Нідерланди серйозно розглядають можливість надання F-16 Україні – Рютте

Нідерланди серйозно розглядають можливість надання F-16 Україні – Рютте

Укрінформ
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив у п’ятницю, що країна серйозно розглядає можливість надання Україні винищувачів F-16, але поки не ухвалила остаточне рішення.

Про це він сказав на пресконференції, повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Відповідаючи на запитання, чи відправлять Нідерланди F-16 в Україну, Рютте сказав, що остаточне рішення ще не ухвалене, але додав: «Якщо ви починаєте навчання (пілотів – ред.), очевидно, що це (відправлення літаків – ред.) те, що ви всерйоз розглядаєте».

За словами Рютте, будь-яке рішення про надання F-16 залежить від схвалення з боку США. Він додав, що Нідерланди потенційно матимуть винищувачі, які можна буде передати, оскільки на сьогодні їх поетапно виводять з експлуатації.

За даними міністерства оборони Нідерландів, на озброєнні країни наразі перебуває 24 діючих винищувачі F-16, які будуть виведені з експлуатації до середини 2024 року. Ще 18 винищувачів були виставлені на продаж, із них 12 уже попередньо продані.

Читайте також: Генерал США спростував, що рішення передати Україні F-16 було схвалене під тиском

Як повідомляв Укрінформ, раніше агентство Bloomberg із посиланням на джерела писало, що уряд Нідерландів вивчає та обговорює з союзниками можливість передачі Україні літаків F-16 після навчання пілотів.

Данія й Нідерланди очолять коаліцію з підготовки українських пілотів на F-16. Наступного місяця у взаємодії зі США ці країни почнуть розробляти навчальну базу для комплексної підготовки українських пілотів. Свій внесок запропонували також Норвегія, Бельгія, Португалія й Польща.

Фото: defensie.nl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-