Польща виступає за жорсткі санкції проти Росії через підрив Каховської ГЕС

Польща виступає за жорсткі санкції проти Росії через підрив Каховської ГЕС

Заява
Укрінформ
Підрив Каховської ГЕС є ще одним “безпрецедентним актом російського варварства” на тимчасово окупованих територіях України, за який на Росію треба накласти нові жорсткі санкції.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі - реакції на підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, передає Укрінформ.

“МЗС рішуче засуджує черговий безпрецедентний акт російського варварства на окупованих територіях України – підрив дамби на Дніпрі в Новій Кахівці, що також є серйозним порушенням основних норм гуманітарного права, екологічного права і має ознаки воєнного злочину. Цей акт створює пряму загрозу життю мирного населення, яке проживає на березі Дніпра нижче дамби, а також роботі Запорізької АЕС, створює перспективу екологічної катастрофи з безпрецедентними регіональними наслідками, з наслідками для всієї Європи”,- йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Єврокомісія про підрив греблі Каховської ГЕС: Це нова ескалація

Як додається, це посилює матеріальні втрати та призведе до подальшого вимушеного переселення людей.

“Польща докладатиме максимальних зусиль, щоб Росії понесла міжнародну відповідальність, а винуватців цього злочинного акту було покарано. Польща вимагатиме цього в рамках відповідних міжнародних інституційних та правових механізмів, у тому числі гуманітарного та екологічного характеру. Реагуючи на це, необхідно запровадити чергові жорсткі санкції проти Російської Федерації”,- йдеться в заяві МЗС РП.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: країни Балтії засудили терористичні дії Росії

Як повідомлялося, вночі 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. На Херсонщині розпочали евакуацію населення з небезпечних місць, для яких є ризик затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид".

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Фото: Maxar Technologies

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-