Кислиця закликав світ серйозно поставитися до загрози ядерного терору на ЗАЕС

Кислиця закликав світ серйозно поставитися до загрози ядерного терору на ЗАЕС

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав міжнародну спільноту серйозно поставитися до загрози ядерного терору з боку Російської Федерації на Запорізькій АЕС.

Про це він заявив у п’ятницю на засіданні Радбезу ООН, передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Викликає тривогу той факт, що, за даними розвідки, Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій атомній електростанції з витоком радіації. Підрив (Каховської - ред.) греблі ясно дав зрозуміти, що Росія готова застосувати тактику випаленої землі у відповідь на погіршення воєнної ситуації на захоплених землях, бо сумнівається, що зможе їх утримати», - наголосив Кислиця.

Він закликав міжнародне співтовариство серйозно поставитися до загрози акту ядерного терору й посилити тиск на Російську Федерацію, аби запобігти цим загрозливим діям, та запровадити додаткові санкції щодо російської атомної промисловості та військово-промислового комплексу.

Читайте також: Росія все підготувала для теракту на ЗАЕС із викидом радіації - Зеленський

Україна також очікує об'єктивної оцінки злочинних дій Росії з боку генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, підкреслив Кислиця.

«Тільки рішучі й адекватні кроки, спрямовані на ослаблення можливостей Москви завдавати шкоди на регіональному та глобальному рівнях, сприятимуть розв’язанню кризи, створеної Росією», – зазначив він, наголосивши на важливості забезпечення її відповідальності за злочин агресії, воєнні злочини і злочини проти людяності.

«Варіанти умиротворення, такі як територіальні поступки Росії і тимчасове заморожування конфлікту, слугуватимуть лише мінами уповільненої дії, детонатор яких перебуває в руках Кремля», – сказав постпред.

Читайте також: МЗС України закликає G7 і Євросоюз не допустити ядерного інциденту на ЗАЕС

За його словами, Росія хоча окопалася на окупованих територіях, але «не вірить ні в свої фортифікаційні споруди, ні в свої власні війська».

Саме тому Москва підірвала Каховську греблю і замінувала Запорізьку АЕС, маючи на меті залякати міжнародне співтовариство, пояснив він.

«Ось чому вона наповнює власну армію засудженими злочинцями та розміщує загороджувальні загони позаду російських позицій, які мають завдання не дозволяти солдатам на першій лінії оборони ухилятися від бою», – розповів Кислиця.

Незважаючи на всі ці заходи, у деяких районах українські військові продовжують просуватися вперед, захищають свої позиції і протистоять посиленим атакам Росії, додав він.

Читайте також: Можливий російський теракт на ЗАЕС: чим це загрожує Україні, Європі й самій Росії

«Україна звільнить усі свої території, і це займе стільки часу, скільки необхідно, тому що ми цінуємо життя наших військових і цивільних осіб і не застосовуємо стратегію масованих атак і повного руйнування цивільної інфраструктури», – зауважив постпред.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН провела засідання з обговорення ситуації в Україні у зв’язку з російською війною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-