Битва за Україну. День чотириста вісімдесят другий

Битва за Україну. День чотириста вісімдесят другий

Укрінформ
Україна успішно застосувала свій безпілотник з дальністю ураження 1000 кілометрів. В Україну вдалося повернути 3 з 11 полонених, вивезених в Угорщину

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста вісімдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Україна успішно застосувала свій безпілотник з дальністю ураження тисяча кілометрів - Укроборонпром.  ДК "Укроборонпром" ще у грудні провів низку успішних випробувань українського ударного безпілотника.

-   Посольству України в Будапешті вдалося вивезти із Угорщини 3 з 11 українських військовополонених. Вони вже перебувають на українській території, їм надається всіляка підтримка - Олег Ніколенко, речник МЗС України. Українські дипломати разом із Координаційним штабом з питань поводження із військовополоненими та іншими причетними органами України продовжують вживати активних заходів, аби повернути додому решту вивезених із Росії в Угорщину українських захисників.

-   Парламент Словаччини визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом проти українського народу - Твіттер глави держави. Президент України Володимир Зеленський подякував парламенту Словаччини. Вже понад 30 країн та міжнародних організацій визнали радянський Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

-   Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пропонує виділити Україні пакет фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро на наступні 4 роки у вигляді кредитів та грантів – ЗМІ. Раніше агентство Bloomberg з посиланням на джерела повідомляло, що Європейський Союз готовий запропонувати пакет фінансової допомоги у розмірі близько 50 мільярдів євро для підтримки України.

***

Нічна атака дронами і ракетами

-   У ніч на 20 червня 2023 року противник завдав удару іранськими баражуючими боєприпасами «Shahed-136/131» по військових та інфраструктурних об’єктах України, ППО вдалося знищити 32 із 35 дронів – Повітряні Сили України.

-   Через падіння уламків БПЛА пошкоджено лінію електропередачі на Київщині, без світла залишаються майже пів тисячі абонентів. Також пошкоджено мережі в Миколаївській області. Знеструмлено 2 населених пункти - Міненерго

-   Ворожим дронам Shahed вдалося долетіли до Львова через нестачу в України засобів протиповітряної оборони – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ

-   Російські війська цієї ночі завдали удару по Запоріжжю балістикою – ракетами «Іскандер-М»/С-300, цілями стали комунікації, сільськогосподарська техніка, а також популярне місце відпочинку – ОВА. Інформація про постраждалих людей не надходила.

-   У Львові три ворожі дрони Shahed влучили в об’єкт критичної інфраструктури – ОВА.

-   Було пошкоджене перекриття між поверхами, вибиті вікна. Жертв чи постраждалих немає. Була пожежа.

-   На території одного із районів Київської області пошкоджено нежитлові споруди та приватні будинки - ОВА. Жертв і постраждалих немає.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Авіаційна коаліція фактично розпочала функціонування, скоро розпочнуться тренування пілотів на літаках і симуляторах, а також підготовка техніків та інфраструктури».

Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України: «Потрібно розуміти, що ворог не здаватиметься легко. Ми повинні налаштуватися, що це буде дуже жорсткий двобій. Власне, це зараз і відбувається. Українським військовим важко просуватися на півдні через опір ворога та замінування, українські захисники рухаються так, як і мали рухатися, а найбільші результати ще попереду».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На Таврійському напрямку захисники просуваються вперед, лише за добу ліквідували більше 5 рот окупантів та знищили і пошкодили 46 одиниць ворожої техніки - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

-   На Лимансько-Куп’янському напрямку за добу втрати ворога становили 146 осіб убитими і 190 пораненими. Сили оборони уразили ворожий танк Т-72, чотири бойові машини піхоти, самохідну артустановку «Акація», склад з боєприпасами та дві вантажівки - Сергій Череватий, заступник командувача Східного напрямку зі стратегічних комунікацій. На Бахмутському напрямку наші воїни знищили 99 окупантів, ще 191 дістав поранення, знищено 6 гармат і одну САУ, два склади з боєприпасами і стільки ж пунктів управління безпілотними літальними апаратами.

-   Міністерстві оборони назвали нікчемними чергові звинувачення від Росії у створенні Україною «брудної бомби» - Міноборони. Напередодні голова Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкіна заявив: «з'явилася інформація, що свідчить про можливе продовження Києвом робіт над створенням «брудної ядерної бомби».

-   Збройні сили України продовжують як наступальні, так і оборонні дії, жодної позиції ними не втрачено - Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ. Наступальні дії тривають на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Минулої доби на напрямках Новодарівка, Приютне, Макарівка, Рівнопіль, Новоданилівка, Роботине українські військові мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах.

-   Близько 23.00 19 червня на Донецькому напрямку підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил знищено ударний вертоліт Ка-52 – Повітряні Сили

-   Еммануель Макрон оголосив, що Україна отримала французько-італійський комплекс протиповітряної оборони середньої дальності SAMP/T - Le Monde. Комплекс уже доставлено в Україну, він функціонує і «захищає ключові об'єкти та життя». Детальніше про комплекс дивись в інфографіці Укрінформу.

***

Наслідки підриву Каховської ГЕС

У Херсонській області:

-   Залишається підтопленим 21 населений пункт.

-   За добу відкачано понад 24 тис. тонн води з 82 будинків та підвалів, з початку робіт - 156 тис. тонн води з 572 будинків та підвалів.

-   На теперішній час серед людей випадків інфекційних хвороб через підтоплення не виявлено.

-   У створі поста Херсон за добу рівень води знизився на 18 см, станом на 8:00 20 червня становить - 0,61 м БС. Середній рівень нижнього б’єфу біля греблі ДніпроГЕС дорівнює 13,12 м БС.

-   В Інгульці та Дніпрі у межах Херсонської області нафтопродуктів не виявлено, водночас зафіксовано перевищення концентрації завислих речовин, заліза загального.

-   Станом на вечір 19 червня було відомо про 18 загиблих, 31 людина вважається зниклою безвісти.

У Миколаївській області:

-   У Снігурівській громаді вода відійшла від усіх 375 будинків, які зазнали підтоплення

-   Станом на 8:00 20 червня рівень води в р. Інгулець знизився на 5 м 79 см.

-   Залишаються підтопленими 943 гектари лісів.

У Дніпропетровській області:

-   Припинено роботу водозабірних станцій у містах Покров та Нікополь, внаслідок чого без централізованого водопостачання залишається 35 населених пунктів, з них 14 частково

***

-   Керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов розповів, що за пів години до руйнування Каховської ГЕС, по радіозв’язку було зафіксовано команду російським військовим залишити територію станції – Укрправда.

-   Внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС вважаються зниклими безвісти 109 людей, встановлено місцезнаходження 202 жителів, яких вважали зниклими – Мінреінтеграції.

-   Основна робота щодо проведення евакуаційних заходів у Херсонській області у зв'язку з підривом загарбниками Каховської ГЕС проведена, люди почали повертатись до своїх домівок – ДСНС

-   У водоймах півдня України заборонили вилов водних біоресурсів, зокрема у всіх водних об’єктах Дніпропетровської та Херсонської областей вилов заборонений до закінчення надзвичайної ситуації - Державне агентство меліорації та рибного господарства України

***

-   Росіяни замінували охолоджувач на Запорізькій АЕС, і якщо його буде виведено із ладу, то існує значна імовірність того, що будуть великі проблеми – Кирило Буданов, глава ГУР. Також Буданов сказав, що наразі жодну ядерну боєголовку Росія до Білорусі не перемістила.

-   Вороги обстріляли у Херсоні рятувальників, які розчищали мул - один співробітник ДСНС загинув, ще вісім постраждали – ДСНС.

-   Російські загарбники зранку обстріляли житлові квартали Херсона, загинув 27-річний чоловік. Під удари також потрапила бригада «швидкої», медпрацівники не постраждали - Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА

-   В ООН підтвердили інформацію про загибель в Україні більш як 9 тисяч людей і поранення понад 15 тисяч осіб унаслідок повномасштабного вторгнення РФ - сайт Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Тільки  у період з 1 по 18 червня цього року УВКПЛ зафіксувало 557 жертв серед цивільного населення України: 112 загиблих та 455 поранених.

-   Внаслідок обстрілів російських окупантів Донецької, Херсонської та Запорізької областей минулої доби 11 цивільних отримали поранення – дані ОВА.

-   Окупанти вбили в Україні 490 дітей і ще 1027 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський призначив  просів України в Республіці Індія, Республіці Колумбія та Федеративній Республіці Бразилія - укази на сайті глави держави. Послом України в Індії став Олександр Поліщук, посла України в Республіці Перу Юрія Полюховича призначено послом в Колумбії за сумісництвом, Андрія Мельника призначено на посаду посла України в Бразилії.

-   У Полтавській області 20 червня запрацювало Почесне консульство Литовської Республіки - Дмитро Лунін, голова Полтавської ОВА.

-   У Києві зранку у вівторок через аварійне знеструмлення без світла перебували жителі Подолу, Оболоні та частково Троєщини - ДТЕК Київські електромережі. Енергетики оперативно переключили клієнтів на резервні джерела живлення і о 8:12 повернули світло в усі домівки. Причини аварії з'ясовуються.

-   Київський апеляційний суд у понеділок залишив під вартою колишнього президента АТ «Мотор Січ», який підозрюється у пособництві агресору

-   Україна входить до 50 країн, здатних проводити пересадку легень – МОЗ. Операції подібного типу вважаються одними з найскладніших, їх спроможні проводити лише країни з прогресивною та розвиненою медичною системою. Від початку 2023 року вже проведено 3 самостійні операції з пересадки легень. Водночас за період з 2021 по 2023 роки була виконана одна подібна операція, яку вдалося провести завдяки допомозі польських лікарів

-   Депутатка Київради Ярина Ар’єва, підозрювана у вчиненні ДТП у стані наркотичного сп’яніння з тяжкими наслідками, вирішила скласти повноваження депутата - ЗМІ. 19 червня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід підозрюваній у скоєнні ДТП депутатці Київради Ярині Ар’євій з нічного на цілодобовий домашній арешт.

***

-   Україна у червні 2023 року завершила процес вступу та стала 43-ю країною - членом Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) – Мінфін. Співпраця Банку з Україною є однією з цілей Стратегічного плану діяльності БРРЄ на 2023 - 2027 роки. Ключові напрями співробітництва стосуватимуться першочергових потреб України у сфері охорони здоров’я та проведення державної житлової політики.

-   Упродовж 46 тижня роботи «зернового коридору», з 12 по 18 червня 2023 року, через морські порти Одеської області було експортовано 438,1 тис. т агропромислової продукції, що на 33% менше, ніж за попередній тиждень - УКАБ

-   Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 19 – 23 червня 2023 року планує продати активи дев'яти банків, що ліквідуються, зі стартовою загальною ціною 8,158 млрд грн - пресслужба Фонду гарантування.

-   Президент Зеленський підписав два закони про скасування ПДВ та ввізного мита на комплектуючі для дронів - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що оголосить про виділення нового пакету допомоги Україні з боку Сполучених Штатів у середу, на конференції з відновлення України - Reuters.

-   Президент США Джо Байден заявив у понеділок, що загроза Путіна використати тактичну ядерну зброю є «реальною» -  Reuters. Раніше Байден назвав заяву Путіна про розміщення Росією першої тактичної ядерної зброї в Білорусі «абсолютно безвідповідальною».

-   Уряд Японії вирішив надати п'ять мільйонів доларів США як екстрену допомогу мешканцям південної частини України, які постраждали від руйнування дамби Каховської ГЕС - NHK.

-   У Раді Європи підтримують позицію про необхідність відсторонення спортсменів з Росії та Білорусі від участі в Олімпіаді-2024 у Парижі - пресслужба ПАРЄ

-   У 2023 році у рамках Місії ЄС з військової допомоги Україні (EU Military Assistance Mission for Ukraine) планується підготовка 30 тисяч військовослужбовців ЗСУ, у тому числі воїнів Сил ТрО - Міноборони

-   Посли країн «Групи семи» заявили, що посилять зусилля для позбавлення Росії доступу до компонентів, які використовуються для виробництва ракет, якими Москва обстрілює Україну - Твіттер японського головування у Групі послів G7

-   Норвегія збільшує підтримку ядерної безпеки та захищеності України у 2023 році на 250 мільйонів норвезьких крон (близько 21,5 млн євро) - МЗС Норвегії. 100 мільйонів норвезьких крон нададуть на підтримку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Крім того, Норвегія збільшує фінансування співпраці з Україною у сфері ядерної безпеки на 150 мільйонів норвезьких крон.

ВОРОГ

-   Держдума прийняла закон, який закріплює правові гарантії звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які уклали контракт про проходження військової служби у збройних силах РФ у період мобілізації, воєнного стану або у воєнний час – росЗМІ.

-   Міністр оборони Росії Шойгу почав погрожувати ударами по "центрах прийняття рішень" в Україні, у разі, якщо збройні сили нанесуть удари по окупованому Криму – Міноборони рф.

-   Власник ПВК «Вагнер» передав російському міністерству оборони «контракт» власної розробки, на умовах якого його найманці виконуватимуть накази офіційного військового керівництва - розвідка Британії. Це сталося після ультиматуму МО терористичній ПВК та іншим «добровольчим формуванням» підписати контракти з російським оборонним відомством до 1 липня 2023 року.

-   Американська компанія General Electric через санкції припинила обслуговування і ремонт газових турбін свого виробництва, встановлених на російських ТЕС - «Коммерсант». Обсяг потужності енергоблоків з імпортними турбінами різних марок у Росії оцінюється в 25 ГВт, а частка їх виробітку в країні становить 17%.

-   Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив колишнього "військовослужбовця батальйону «Айдар»" Дениса Муригу до 16 років ув'язнення - Радіо Свобода. Мурига визнаний винним у «проходженні навчання з метою терористичної діяльності».

-   На Тамбовському пороховому заводі стався вибух, почалася пожежа, 4 людини загинули, 12 отримали поранення - Телеграм-канал Baza. Глава регіону Максим Єгоров заявив, ніби причиною пожежі став людський фактор.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-