Битва за Україну. День чотириста вісімдесят перший

Битва за Україну. День чотириста вісімдесят перший

Укрінформ
Генштаб підтвердив: українські воїни звільнили П'ятихатки у Запорізькій області, а добою раніше знищили великий склад боєприпасів біля Генічеська

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста вісімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   19-23 червня 2023 року червня у Страсбурзі пройде літня сесія ПАРЄ. Відбудуться термінові дебати щодо політичних наслідків агресії Росії проти України, а також розглядатиметься резолюція про недопуск російських та білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх у Парижі – Укрінформ.

-   Десятеро європейських міністрів оборони зустрінуться сьогодні у межах Паризького авіасалону - Politico. Планується обговорення протиповітряної оборони. Низка країн ЄС на чолі з Німеччиною вирішили закуповувати готові продукти у США, Ізраїлю, а також, меншою мірою, у ФРН.

-   Держсекретар Блінкен завершив візит до Пекіна, метою якого є встановлення комунікації з китайською стороною. Відбулася його зустріч з головою Сі Цзіньпіном, де обговорили Україну, Тайвань, КНДР, бізнес і двосторонні відносини. За повідомленням ВВС, Китай підтвердив свою обіцянку не поставляти Росії зброю для війни в Україні.

-   Європейська комісія надасть свою першу усну оцінку Україні як країні-кандидату в члени ЄС 22 червня в рамках неформального засідання Європейської ради - Ана Пісонеро, прессекретарка Європейської комісії.

-   Президент Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком -  Укрінформ.  Сторони обговорили питання розширення спроможностей України на полі бою, зокрема завдяки далекобійній зброї.

-   Президент Зеленський 19 червня провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача - Укрінформ. Зосередилися на двох темах: фронті та бригадах наступу. Доповідали Сирський, Тарнавський, Залужний, Буданов.

-   Головний операційний директор компанії Lockheed Martin Френк Сент-Джон заявив, що виробник винищувачів F-16 готовий допомогти українським пілотам у навчанні та обслуговуванні, якщо країни НАТО погодяться відправити ці літаки на допомогу Україні. Lockheed планує збільшити виробництво літаків на заводі у Грінвіллі, штат Південна Кароліна, і випускати щомісяця до чотирьох винищувачів - Financial Times.

***

Підрив Каховської ГЕС

Економічні й екологічні наслідки

-   Після підриву греблі Каховської ГЕС російськими окупантами рівень води у водосховищі міг впасти нижче 7 метрів - "Укргідроенерго".

-   На Херсонщині підтоплено 5 населених пунктів на правобережжі, 17 - на лівобережжі. Середній рівень води становить 80 см. Під водою ще залишається 843 будинки - Олександр Прокудін, глава Херсонської ОВА.

-   У Миколаєві рівень води нині становить 20 сантиметрів. Вода відійшла від усіх житлових будинків, які були підтоплені - Олександр Сєнкевич, міський голова.

-   Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук вважає, що аграрії південних областей зможуть повернутися до довоєнних показників виробництва щонайменше за 8 років - Українське радіо.

-   Відібрані проби морської води біля одеських пляжів показали, що солоність нижче норми у 2,2 раза - Одеська мерія.

-   Збільшилася кількість загиблих через паводки, які спричинив підрив Каховської ГЕС. Відомо вже про 17 загиблих, з яких 13 безпосередньо внаслідок утоплення - Олексій Кулеба, заступник керівника Офісу президента.

-   У водоймах Херсонської, Одеської та Миколаївської областей окремі показники значно перевищують встановлені гігієнічні та санітарні норми. Не відповідають гігієнічним нормам щонайменше 30% відібраних з поверхневих водойм та зон рекреації проб води МОЗ.

-   Без дотримання режиму суворої економії Кривий Ріг може залишитися без водопостачання вже за три тижні - Олександр Вілкул, начальник Криворізької МВА.

«Російський слід»

-   На Каховській ГЕС трохи більше як за тиждень до її підриву сфотографували автомобіль із вибухівкою - AP.  Планувалося зупинити будь-яке українське просування греблею, а також посилити вибух у машинному відділенні ГЕС і знищити верхню частину греблі. Наголошується, що одного замінованого авто не вистачило б, щоб зруйнувати всю греблю.

Затоплення на окупованих територіях

-   Понад 500 жителів тимчасово окупованих Олешок, що на лівобережжі Херсонщини, загинули через те, що окупанти відмовили в евакуації тим, хто не має російського паспорта - Центр національного спротиву.

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   У ході двох тижнів наступальних дій на Бердянському та Мелітопольському напрямках українські воїни звільнили вісім населених пунктів: Новодарівку, Левадне, Сторожеве, Макарівку, Благодатне, Лобкове, Нескучне і Пятихатки - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. Підрозділи на Таврійському напрямку просунулися в глибину противника до 7 км. Звільнена на півдні площа становить 113 кв. км. Загальна інтенсивність боїв на Бахмутському напрямку минулого тижня знизилась, відбулось 41 боєзіткнення, наші війська просунулися в глибину противника на декількох ділянках. Взято в полон 80 росіян.

-   Росія найближчими днями очікує нові поставки БпЛА, тому можливо посилення атак дронами на півдні - Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня.

-   РФ почала передислокацію підрозділів Дніпровського угруповання військ зі східного берега Дніпра з метою посилення Запорізького та Бахмутського напрямків - Міноборони Великобританії. Залучаються кілька тисяч військових 49-ї армії, зокрема її 34-ту окрему моторизовану бригаду, а також повітряно-десантні сили і підрозділи морської піхоти.

-   На Куп’янському і Лиманському напрямку російські війська активно намагаються перехопити ініціативу в ЗСУ, щоб вийти на адмінкордони Луганської та Донецької областей. Задля цих цілей окупанти сконцентрували на сході "значну кількість" підрозділів, у тому числі й десантно-штурмових. Ситуація складна – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

-   На Таврійському напрямку є «успіхи і помітні просування» українських військ. Вдалося виконати 1298 вогневих завдань. Знищено та пошкоджено 47 одиниць військової техніки противника. Втрати ворога вбитими та пораненими становлять понад дві роти, знищено 6 місць зберігання боєприпасів – Олександр Тарнавський, командувач оперативного угруповання військ «Таврія».

-   Українські прикордонники знищили під Бахмутом російський польовий склад з боєкомплектом - Держприкордонслужба.

-   Співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях ліквідували російську станцію «Муром-М», шість одиниць бронетехніки, мінометний розрахунок і 16 загарбників – СБУ.

-   На Куп’янському напрямку  ворог застосовує групи "Шторм-Z", які формуються з засуджених. Вони рухаються мінними полями. Тактика така сама, як була на Бахмутському напрямку пів року тому. Успіхів у них немає - Юрій Федоренко, командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-Ї ОМБр ім. Івана Сірка.

-   Українські військові послаблюють армію РФ диверсіями далеко за лінією фронту. Порушено залізничне сполучення на окупованій росіянами території Запорізької області - Міноборони Німеччини.

-   Сили оборони ліквідували понад 100 окупантів на Лівому березі Херсонщини. Було знищено близько 20 човнів та 27 одиниць автобронетанкової техніки - Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня.

-   47 бригада "Магура" знищила два танки, БМП та УАЗ росіян FPV-дронами. Точний напрямок не називається, проте зазначається, що 47 ОМБр воює у Запорізькій області - Ліга.Новини.

-   Вночі сили ППО знищили в небі над Дніпропетровщиною 4 безпілотники, над Одещиною всі 4 ракети «Калібр» – дані ОВА.

-   Бійці Сил спецоперацій з тилу зайшли в окопи противника на Південному напрямку і знищили 10 окупантів - пресслужба ССО.

***

-   В окупованому Сімферополі підірвався автомобіль так званого "віцепрем'єра" окупованої частини Запорізької області Володимира Єпіфанова - ЗМІ. Єпіфанов, а також його охоронець і секретар отримали 30-відсоткові опіки голови, тулуба і рук.

-   У Слов’янській громаді на Донеччині два чоловіка підірвалися на міні біля річки, один із них загинув - Вадим Лях, начальник Слов'янської МВА.

-   Більш як 1516 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії рф, 490 дітей загинули і понад 1026 поранено, вважаються знайденими 13812 дітей -  Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна до кінця року має намір розпочати розмову про повноцінне членство в ЄС – інтерв’ю Українській правді. Стефанчук також висловився щодо виборів в Україні. Вони мають відбутися після завершення воєнного стану, інакше це могло би призвести до “розриву держави”, чого очікує РФ.

-   МЗС України вимагає негайно допустити українського консула до 11 українських військовополонених, переданих Росією Будапешту, яких Угорщина утримує в ізоляції - Олег Ніколенко, речник МЗС.

***

-   Через аварію роз'єдналася лінія електропередачі з Молдовою, також є відключення у низці областей – Міненерго.

-   В Івано-Франківській області внаслідок опадів розмито кілька доріг, 11 населених пунктів залишаються без електрики - Світлана Онищук, голова Івано-франківської ОВА.

-   У Балаклавській бухті в тимчасово окупованому Севастополі позеленіла вода. Окупанти скинули у воду хімічні засоби для очищення труб - Телеграм-канал. «Крымские партизаны».

***

-   До держбюджету надійшли кошти від Світового банку у розмірі 63 млн євро, які будуть направлені на фінансування виплат педагогам. Строк погашення кредиту становить 10 років, з 4-річним пільговим періодом - пресслужба Мінфіну.

-   Служба зовнішньополітичних інструментів Європейської Комісії надала Програмі «U-LEAD з Європою» додаткове фінансування у понад €5 мільйонів для відбудови 12 шкіл у Чернігівській, Київській та Харківській областях, які постраждали від війни, а також для створення 25-ти Центрів цифрового навчання у рамках програми «Відновлення місцевих шкіл задля стійкості» - «U-LEAD з Європою».

-   Нафтогаз за 5 місяців сплатив до держбюджету податків на понад 40 мільярдів гривень. Це 13% всіх платежів, що контролюються Державною податковою службою - пресслужба "Нафтогазу".

-   Україна може стати «газовим сейфом» для Європи. Місткість її 13 українських підземних сховищ газу - 31 млрд кубометрів, 5 найбільших ПСГ розташовані поблизу кордону з ЄС. Є можливість зберігання палива в режимі митного складу протягом приблизно трьох років - Михайло Гончар, експерт з питань енергетики, президент Центру глобалістики "Стратегія 21".

-   На Одещині розпочалося збирання озимого ячменю. Намолочено перший бункер зерна. Одеська область першою серед регіонів України розпочала збирання нового врожаю - АПК-Інформ.

***

-   Чоловіча збірна України з волейболу провела заключний матч групового етапу Золотої Євроліги. Українці обіграли Північну Македонію - 3:0 – Укрінформ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Делегація Збройних Сил України на чолі з командувачем Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим взяла участь у зустрічі очільників оперативних командувань ЗС країн Вишеградської четвірки -  Командування Об’єднаних Сил ЗСУ. Командувачі висловили підтримку Україні в боротьбі за незалежність та територіальну цілісність і готові надати необхідну допомогу ЗСУ.

-   У Лондоні 21 червня відбудеться міжнародна конференція з відновлення України, яка визначить першочергові, середньострокові та перспективні завдання з повоєнної відбудови та модернізації України після 2023 року - Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії. 

-   Україна в рамках міжнародної військової допомоги отримає, зокрема, і португальські БПЛА Tekever AR3 - Defense News. Перші поставки військового обладнання надійдуть до України вже у липні.

-   Міноборони Ізраїлю під впливом США погодилося продати танки Merkava Mark 2 і 3 виробництва 1990-х років державам Європи - видання Walla. Вони призначені для Польщі та України. Є можливість їх модернізації в Ізраїлі або в партнерстві з польськими оборонними промисловцями.  

***

-   У Бонні 19 і 20 червня проходитиме 16-й Глобальний медіафорум Deutsche Welle – Укрінформ. Гендиректор Deutsche Welle Петер Лімбург закликав журналістів бути відповідальними: доносити правду та притягувати до відповідальності тих, хто має владу. Це є важливим в умовах російської брутальної війни проти України, від якої страждають люди далеко за межами Європи.

-   У французькій столиці  19-23 червня відбудеться пленарна сесія Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF). На засіданні FATF розглядатиметься включення Росії до «чорного» або «сірого» списку - сайт FATF.

-   Британія створює механізм "добровільної передачі" Україні коштів підсанкційних росіян - пресслужба МЗС Британії. Не буде жодного примусу до переказу коштів, а також жодних пропозицій щодо послаблення санкцій в обмін на пожертвування. Йдеться саме про заморожені кошти, якими підсанкційні росіяни все одно не мають змоги користуватися.

-   МАГАТЕ провело ротацію місій на всіх українських атомних електростанціях, включаючи тимчасово окуповану Запорізьку АЕС - пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання. Керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі особисто побував на ЗАЕС, щоб оцінити наслідки для станції підриву росіянами Каховської ГЕС та стану водопостачання для охолодження реакторів. За його висновками, рівень води у ставку для охолодження ЗАЕС поки що залишається на достатньому рівні.

-   У Швеції не виключають нападу з боку Росії - Reuters. У доповіді парламентського комітету з питань оборони Швеції викладено нову оборонну доктрину для Швеції, засновану на членстві в НАТО.

-   Прем’єр-міністр України Деніс Шмигаль провів першу телефонну розмову із прем'єр-міністеркою Республіки Бангладеш Шейх Хасіна Вазед – Телеграм-канал. Сторони обговорили глобальні виклики, спричинені агресією РФ, підтримку української ініціативи Grain from Ukraine, адже Бангладеш історично є одним із найбільших імпортерів українського зерна.

***

-   Переважна більшість іноземної електронної компонентної бази, яка використовується Росією для виробництва ракет, вироблена у США – 81% - група Єрмака-Макфола.

-   Україна отримувала частково непридатну техніку від Заходу - NYT. Це не стосується американських систем ППО, які приходять новими. Проте були випадки, коли в Україну приходить зброя, яка багато років лежала на складах без капітального ремонту. Один із прикладів - це 33 самохідні гаубиці, подаровані Італією.

ВОРОГ

-   Робота «зернової ініціативи» фактично зупинена – росіяни відкрито саботують інспекції суден, пропускна спроможність коридору – менш як 20% від можливої - Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури. 

-   Російські фірми "Промтехнологія" та "Тетіс" придбали значні партії набоїв, вироблених американською компанією Hornady - Politico. Ці дані поповнюють доказову базу, що летальне обладнання все ще надходить до Росії, попри запроваджені Заходом санкції.

-   Місто Валуйки, що у Бєлгородській області РФ, перебуває під інтенсивним обстрілом. Влада заявила про 7 постраждалих - ЗМІ.

-   На Уралі згорів штаб дивізії Центрального військового округу, розташований у Єлані.  Інцидент не коментують - росЗМІ.

-   Почався новий суд над Навальним: його звинувачують у «реабілітації нацизму». Йому загрожує до 30 років позбавлення волі – ЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-