У РФ за тиждень до підриву Каховської ГЕС дозволили не розслідувати аварії й теракти

У РФ за тиждень до підриву Каховської ГЕС дозволили не розслідувати аварії й теракти

Укрінформ
Влада Росії за тиждень до підриву Каховської ГЕС ухвалила акт, що дозволяє не розслідувати аварії на небезпечних об'єктах, які сталися внаслідок «воєнних дій» і терактів, у тому числі на окупованих територіях.

Про це пише The Insider, передає Укрінформ.

Постанова уряду РФ №873 від 30 травня «Про особливості застосування на територіях ДНР, ЛНР, Запорізької області та Херсонської області положень законодавства Російської Федерації у сферах промислової безпеки небезпечних виробничих об'єктів та забезпечення безпеки гідротехнічних споруд» набула чинності з дня її опублікування, тобто з 31 травня.

«До 1 січня 2028 року технічне розслідування аварій на небезпечних виробничих об'єктах та аварій гідротехнічних споруд, що сталися внаслідок воєнних дій, диверсій та терористичних актів, не проводиться», - йдеться у 10-му пункті постанови.

Читайте також: Наслідки підриву Каховської ГЕС будуть зрозумілі за тиждень - Зеленський

У документі також зазначається, що до 1 вересня 2023 року та до 1 березня 2024 року на об'єктах у «Л\ДНР», Запорізькій та Херсонській областях не застосовується частина пунктів закону «Про промислову безпеку небезпечних виробничих об'єктів» та «Про безпеку гідротехнічних споруд».

Директор «Трансперенсі Інтернешнл — Росія» Ілля Шуманов зазначив, що ця постанова, яка фактично має силу закону, ухвалена, щоб зняти відповідальність з осіб, які зараз приймають управлінські рішення на окупованих Росією територіях. Адже будь-яка техногенна аварія та невжиття заходів щодо ліквідації аварії чи непроведення розслідування посадовими особами — це кримінальна відповідальність для вказаних осіб.

Читайте також: Як інакше назвати підрив Каховської ГЕС?

«Очевидно, люди мали доступ до інформації про те, що такий підрив (як на Каховській ГЕС, - ред.) буде, тому заздалегідь законодавство привели у відповідність для того, щоб до них не виникало запитань», - зазначає Шуманов.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська в ніч проти 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених населених пунктів.

Фото: Planet Labs

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-