підприємство) та Дніпропетровської області – 3,3 млрд грн (510 підприємств).

  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила нові граничні ціни на ринку «на добу наперед», а також внутрішньодобовому та балансуючому ринку - Укрінформ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Після саміту НАТО ми обговоримо прагнення України щодо членства в НАТО. І я абсолютно впевнений, що союзники надішлють дуже сильний сигнал підтримки Україні - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

  • Візит до Києва був дуже важливим як з точки зору підтримки України, так і щодо можливості обговорення важливих тем, зокрема ситуації на фронті, підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі та переміщення ПВК “Вагнер” до Білорусі - Анджей Дуда, президент Польщі.

  • Норвегія зробила грантовий внесок до Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF) Світового банку на 2 млрд норвезьких крон (190 млн дол. США) - Світовий банк.

  • Уряд Чеської Республіки підтримав пропозицію міністерства освіти заборонити участь російських та білоруських спортсменів в індивідуальних та командних змаганнях на території Чехії - Radio Prague International. Така сама заборона поширюється і на участь спортсменів, які представляють Чехію, у змаганнях на території Росії.

  • Уряд Південної Кореї надасть Україні гуманітарну допомогу вартістю в 1 мільйон доларів США для допомоги жителям, які постраждали від катастрофічного руйнування греблі Каховської ГЕС - МЗС Південної Кореї.

  • Спікери парламентів Латвії Едвардс Смілтенс, Литви Вікторія Чміліте-Нільсен та Естонії Лаурі Хуссар заявили про те, що нещодавній заколот ПВК "Вагнер" – ще одне підтвердження непередбачуваності ситуації в Росії та знову закликали посилювати підтримку України – спільна заява спікерів. Поява в Білорусі бойовиків приватної військової компанії "Вагнер" може зробити ситуацію з безпекою на східних кордонах НАТО та ЄС ще більш нестабільною.

  • Уряд Великої Британії запровадить закон, який додатково обмежить доступ багатіїв та великих компаній, пов’язаних з російським режимом, до британської юридичної експертизи для здійснення угод, що своєю чергою посилить тиск на владу Путіна - пресреліз уряду.

ВОРОГ

  • Командувач Повітряно-космічними військами Росії, заступник командувача російськими військами в Україні, генерал Сергій Суровікін наразі заарештований - The Moscow Times. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

  • Офіційна представниця російського МЗС Захарова сказала, що Москва докладає зусиль для реалізації масштабної дорожньої мапи з відкриття залізничного маршруту з Росії до Вірменії - EurAsia Daily. Спікер грузинського парламенту Шалва Папуашвілі заявив, що питання відкриття залізниці з Росії у Вірменію не розглядається.

  • Сукупність факторів свідчить, що в Білорусі будують військовий табір для російських найманців – ЗМІ. Наразі тривають роботи на території колишньої ВЧ №61732 у с. Ціль (Осиповицький р-н, Могильовська обл.), де раніше дислокувалася 465-та ракетна бригада ЗС РБ. Це приблизно 90 кілометрів від Мінська. Супутникові знімки, які оприлюднили "Радіо Свобода" і The New York Times, показують, що Білорусь швидко будує тимчасові споруди на покинутій військовій базі.

  • Міжнародна компанія, виробник алкоголю Bacardi з початку повномасштабної російської агресії в Україні втричі збільшила прибуток від продажу в РФ, хоча 2022 року обіцяла піти з російського ринку – ЗМІ.

  • Росія намагається запевнити країни Африки та Близького Сходу, що після заколоту Кремль зможе взяти під контроль сили "Вагнера", які "працюють" на цих континентах -  The Wall Street Journal.

  • У російській Держінспекції праці повідомили, що пожежа спалахнула на території заводу з виробництва лакофарбових матеріалів "Бальзам". Там займаються виробництвом хімічних товарів, зокрема смоли, лаків, емалей, каніфолі – росЗМІ. За повідомленнями з соцмереж, на території заводу вибухнула цистерна, після того загорілися гаражні приміщення. Водій вантажівки, який дістав понад 90% опіків тіла, помер.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-