Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Звір, загнаний у безвихідь. Як інакше назвати підрив Каховської ГЕС?

Звір, загнаний у безвихідь. Як інакше назвати підрив Каховської ГЕС?

Блоги
Укрінформ
Знищення Каховської ГЕС, здається, вже остаточно пробило дно в історії світового тероризму й репутації РФ

Здавалося, що російські терористи вже використали усі можливі злочинні засоби та методи, щоб залякати світ та Україну і примусити підкорятися кремлівській лінії. Тут і відкрита війна, і вбивства мирних українців, руйнування цивільної інфраструктури, масовані ракетні обстріли й безкінечні воєнні злочини, й урешті-решт – ядерний шантаж, який став останнім путінським козирем, але так і не зіграв йому на користь. Але щоразу, читаючи повідомлення та зведення хроніки війни, – болю й випробувань стає все більше. Підрив Каховської ГЕС, здається, вже остаточно пробив дно в історії світового тероризму і підірвав залишки репутації росії. Хоча про яку репутацію може йти мова, коли згадуєш країну-терористку під номером 1?!

Терористичний акт з підриву Каховської ГЕС – свідчення паніки та агонії путінського режиму, який усіма своїми фібрами боїться контрнаступу ЗСУ і намагається усіляко ускладнити дії українських Сил безпеки та оборони. Як відомо, 6 червня російські окупанти цинічно здійснили підрив греблі Каховського водосховища. Які ще треба докази і факти для того, щоб світ врешті зрозумів, що нинішня росія – найбільша небезпека та загроза для людства сьогодні? За оцінками аналітиків, ця страшна катастрофа, яку можна порівняти навіть із Чорнобильською трагедією, матиме вразливі наслідки, зокрема екологічні.

Знесення дамби в Новій Каховці є військовим злочином відповідно до Женевської конвенції. Руйнування ГЕС вважається зброєю масового знищення і військовим злочином невибіркової дії, згідно зі Статтею 56 Додаткового протоколу I 1977 року. Але, здається, світ, на жаль, уже звик до систематичних злочинів та порушень кремлем Женевської конвенції під час війни в Україні. Щонайменше дивує і затримка з міжнародною реакцією на черговий злочин росіян в Україні. В ООН, наприклад, замість засудження та конкретних дій у відповідь на підрив росіянами дамби, влаштували заздалегідь заплановане святкування дня російської мови. Ну, будемо вважати це ще одним підтвердженням злочинної суті «руського міра», бо ж скрізь, де він намагається втиснутися і прижитися, стаються катастрофи і горе. Варто цей урок уже засвоїти добре!

Водночас безумовно, що факт підриву росіянами на півдні України на території, що тимчасово знаходиться в окупації, гідроелектростанції – стане ще одним вагомим доказом на міжнародному трибуналі, який безсумнівно очікує на кожного причетного до здійснення воєнних злочинів на території України.

Варто пригадати також, що про замінування Каховської ГЕС повідомлялося фактично відразу після її захоплення окупантами ще у минулому році. Так, ГУР Міноборони України раніше підтверджувало, що у квітні 2022 року окупанти здійснили додаткове мінування шлюзів та опор, а на самій греблі ще тоді було встановлено тентовані вантажівки з вибухівкою. Тому щонайменше обурення викликають публікації деяких міжнародних ЗМІ, які фактично в один ряд ставлять і Київ, і москву, говорячи про те, що вони звинувачують одне одного у руйнуванні Каховської дамби.

Україна вже висловила обурення через те, що чимало західних ЗМІ натякають на можливу відповідальність України за підрив Каховської ГЕС. Очевидно, деякі західні ЗМІ користуються російською версією, яка полягає в тому, що греблю нібито знищили ЗСУ пострілом з РСЗО «Вільха». Абсурдність та безглуздість такої версії очевидна. Тут варто згадати хоча б історію з обстрілами Антонівського мосту в Херсоні, який вистояв після десятка прямих влучань. Тут же мова йде про потужну греблю, в яку для того, щоб підірвати, потрібно було закласти не одну тонну вибухівки. Але це не заважає російській пропаганді брехати, просуваючи свою власну історію злочину, яку залюбки ковтають внутрішній електорат та прихильники путіна в світі.

Українське МЗС уже заявило про те, що Україна зіткнулася з величезною гуманітарною та екологічною кризою, а «ігнорувати цей факт означає грати в російську гру в «не все так однозначно». Але тут навпаки: все однозначно. Є злочинець і незліченні злочини, за які він має відповісти.

Підрив росіянами Каховської ГЕС – це принципово новий етап російської агресії. Так прокоментував події секретар РНБО Олексій Данілов, який наголошує на тому, що відбувся повний та остаточний демонтаж усієї фальшивої ідеологічної кремлівської конструкції щодо умовного «звільнення України» та «ураження виключно військових об’єктів». Своїми діями росіяни ще раз підтвердили справжні наміри – знищення України, вбивства українців, руйнації економіки і структур життєзабезпечення населення.

Тепер тисячі мирних мешканців Херсонщини та півдня України відчують на собі наслідки катастрофи, падіння і втрату води в системах поливу, колодязях, а землеробство без поливу на півдні України фактично неможливе. Різке зменшення води призведе також до екологічних наслідків: затоплення, заболочення земель, зміни кліматичного режиму, загибелі флори та фауни регіону. За деякими прогнозами, за умови звільнення Херсонщини, на відновлення дамби може піти до 3 років. І увесь цей час буде часом випробувань та результатом екологічної і техногенної катастрофи. Також підрив Каховської ГЕС росіянами – це удар по глобальній продовольчій безпеці, яку Кремль хоче підірвати, адже ця катастрофа вплине на систему зрошення на Півдні. Очевидно, росіянам потрібен голод у країнах світу, зокрема, і в Африці, представники країн якої невдовзі планують візит до путіна з усіма можливими дипломатичними та рукостискальними наслідками цього візиту.

Відсутність жорсткої та блискавичної реакції світу на підрив Каховської ГЕС призведе до ще більшої екологічної катастрофи на планеті. Бо ж, очевидно, Каховкою російські варвари не обмежаться. Звір, загнаний у безвихідь, буде огризатися з останніх сил – втрачати йому нічого. Наслідки цієї катастрофи ми поки що не можемо уявити, але те, що вони будуть масштабними та довготривалими – вже зрозуміло.

На жаль, це ще один доказ того, що ми маємо справу з нелюдами та схибленими, які бояться контрнаступу і роблять усе, щоб відтягнути цей момент та зруйнувати плани ЗСУ. Але, як відомо, ніщо не зможе зупинити ідею, час якої настав. Єдиним способом зупинити Росію, найбільшого терориста XXI століття, є вигнання її з України.

Масштаб техногенної катастрофи, яку влаштували росіяни на півдні України, поки що важко усвідомити. Але зрозуміло, що оцінка наслідків буде невтішною. Росія та її керівництво мають бути притягнуті до відповідальності за злочини, що були скоєні й продовжуються внаслідок вторгнення та агресії в Україні. Це беззаперечна аксіома, що зрозуміла кожній свідомій та мислячій людині, адже злочинець має бути покараний.

Безумовно, чим більше країн долучаться до процесу з відстоювання на міжнародних майданчиках справедливого покарання РФ за вчинені злочини, тим потужнішим стане цей рух і швидшими будуть його наслідки. Стояти осторонь сьогодні просто не припустимо, бо росія та путін мають відповісти за свої жахливі злочини. Європейське об’єднання має сприяти не лише відновленню миру на континенті, а й встановленню справедливості та покаранню за всі злочини та горе, що принесли з собою на українські землі російські окупанти.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-