Злочини РФ в Україні: представниця Держдепу розповіла, яким чином МКС охопить десятки тисяч справ

Злочини РФ в Україні: представниця Держдепу розповіла, яким чином МКС охопить десятки тисяч справ

Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд активно долучений до розгляду проваджень про російські воєнні злочини в Україні та активно співпрацює з Офісом генерального прокурора України у їх розслідуванні, оскільки самотужки МКС не може охопити настільки велику кількість справ.

Про це під час віртуального брифінгу під егідою медіахабу США в Брюсселі заявила головна американська дипломатка з питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак (Beth Van Schaack), повідомляє кореспондент Укрінформ.

«МКС є частиною більш широкої системи міжнародного правосуддя, тож національні суди також є важливими елементами в межах цієї системи. МКС ніколи не буде здатним самотужки прийняти всі справи, які можуть виникнути внаслідок цієї ситуації. Безумовно, МКС має юрисдикцію, тому що більше 40 держав посилаються на провадження прокурора МКС у справах, що пов’язані з Україною», - сказала представниця США, відповідаючи на запитання Укрінформу, яким чином МКС може охопити десятки тисяч воєнних злочинів, які Росія вже здійснила та продовжує здійснювати на території України, та скільки часу може тривати розгляд таких справ, враховуючи доволі повільні процедури розгляду справ в МКС.

Вона зауважила, що розгляд російських воєнних злочинів в Україні є безпрецедентним за обсягом колективним провадженням. Подібне колективне провадження було започатковано щодо ситуації у Венесуелі, але у ньому і близько не було такої кількості держав, які приєдналися до цього провадження.

Читайте також: Україна спільно з МКС почала розслідування теракту на Каховській ГЕС - Зеленський

«Очевидно що існує консенсус високого рівня щодо важливої ролі, яку МКС відіграє у забезпеченні відповідальності за воєнні злочини, злочини проти людства та інші звірства, що відбуваються в Україні. Але він не може зробити цього самотужки. Тож ми бачимо дуже цікавий розподіл обов’язків (МКС) з генеральним прокурором України, який дійсно перебуває на лінії фронту правосуддя і буде здійснювати головну частину розслідувань та кримінальних проваджень у цьому. Тому що свідчення, події, ті, хто вижили – вони знаходяться на території України, як і злочинці. Тож ці справи розглядаються в українських судах за лідерства генерального прокурора. Але МКС також відводиться важлива роль», - наголосила Ван Шаак.

Вона нагадала, що прокурор МКС, за рішенням суду, видав два дуже важливі ордери на арешт, які стосуються самого президента Путіна та його так званої «уповноваженої з прав дитини». У цьому зв’язку американська посол відмітила цікавий факт, що ці ордери на арешт великою мірою ґрунтуються на свідченнях самих підозрюваних, оскільки вони публічно визнали та привітали російську систему вилучення українських дітей, їх примусового переміщення через міжнародний кордон з подальшим «усиновленням» або іншими формами утримування без згоди їхніх батьків, близьких або уповноважених представників в Україні.

«Це є злочином міжнародної депортації або примусового вивезення цивільного населення. Це є грубим порушеннями Женевських конвенцій, які можуть бути покарані Міжнародним кримінальним судом, але також будь-якою іншою державою, яка ратифікувала Женевські конвенції 1949 року. Зрозуміло, що ці Конвенції були прийняті після завершення Другої світової війни», - зазначила посол.

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу щодо спроможності МКС опрацьовувати велику кількість справ, виходячи з тривалого терміну, який, зазвичай, потребують провадження в МКС, вона зазначила, що нинішній прокурор МКС ставить перед собою реальну мету щодо прискорення розгляду таких справ.

Читайте також: Костін передав Міжнародному кримінальному суду всю необхідну інформацію щодо Каховської ГЕС

«Раніше МКС був дуже новою структурою, і будь-яка справа, яку він розглядав, мала вивчатися у повному обсязі. Зараз суд вже має 20 років практичної роботи і має досвід, на який може покладатися. Тож прокурор (МКС - ред.) дуже рішуче налаштований, щоб зробити провадження та розслідування цих випадків набагато ефективнішими, щоб правосуддя для жертв, що вижили, стало реальністю, і щоб це відбувалося у реальному часі», - зазначила американська посол.

Як повідомлялося, 17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Президента РФ та його уповноважену підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України.

Діяльність МКС з розслідування воєнних та інших тяжких злочинів на території України активно підтримує Європейський Союз. Для сприяння розслідуванню таких справ Європейський Союз запровадив уточнення у правових положеннях щодо діяльності агентства Євроюст, яке отримало можливість та відповідні ресурси для накопичення та опрацювання доказів злочинів, що були скоєні в Україні, а також збереження таких доказів і свідчень за межами самої України, яка перебуває на стадії активних бойових дій.

Фото: Freddie Everett

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-