У Гарнізонному храмі Львова відкрили виставку врятованих у Бахмуті ікон

У Гарнізонному храмі Львова відкрили виставку врятованих у Бахмуті ікон

Фото
Укрінформ
У Гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла відкрили експозицію ікон, які врятували й привезли захисники Бахмута.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Львівської обласної ради, передає Укрінформ.

“Цінність цих ікон у тому, що бійці, не побоявшись обстрілів з артилерії, витягнули їх. Для нас це є символ Бахмута, таким, яким ми запам'ятали. Бахмут – це хлопці, яким Бог допоміг вціліти, це наші герої, які, на жаль, вже не з нами, це є наші герої, які зараз в госпіталях. Але Бахмут є символом українського і козацького духу», - зазначив командир групи спецпризначення «Шквал».

Історію порятунку чотирьох ікон розповіли військовослужбовці з позивними “Лютий” і “Шаміль”групи Сил спеціальних операцій “Шквал”, які отримали наказ облаштувати спостережний пункт в одному з будинків, де міг бути ворог. Після обстеження однієї зі зруйнованих артобстрілом квартир у багатоповерхівці бійці побачили ікону.

«Виходили та наткнулися на цю найбільшу ікону, рамка якої стирчала з-під завалів. Я кажу: друже Шаміль, ми напевно знайшли ікони. Ми почали діставати її. Напередодні Великодня ми принесли її туди, де базувалися. Більшість із нас віряни. І під час свята ікона була для нас духовним підсиленням бойового духу», - сказав «Лютий».

Одна з ікон була частково пошкоджена, тому воїни відреставрували її. За словами реставратора Арсена Шпака, одна ікона - це Богородиця Одигітрія в металевому (латунному) окладі й у дерев'яному футлярі, інша - Спаситель Світу, виконана у техніці кольорової хромолітографії, Спас-Патократор в латунному окладі й дерев'яному футлярі й ікона на металі Знамення, що зображає Богородицю-заступницю і до якої молилися у часи лихоліття.

Читайте також: У Житомирі відкрили виставку картин відомого художника-іконописця

«Цінність цих ікон у тому, що вони врятовані з міста, де точаться жорстокі бої. Це також символ незламності й це об'єкт культурної спадщини. Агресія росії нищить усе на своєму шляху. І твори мистецтва не є винятком, а подекуди є пріоритетом для нищення. За даними ЮНЕСКО, за зиму 2023 року було знищено 240 об'єктів культурної спадщини, з яких 105 релігійного характеру: храми, костели тощо», - додав Шпак.

Знайдені ікони військові передали в Гарнізонний храм Львова.

Як повідомляв Укрінформ, у Михайлівському Золотоверхому соборі Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній освятив 12 ікон, які написані на бронеплитах від бронежилетів.

Фото: Львівська обласна рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-