У травні вдалося підтвердити перебування у полоні сотень зниклих безвісти - МКЧХ

У травні вдалося підтвердити перебування у полоні сотень зниклих безвісти - МКЧХ

Укрінформ
Минулого місяця Міжнародному комітету Червоного Хреста вдалося підтвердити перебування у полоні сотень зниклих безвісти українців.

Про це в інтерв’ю Тижню сказав речник Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Олександр Власенко, передає Укрінформ.

«У нас останнім часом, приблизно у середині травня, була велика кількість повідомлень для родичів зниклих безвісти, адже ми отримали підтвердження полону їхніх рідних та місця їхнього утримування. Повідомлення про сотні зниклих надійшли протягом тих двох-трьох тижнів», — зазначив Власенко.

Речник зауважив, що ця інформація надійшла від російського Національного інформбюро.

Власенко пояснив, що лише після підтвердження статусу військовополоненого МКЧХ може вимагати доступ до особи, але жодного інструменту примусу організація не має.

Читайте також: Омбудсмен закликає ООН і МКЧХ втрутитися у ситуацію з бранкою Кремля Данилович

Він пояснив, що зниклою безвісти людина буде вважатися доти, доки МКЧХ не отримав від НІБ РФ підтвердження, що особа перебуває у полоні.

«Навіть якщо людина, яка в нас відкриває справу, учора бачила зниклого в якомусь телеграм-каналі, це для нас не є підтвердженням. Ми не можемо верифікувати, що це не відеопостановка, та маємо отримати від офіційного органу дані, що людина справді перебуває в тому місці. У такому разі ми можемо повідомити родичам, що знайшли цю людину», - додав Власенко.

Речник МКЧХ підсумував, що лише після підтвердження статусу особи «вмикається інший механізм, коли ми вимагаємо доступу до цієї людини».

Читайте також: У Коордштабі розповіли, які дані може надати МКЧХ рідним українських полонених

Як повідомляв Укрінформ, громадські організації нарахували понад 10 тисяч українських військовополонених у в'язницях Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-