Виробник F-16 заявив, що готовий навчати українських пілотів

Виробник F-16 заявив, що готовий навчати українських пілотів

Укрінформ
Головний операційний директор компанії Lockheed Martin Френк Сент-Джон заявив, що виробник винищувачів F-16 готовий допомогти українським пілотам у навчанні та обслуговуванні, якщо країни НАТО погодяться відправити ці літаки на допомогу Україні.

Про це повідомляє Голос Америки, передає Укрінформ.

"Ми готові не тільки задовольнити потреби в нових F-16, а й надати будь-які модифікації F-16, а також навчання, обладнання та системи", - сказав Сент-Джон в інтерв'ю Financial Times.

Він наголосив, що рішення може бути ухвалене лише внаслідок переговорів між Україною, США та іншими західними союзниками. Lockheed Martin, найбільший підрядник Пентагону з продажу продукції оборонного призначення, не бере прямої участі у цих переговорах, зазначається у публікації.

В інтерв'ю FT Сент-Джон зазначив, що українські військові продемонстрували «неймовірну здатність до навчання».

Озброєння Lockheed, в тому числі керована реактивна система залпового вогню GMLRS і ракети Javelin, допомогло ЗСУ у посиленні позицій на полі бою.

Українці, за словами Сент-Джона, «дуже швидко освоїли використання цих систем та користуються ними з великою ефективністю, тому я абсолютно впевнений, що українські пілоти освоять F-16 і зможуть дуже ефективно літати на них у короткі терміни».

Читайте також: Резніков спрогнозував, коли Україна зможе поставити на озброєння F-16

Хоча навчання та техпідтримка здійснюватимуться в будь-якій третій країні, Lockheed може у довгостроковій перспективі розглянути можливість створення бази в Україні або поряд із нею після закінчення конфлікту.

Зараз у всьому світі активно експлуатується близько 3000 винищувачів F-16. Lockheed планує збільшити виробництво літаків на заводі у Грінвіллі, штат Південна Кароліна. Очікується, що у найближчі кілька років завод зможе випускати щомісяця до чотирьох винищувачів.

Київ просить Захід про передачу сучасних літаків четвертого покоління, щоб зміцнити свою протиповітряну оборону від російських атак. Країни НАТО все ще продовжують вести переговори щодо того, чи можна постачати літаки Україні.

Американська влада, яка контролює реекспорт військових літаків або їх передачу третім країнам, минулого місяця підтримала цю ідею. Деякі союзники, як і раніше, побоюються, що постачання літаків може призвести до ескалації конфлікту з Росією.

Читайте також: Волкер: Україні потрібно негайно надати ATACMS, винищувачі F-16 та штурмовики A-10

Як повідомляв Укрінформ, раніше уряд Данії заявив, що готовий передати Україні винищувачі F-16, однак за умови схвалення цього кроку США, які виготовляють ці літаки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-