Винні в руйнуванні Каховської ГЕС понесуть відповідальність – ЄС

Винні в руйнуванні Каховської ГЕС понесуть відповідальність – ЄС

Заява
Укрінформ
Командири російських підрозділів та безпосередні виконавці руйнування дамби Каховської ГЕС, як і ті, хто винні у руйнуванні інших об’єктів цивільної інфраструктури в Україні, будуть притягнуті до відповідальності, відповідно до міжнародного права.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля та Єврокомісара з кризового менеджменту Янеза Ленарчича, повний текст якої оприлюднений сьогодні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Російські атаки проти цивільної інфраструктури України досягли безпрецедентного рівня сьогодні, коли була зруйнована дамба Каховської гідроелектростанції. Європейський Союз рішуче засуджує цю атаку. Вона являє собою новий вимір російських звірств, та може розглядатися як порушення міжнародного права, зокрема, міжнародного гуманітарного права», - йдеться у заяві.

Як зазначається, затоплення територій нижче за течією піддає ризику життя сотень тисяч мирних людей у майже 80-ти поселеннях, включаючи місто Херсон. Ці події надалі погіршують й без того складну гуманітарну ситуацію в регіоні.

Документ окремо відзначає, що зниження рівня води у водосховищі також обмежує доступ до критично важливої води для охолодження реакторів Запорізької АЕС. Здійснюючи такий відчайдушний акт, Росія продовжує свою безумну ядерну гру, піддаючи ризику належне функціонування систем безпеки ЗАЕС, у порушення всіх рекомендацій та рішень МАГАТЕ. Така поведінка Росії, наголошується у заяві, є безвідповідальною та повністю неприйнятною.

Читайте також: Нова Каховка та інші міста нижче за течією Дніпра швидко йдуть під воду – Джапарова

«Ми перебуваємо у контакті з владою України для забезпечення негайної допомоги з боку ЄС. Координаційний центр Європейської Комісії з надзвичайного реагування проводить активний моніторинг ситуації та перебуває у контакті з Державною службою України з надзвичайних ситуацій. Україна може запросити допомогу в рамках Механізму цивільного захисту ЄС. Ми готові відповісти на негайні потреби, включаючи постачання продовольства та питної води», - йдеться у заяві.

Високий представник ЄС Боррель та Єврокомісар Ленарчич нагадали, що атака на критичну цивільну інфраструктуру може бути прирівняна до воєнного злочину.

«Ми підкреслюємо нашу рішучість забезпечити, щоб всі командири, нападники та їх поплічники у воєнних злочинах або у інших найбільш серйозних злочинах, були притягнуті до відповідальності, відповідно до міжнародного права», - зазначається у спільній заяві.

У цьому документі ЄС підтвердив підтримку Формули миру Президента Зеленського, яка також передбачає відповідальність за воєнні злочини, заходи із дотримання ядерної безпеки, продовольчої безпеки та з охорони довкілля. ЄС закликав своїх глобальних партнерів підтримати таку Формулу миру.

«Європейський Союз є і залишатиметься непохитним у підтримці України так довго, як це буде необхідним», - наголосили Жозеп Боррель та Янез Ленарчич.

Читайте також: Як росіяни підірвали Каховську ГЕС - Зеленський показав добірку кадрів

Як повідомлялося, вночі 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. На Херсонщині розпочали евакуацію населення з небезпечних місць, для яких є ризик затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид".

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-