Китай оцінює війну в Україні через призму Тайваню – президент Чехії

Китай оцінює війну в Україні через призму Тайваню – президент Чехії

Укрінформ
Війна в Україні є не просто регіональним збройним конфліктом, а конфліктом між двома системами цінностей – демократією й авторитаризмом. Найбільшими загрозами для вільного світу зараз є Росія і Китай.

На цьому під час участі в молодіжному саміті НАТО заявив у понеділок президент Чехії Петр Павел, передає власний кореспондент Укрінформу.

Павел підкреслив, що в Україні триває протистояння між демократичним і авторитарним шляхами розвитку світу.

“Ми маємо відчувати загрозу від цього протистояння, тому що результат війни в Україні визначатиме, як виглядатиме наш світ у майбутньому”, - сказав президент Чехії.

Читайте також: Президент Чехії закликає не відмовлятися від зусиль для розгрому РФ в Україні

Він зазначив, що західний світ не повинен дозволити Росії перемогти в Україні, оскільки це суперечитиме інтересам Заходу, який хоче жити у світі, де важливими є цінності і діє міжнародне право.

На думку Павела, найбільшими загрозами для вільного світу є “по-перше - Росія, по-друге - Китай, по-третє – міжнародний тероризм”.

Читайте також: США категорично проти спроб Китаю чи Тайваню змінити статус-кво у відносинах - Остін

Торкаючись питання Китаю, він зауважив, що Пекін відіграє “дивну” роль у конфлікті між Росією та Україною. За словами очільника Чехії, КНР сприймає російсько-українську війну і реакцію на неї західного світу як базу інформації про те, якою потенційно може бути реакція світу на його війну проти Тайваню.

“Китай використовує це як відкритий підручник, вчиться з нього, як робить Захід, як ми реагуємо на різні ситуації на полі бою, як швидко ми збираємося разом і приймаємо спільні рішення, наскільки ефективно ми підтримуємо Україну. Це все цікавить Китай з точки зору військового вирішення проблеми Тайваню”, - підкреслив чеський лідер.

Читайте також: Україна готова прийняти Китай як посередника, якщо він змусить РФ вивести війська - Резніков

За його словами, Захід повинен підтримувати демократичну владу Тайваню, оскільки захоплення останнього Китаєм могло б призвести до потрясінь, зокрема і з економічної точки зору. Павел звернув увагу на те, що Тайвань випускає 50% напівпровідників на світовому ринку, а конфлікт у Південно-Китайському морі мав би величезний вплив на торгівлю у світі.

Павел також зауважив, що останнім часом значно зросла роль Центральної Європи у прийнятті рішень на рівні ЄС. На його переконання, це відбулося, зокрема, завдяки рішучій підтримці країнами регіону України і готовності брати на себе більшу відповідальність на європейській арені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-