Спікери країн Балтії закликали посилити санкції проти Білорусі та збільшити підтримку України

Спікери країн Балтії закликали посилити санкції проти Білорусі та збільшити підтримку України

Заява
Укрінформ
У спільній заяві голови парламентів Латвії, Естонії та Литви заявили про необхідність підвищувати пильність після подій, пов’язаних із заколотом ПВК «Вагнер» у Росії, та знову закликали посилювати підтримку України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Сейму Латвії.

«Поява групи найманців «Вагнера»в Білорусі може зробити безпекову ситуацію на східних кордонах НАТО і ЄС ще більш нестабільною. Ми знову засуджуємо режим Лукашенка в Білорусі за підтримку війни Росії проти України. Приховування Білоруссю терористичної організації «Група Вагнера» є неприйнятним, і ми закликаємо до подальшого посилення санкцій проти Білорусі», – наголошують спікери парламентів Латвії Едвардс Смілтенс, Естонії Лаурі Гуссар та Литви Вікторія Чміліте-Нільсен.

Констатуючи, що нещодавній «марш справедливості» на Москву найманців ПВК «Вагнер» є внутрішньою справою Росії, підписанти водночас підкреслюють, що це – ще одна ознака непередбачуваності Росії. При тому, що військова агресія РФ проти України залишається найбільшою загрозою європейській безпеці з часів Другої світової війни.

Спікери парламентів Латвії, Естонії та Литви закликають до продовження пильності, зміцнення колективної оборони та стримування, охорони кордонів на східному фланзі НАТО, що межує з Росією та Білоруссю. «Ми з нетерпінням чекаємо конкретних дій щодо цієї мети на майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі», – йдеться у заяві.

Читайте також: ЄС подвоїть зусилля з підтримки України на фоні заколоту в Росії – фон дер Ляєн

Нагадавши, що парламенти Латвії, Литви та Естонії давно вже визнали групу найманців «Вагнера» терористичною організацією за звірства, вчинені проти українського населення, спікери закликають Європейський Союз включити ПВК «Вагнер» до списку осіб, груп і організацій, причетних до терористичних актів (у тому числі - за насильство та нестабільність, які нею поширюються на африканському континенті та в інших місцях світу).

Смілтенс, Гуссар та Чміліте-Нільсен закликали все міжнародне співтовариство посилити підтримку України в її поточній діяльності, боротьбі за свободу та територіальну цілісність. «Наша увага має залишитися на допомозі Україні. Разом із нашими союзниками та партнерами ми продовжуватимемо надавати всю необхідну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно, до перемоги України», – йдеться у заяві.

Крім того, спікери парламентів країн Балтії говорять про необхідність продовжувати зусилля, щоб допомогти Україні перемогти не лише у боротьбі за свободу, а й у боротьбі за справедливість. Тому вони закликали створити спеціальний міжнародний трибунал під егідою Генасамблеї ООН для переслідування злочину агресії, вчиненого керівництвом РФ.

Читайте також: Польща бачить загрозу у переміщенні в Білорусь ядерної зброї та «вагнерівців» - євродепутат

Як повідомляв Укрінформ, президент Литви Гітанас Науседа у четвер у Брюсселі перед початком зустрічі лідерів ЄС заявив, що розвиток ситуації в Білорусі викликає значне занепокоєння. За його словами, «вагнерівці» уже, ймовірно, перебувають у Білорусі, і ніхто не знає, коли вони повернуть свою зброю проти країн НАТО; саміт Альянсу повинен прийняти рішення щодо посилення східного флангу Організації.

У середині січня спікери парламентів Польщі, Литви, Латвії та Естонії підписали спільну декларацію, в якій підтвердили непохитну підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-