Пілот російської бойової авіації відмовився воювати проти України та втік до Литви

Пілот російської бойової авіації відмовився воювати проти України та втік до Литви

Укрінформ
Пілот російської бойової авіації Дмитро Мішов відмовився брати участь у війні проти України та втік до Литви, де попросив притулку.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на його інтерв’ю Російській службі Бі-Бі-Сі.

«Я військовий, я маю захищати свою країну від агресії. Я не маю брати участь, не маю бути співучасником злочину», – сказав офіцер про мотивацію свого вчинку.

Він назвав війну в Україні злочином, скоєним задля збереження влади президента Володимира Путіна.

Читайте також: Син Шойгу втік із Росії за кілька днів до мобілізації – розслідування

26-річний лейтенант Мішов, випускник Сизранського вищого військового авіаційного училища, розповів, що служив у 15-й бригаді армійської авіації, яка з першого дня війни бере участь у російському вторгненні в Україну. За місяць до вторгнення 2022 року пілот подав рапорт про звільнення зі збройних сил. Декілька місяців він служив, за власними словами, на білоруській території, не беручи участі у бойових діях, перевозячи військові вантажі.

У квітні його повернули до Росії, щоб він продовжив оформляти своє звільнення. На початку осені Мішов отримав наказ про звільнення, його служба в армії мала закінчитися в жовтні. Проте наприкінці вересня указом президента Путіна в Росії було оголошено мобілізацію - вона забороняє офіцерам звільнятися з армії.

Читайте також: Російські окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться втекти - Зеленський

Мішов спробував оскаржити скасування свого звільнення в суді, але в грудні Псковський гарнізонний військовий суд став під час розгляду справи на бік командування. У січні пілота зобов'язали вирушити на фронт. Тоді він порізав собі вени, щоб втратити найвищу категорію оцінки здоров'я для служби, без неї він не міг би служити в екіпажах гелікоптерів. Йому повідомили про можливе порушення кримінальної справи проти нього. Після чого вибір був між війною та в'язницею, лейтенант Мішов вирішив сховатися за кордоном.

За його словами, серед російських військових є невеликий відсоток прихильників війни та її противників. Решта ставляться до неї індиферентно. Після відступу російських військ із Херсона деякі його колеги "раділи, що місту дали спокій". Військові не вірять пропаганді Кремля і не вважають, що в Україні правлять нацисти чи Київ готував напад.

Читайте також: В бік Маріуполя з-під Волновахи тікають загарбники на військових авто - Андрющенко

Мішов розповідає, що вертольоти за лінію фронту відправляли без теплових пасток, що захищають техніку від ракет, без ракет, пілотських пайків, зі зламаним обладнанням. За час війни полк, у якому служив Мішов, втратив майже 20% гелікоптерів, в тому числі два з них були підірвані диверсантами. Після вибухів охорона аеродрому була посилена лише декоративно: «Менше вертольотів – менше літаємо. Підірвали і підірвали». Він вважає, що російська армія до війни була абсолютно не готова і досі в ній не зацікавлена.

Пілот у Європі сподівається отримати притулок, нову освіту та "побудувати нове життя". У Литву він потрапив, потай перейшовши кордон через ліс, як стверджується, за допомогою антипутінськи налаштованих відставних офіцерів. Перехід було здійснено 28 травня: у Росії у цей день відзначається День прикордонника. Мішов здався міграційним органам Литви в день виходу інтерв’ю 8 червня.

Читайте також: ЗМІ розповіли, як «Вагнерівці» використовують соцмережі для вербування найманців

Як повідомляв у квітні Укрінформ, капітан Федеральної служби охорони рф Гліб Каракулов, який працював до середини жовтня 2022 інженером в управлінні, що забезпечувало секретний зв'язок для президента Володимира Путіна, виїхав за кордон і засудив війну проти України.

Фото: bbc.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-