Битва за Україну. День чотириста сімдесят шостий

Битва за Україну. День чотириста сімдесят шостий

Укрінформ
Росія досі має змогу отримувати з різних країн світу критичні компоненти для виробництва ракет. В Одесі оголошено жалобу через загибель трьох людей від російського обстрілу.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

За останні три доби Сили оборони просунулись на деяких напрямках фронту від 200 метрів до 1,4 кілометра та визволили близько 3 кв. км. На Бердянському напрямку бої тривають в районі села Макарівка та сіл Новоданилівка й Новопокровка. – Military Media Center.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби 14 червня уразили 11 районів зосередження живої сили, 1 зенітно-ракетний комплекс та 3 станції радіоелектронної боротьби противника. Авіація сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника. При цьому росіяни завдали 37 авіаційних ударів, також здійснили 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах - Генштаб ЗСУ.

Ракетні атаки по містах України

  • З акваторії Чорного моря ворог завдав удару чотирма крилатими ракетами "Калібр" по Одеській області. Три ракети вдалось збити, одна – влучила в цивільний об’єкт. Із східного узбережжя Азовського моря росіяни атакували 10 ударними дронами "Shahed-136/131" – дев’ять були збиті. З Ростовської області загарбники завдали удару шістьма крилатими ракетами Х-22 по Донецькій області – Повітряні сили ЗСУ.
  • Трое людей загинули, ще семеро – отримали поранення під час обстрілу Одеси «Калібрами». Пошкоджено бізнес-центр, навчальний заклад, житловий комплекс, заклади харчування та магазини – МВС. В Одесі оголосили 15 червня днем жалоби.
  • Війська РФ вдарили ракетами по Краматорську та Костянтинівці. Двоє людей загинули і двоє поранені у Краматорську, одна загиблих і поранена – у Костянтинівці" – голова Донецької ОВА Павло Кириленко.
  • Кількість загиблих через ракетну атаку на Кривий Ріг зросла до 12. Вночі від отриманих опіків, несумісних із життям, помер 67-річний чоловік.

Підрив Каховської ГЕС

Економічні й екологічні наслідки

  • У Херсонській області підтопленими залишаються 28 населених пунктів, підрозділи ДСНС евакуювали 2 779 жителів. Станом на 08:00 14 червня на р. Дніпро у створі поста “Херсон” спостерігається поступове зниження рівня води до рівня 2,35 м – пресслужба ДСНС.
  • У мікрорайоні Острів (Херсон), що найбільше постраждав через підрив росіянами Каховської ГЕС, розпочинають відновлювальні роботи у місцях спаду води – голова ОВА Олександр Прокудін.
  • Херсонській обласній та міській військовим адміністраціям рекомендовано створити комісії у громадах, щоб зафіксувати пошкодження і руйнування житла та інших об’єктів аби постраждалі змогли отримати грошову допомогу для відновлення свого житла, а також змусити Росію виплатити репарації - Олександр Кубраков.
  • Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" у зв'язку з проблемами з забезпеченням підприємства технічною водою після підриву дамби Каховської ГЕС оголосив про зниження виробництва вдвічі – гендиректор "ArcelorMittal Кривий Ріг" (АМКР) Мауро Лонгобардо.
  • У Нікопольському і Криворізькому районах, які живилися здебільшого з Каховського водосховища, без води можуть залишитися понад мільйон людей: як місцевих мешканців, так і вимушених переселенців – голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.
  • ПрАТ «Укргідроенерго» та харківський інститут «Укргідропроєкт» працюють над проєктом верхньої перемички в районі зруйнованої ГЕС для зупинення втрати води з Каховського водосховища. Він за місяць має бути готовим, а розпочати побудову цієї перемички можна одразу після деокупації – повідомив гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Затоплення на окупованій території

  • Через вчинений ворогом на Каховській ГЕС теракт і, як наслідок, відсутність води у Північно-Кримському каналі, процеси виробництва на заводі «Кримський титан» в Армянську порушені до критичного рівня – Представництво Президента в АРК.
  • Росіяни скористалися трагічними наслідками підриву ними Каховської ГЕС для посилення тиску на жителів тимчасово захопленої території Херсонської області. З початком масової евакуації населення із затопленої місцевості окупанти запровадили додаткові жорсткі фільтраційні заходи. На блокпостах російські військовослужбовці за дозвіл виїхати людям у безпечні місця змушували їх платити значні суми грошей та віддавати виявлені під час обшуків цінні речі й коштовності.
  • Залишаються підтопленими 2200 гектарів лісових насаджень на тимчасово окупованій Кінбурнській косі.

Міжнародна реакція

  • Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі представив Президентові Зеленському програму допомоги Україні для подолання наслідків підриву Каховської дамби.
  • ООН заявила, що підрив греблі на Дніпрі матиме величезний вплив на глобальну продовольчу безпеку, призведе до зростання цін на продукти харчування та може спричинити проблеми з питною водою для сотень тисяч людей – Reuters.
  • Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розпочав розслідування катастрофи на Каховській ГЕС. Його представники вже приїхали до Херсонської області. Адвокат Скотт Мартін розповів про те, які нові звинувачення можуть бути висунуті на адресу Росії та Путіна.
  • Сполучені Штати взаємодіють з українською стороною у встановленні повної картини знищення греблі Каховської ГЕС, а також у інших питаннях та рекомендують не зважати на все, що кажуть росіяни – заявив на пресбрифінгу в Вашингтоні речник Держдепартаменту Метью Міллер.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «На жаль, Росія досі має змогу отримувати критичні компоненти для виробництва ракет з різних країн світу, зокрема з деяких країн-партнерів… Якщо взяти, до прикладу, одну з ракет, які вдарили сьогодні по Кривому Рогу, то близько 50 компонентів у ній – переважно мікроелектроніка – вироблені в інших країнах».

Олаф Шольц, канцлер ФРН, представляючи Стратегію національної безпеки Німеччини: «Жорстока загарбницька війна Росії проти України кидає фундаментальний виклик європейському безпековому порядку… Тому так важливо підтримати Україну».

Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Безпека – це також свобода організовувати життя, економіку за власним вибором, без політичних обмежень та економічних залежностей. «Ось чому ми позбуваємося залежності від енергоносіїв з Росії. За кожен кубометр російського газу ми заплатили національною безпекою подвійну та потрійну ціну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На Таврійському напрямку російські війська за добу втратили вбитими й пораненими майже чотири роти, знищено 56 одиниць військової техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".

На Південному напрямку інтенсивність обстрілів російськими військами дещо зменшилася, натомість загарбники перенесли удари на тилові регіони – керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

Упродовж останніх двох тижнів спостерігається збільшення тактичних бойових вильотів російської авіації, особливо на півдні України, на тлі контрнаступу українських військових – Міноборони Британії.

Сили оборони поблизу міста Сватового на Луганщині знищили місце, з якого ворог запускав свої БПЛА. На Сватівсько-Куп’янському напрямку влучно відпрацювали воїни роти ударних БПЛА «Ахіллес» 92-ї ОМБр» – голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

Внаслідок вибуху в окупованому Мелітополі пошкоджена ділянка залізниці, коли нею саме рухався потяг із Дніпрорудного із викраденою окупантами залізною рудою — повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. Він додав, що через Мелітополь везуть награбоване з прифронтових населених пунктів в сторону Криму або Новоазовська.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 488 дітей загинули не менше 1016 отримали поранення різного ступеня тяжкостіОфіс генерального прокурора.

НОВИНИ: Україна

Результати закупівель продуктів харчування для ЗСУ на друге півріччя оприлюднені в системі Prozorro 12-13 червня. "Всі процедури закупівель дотримані. Будь-хто може відслідковувати це на сайті Prozorro" – Міноборони.

ЗАЕС

  • Загарбники не дозволяють українському персоналу Запорізької АЕС перевести енергоблок №5 у стан «холодний зупин», як це передбачено розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня 2023 року – пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання.
  • Загарбники зупинили автоматичну передачу даних із датчиків радіаційного моніторингу на Запорізькій АЕС, цю інформацію в ручному режимі тепер передають представники Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) – в.о. голови Державної інспекції з ядерного регулювання України Олег Коріков
  • Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі 14 червня не прибув на Запорізьку АЕС. Російське агентство ТАСС пише, що візит перенесено на 15 червня.

Президент України підписав указ про щорічне відзначення Дня медичного працівника 27 липня: у день святого Пантелеймона – покровителя лікарів. Раніше це професійне свято відзначалося у третю неділі червня – в один день з Росією та Білоруссю – цю зміну прокоментував Укрінформу міністр охорони здоров’я 2007-2010 роках Василь Князевич.

Херсонські музейники ідентифікували ще три картини, що були вкрадені російськими загарбниками і вивезені у тимчасово окупований Крим – Херсонський художній музей.

Фільм лауреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" отримав на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA нагороди журі і глядачів – МКІП.

* * *

  • Ірландська компанія Kingspan Group – світовий лідер у сфері виробництва високотехнологічних енергоефективних будівельних матеріалів – реалізує в Україні великий інвестиційний проєкт обсягом понад 280 мільйонів доларів – прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
  • Американська компанія Westinghouse і НАЕК «Енергоатом» підписали контракт на проєктування, виробництво та постачання систем тривалого охолодження гермооболонки для модернізації енергоблоків однієї з вітчизняних АЕС – НАЕК «Енергоатом».
  • У новому газовому сезоні Україна пропонує до використання понад 10 млрд кубометрів підземних газових сховищ (ПСГ) та гнучку газотранспортну систему, яка забезпечує понад 100 маршрутів транспортування між ПСГ та європейськими кордонами - ТОВ «Оператор ГТС України».

  • У травні великий бізнес сплатив до місцевих бюджетів 2,4 млрд грн, що на 0,4 млрд грн більше, ніж у травні торік – повідомляє Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками.
  • За програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України» малі та середні підприємці можуть отримати фінансову підтримку до $150 тисяч для розвитку, підвищення конкурентоспроможності своєї продукції та послуг – пресслужба Мінекономіки.
  • Українські агропідприємства із початку 2023 року залучили майже 37 млрд гривень банківських кредитів. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» 5,8 тисяч господарств отримали 21,8 мільярдів гривень" – пресслужба Мінагро.

* * *

В Одесі унаслідок нічної ракетної атаки зазнав пошкоджень храм Святого рівноапостольного князя Володимира. Релігійна споруда УПЦ МП розташована на території Національного університету «Одеська політехніка».

У Дніпропетровській області в лавах ЗСУ виявили та затримали російського агента. Наприкінці 2022 року його дистанційно завербував кадровий співробітник російської воєнної розвідки – Служба безпеки України.

Служба безпеки України повідомила про підозру очільнику прокремлівської організації "Євразійський рух" Олександру Дугіну, який є одним з основних ідеологів агресивної політики рф і геноциду українського народу – СБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Новий пакет військової допомоги Україні, який оголосили в вівторок у Вашингтоні, містить додаткові ракети для переданих раніше систем ППО, боєприпаси для HIMARS, в також БМП, БТР, артилерійські снаряди й інше озброєння.

Уряд Великої Британії анонсував пакет військової допомоги для України на суму 92 млн фунтів (майже $116 мільйонів) для підвищення ефективності ППО.

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен у середу оголосила про внесок у зміцнення протиповітряної оборони України – про це йдеться в листі Оллонгрен до парламенту Нідерландів.

Україна потребує справедливого миру, отже мирні переговори можуть розпочатися лише тоді, коли для цього будуть створені відповідні умови, які поки що не склалися – федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр в ефірі телеканалу Welt.

Данія має намір відновити підводний флот для стримування Росії у Балтійському морі – Breaking Defense.

Європейський центральний банк закликав банки єврозони згорнути всі операції в Росії. Зазначається, що кілька європейських банків, зокрема австрійський Raiffeisen Bank та італійський UniCredit, все ще заробляють гроші у Росії – Reuters.

Рада кантонів – верхня палата парламенту Швейцарії в середу відхилила більшістю голосів пропозицію Федеральної ради країни створити робочу групу із забезпечення дотримання санкцій проти Росії та Білорусі. Проти проголосували 30 сенаторів і лише сім підтримали.

Палата депутатів Люксембургу ухвалила резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Міністерство закордонних справ Франції звинуватило Росію у масштабній дезінформаційній операції. За його даними, понад рік створювалися фейкові вебсайти офіційних органів. Зокрема, фальшива сторінка МЗС Франції візуально нагадувала оригінал, проте російський "двійник" розміщував підробні статті, ворожі щодо України новини, нібито з відомих французьких і німецьких видань – йдеться на сайті МЗС Франції. Подібні фейкові сторінки також були помічені в Україні, Італії та Великій Британії.

Кілька нідерландських портів зіткнулися з кібератаками. Зазначається, що порт Роттердама отримав інформацію від Нідерландського національного центру кібербезпеки про те, що відповідальність за атаку несуть проросійські угруповання. Хакерська група під назвою “NoName057(16)” стверджувала, що атаки є відповіддю на плани Нідерландів купити швейцарські танки для України – Bloomberg.

У Тбілісі в ніч на 14 червня активісти руху проти російської агресії та війни в Україні вивісили плакати антивоєнного та антиросійського змісту на пам'ятниках російським та радянським поетам, письменникам, політичним та культурним діячам. Акція називалася "Ніч Росії у Тбілісі".

* * *

  • Сенатор Джеймс Ріш, республіканець у Комітеті з міжнародних відносин, вимагає зупинити продаж зброї США Угорщині на суму 735 мільйонів доларів за відмову країни схвалити членство Швеції в НАТО – The Washington Post.
  • Китайські ВМС проводять у Східно-Китайському морі поблизу північних кордонів Тайваню військові навчання, що включають бойові стрільби – Reuters.
  • Китайська аерокосмічна корпорація підписала угоди з європейським і французьким космічними агентствами про спільне дослідження Місяця в рамках наступної місії місячного зонда Чан’е-6 (Chang'e-6), запуск якої планується наступного року.

ВОРОГ

У російських ракетах "Калібр" щонайменше 40 комплектуючих, які виробляють в інших країнах, в Офісі президента вважають, що потрібно посилити санкції проти тих, хто допомагає Росії отримувати іноземні деталі – глава ОП Андрій Єрмак.

Лукашенко лякає, що Путін застосує ядерну зброю, коли буде загнаний у кут – повідомляє підконтрольний Лукашенку Telegram-канал Пул Первого.

Росія відновила експорт нафти до Північної Кореї, оскільки країни поглиблюють зв'язки на тлі попереджень США про те, що Пхеньян планує постачати більше зброї до Москви – Financial Times із посиланням на дані ООН.

У Новочеркаську Ростовської області горіла теплова електростанція "Новочеркаська ГРЕС", яка є основним джерелом електроенергії в регіоні. Введено тимчасові обмеження в постачанні електрики.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-