Вступ до НАТО є найкращою гарантією безпеки для України – Президент

Вступ до НАТО є найкращою гарантією безпеки для України – Президент

Укрінформ
Вступ до НАТО після війни може стати найкращою гарантією безпеки для України.

Про це сказав на пресконференції у Києві Президент України Володимир Зеленський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я думаю, що найкращою гарантією є членство в Альянсі. Тому що жодна з країн-членів Альянсу не воює з Російською Федерацією та з іншими державами. Саме тому я на це звертаю увагу, хоч ми із вами не розуміємо, як працюють гарантії безпеки НАТО. Тому що не було таких питань», - сказав Зеленський.

Читайте також: Наслідки підриву Каховської ГЕС будуть зрозумілі за тиждень - Зеленський

За його словами, нині ж Україні потрібна низка інших гарантій. У першу чергу йдеться про фінансові гарантії, посилення бюджету і допомогу з боку міжнародних партнерів щодо соціальних виплат. «Це санкційні гарантії. Ми можемо по різному ставитися, але є велика кількість пакетів, які застосовані. Там є «мінуси», але все ж таки там набагато більше «плюсів». Вони підтримують нас і б'ють по російській економіці», - сказав Президент.

Окрім того, додав він, гарантією є постачання зброї. Як би важко не було Україні, наголосив глава держави, але такої кількості зброї наша країна ніколи не мала. «Мілітарі гарантія. Я вважаю, що сьогодні цього немає на паперах. Юридично цього не має. Тому якби мене запитували, які нам потрібні гарантії, то ось такі нам потрібні гарантії. Якщо поки що нас немає у НАТО. Якщо нас не бачить хтось поки у НАТО, нам потрібно це на папері. Для чого? Моя думка - дуже просто: щоб через пів року або через рік хтось з лідерів не почав наратив щодо того, що суспільство наше втомлюється, економіка втомлюється, тому не можуть нам давати відповідні обсяги», - сказав Зеленський.

Президент вкотре наголосив на тому, що наша країна розраховує отримати чіткий сигнал на саміті НАТО влітку.

Читайте також: У Бахмут спрямовується найкраще і найновітніше озброєння - Зеленський

«Я вважаю, що це гарний майданчик для цього, а в іншому випадку, якщо у нас немає гарантій, і якщо у нас немає сигналів про наше майбутнє щодо членства в Альянсі, то що нам там із вами робити? Для чого нас кличуть на цей саміт», - додав він.

Зеленський зазначив, що хоче бути відвертим із суспільством. Люди мають знати, що їх чекатиме. Зокрема, це дасть можливість українцям визначитися для себе, чи бажають вони повертатися на Батьківщину. Буде бачення того, як держава може себе захищати, які будуть законодавчі зміни, яка зброя для захисту. «У мене мільйон питань. Я про це із нашими (західними - ред.) лідерами говорю. По багатьох напрямах вони чують. Від Вільнюсу повинен бути крок вперед у напрямку НАТО або крок до відвертості», - сказав він.

Водночас Президент наголосив: якщо Україну не хочуть бачити у НАТО, то країні мають дати найміцніші гарантії. Глава держави підкреслив, що влада на усіх зустрічах звертає увагу на те, що адекватно сприймає ситуацію і не вимагає надати членство в Альянсі, поки триває війна. «Ми не хочемо, щоб розділився світ і щоб суспільство поділилося, щоб було стільки викликів. Нам не потрібні війська інших держав, але після цієї війни, якщо ми не хочемо, щоб було повернення РФ, повинен бути відповідний союз, який це забезпечить», - додав Президент.

Читайте також: Зеленський дає пресконференцію

Як повідомлялося, саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-