Понад мільйон жителів Дніпропетровщини можуть залишитися без води

Понад мільйон жителів Дніпропетровщини можуть залишитися без води

Укрінформ
У Нікопольському і Криворізькому районах, які живилися здебільшого з Каховського водосховища, без води може залишитися понад мільйон людей - як місцевих мешканців, так і вимушених переселенців.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

"Нікопольський район - це 280 тисяч людей, плюс 40 тис. внутрішньо переміщених осіб. Якщо говорити про Криворізький район, туди переїхала величезна кількість ВПО, на сьогодні це майже 80 тис. людей, які стали на облік у Кривому Розі і районі. Ще величезна кількість людей переїхала після терористичного акту з дамбою... Тож це тисяч 850-900 людей ми нарахували станом на сьогоднішній ранок (у Криворізькому районі - ред.). Тобто більше мільйона людей внаслідок цього терористичного акту можуть залишитися без води", - сказав Лукашук.

Станом на сьогодні, наголосив він, на Дніпропетровщині без центрального водопостачання вже залишилося 300 тис. людей. На забезпечення області привозною водою уряд виділив 159,7 млн грн.

За словами голови облради, у Нікопольському районі, де водозабезпечення майже повністю відбувалося за рахунок Каховського водосховища, ситуаця складніша. Наразі в його найбільших містах - Нікополі, Марганці і Покрові - організовано по 20-30 точок видачі питної води, крім того, відбувається підвіз питної і технічної води різними видами транспорту, зокрема залізничним.

Читайте також: Допомогу Україні після підриву Каховської ГЕС запропонували 16 країн Євросоюзу

У Криворізькому районі ситуація більш стабільна. Місто на 30% забезпечується з іншого водосховища, Карачуни, і води за економного використання може вистачити на півтора місяці.

Як повідомляв Укрінформ, Агентство відновлення планує збудувати три ланки водогону довжиною 87 км, який буде здатний пропускати близько 300 тис. кубометрів води на добу з можливістю збільшення обсягу водопостачання до міст та сіл, де через підрив Каховської ГЕС виникли проблеми з водою. Новозбудована інфраструктура забезпечуватиме якісною питною водою жителів Нікополя, Марганця, Кривого Рогу, Томаківки, Мар’янського і Покрова.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури виділить 1,5 мільярда гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії для будівництва магістральних водопроводів на півдні України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-