Україна в ОБСЄ: Без сучасних винищувачів повітряний щит буде неповноцінним

Україна в ОБСЄ: Без сучасних винищувачів повітряний щит буде неповноцінним

Укрінформ
Надання Україні надійних систем ППО допомогло захистити цивільну та стратегічну інфраструктуру від російських ракетних атак, однак для завершення створення повноцінного повітряного щита потребуються сучасні винищувачі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ у середу у столиці Австрії.

"Надання Україні надійних систем протиповітряної оборони допомогло захистити цивільну та стратегічну інфраструктуру від російських ракетних атак і врятувати життя людей. Україна глибоко вдячна партнерам за вже надану допомогу, а також за рішення тренувати наших пілотів на сучасних винищувачах. Український повітряний щит не може бути повноцінним без сучасних літаків. І їх поява в українському небі стане дійсно історичним моментом", - сказала вона.

Костенко наголосила на важливості того, щоб РФ була "позбавлена інструментів для вчинення злочину агресії проти України" і щоб "держава-агресор ніколи більше не могла застосувати силу проти будь-якої іншої країни".

"У цьому контексті принцип превентивної безпеки, на нашу думку, є надзвичайно актуальним для стримування та попередження можливих актів агресії у майбутньому. Тому пропозиції України щодо пакету безпекових гарантій стануть миротворчим фактором для України і не тільки", - заявила заступниця очільник української місії в ОБСЄ.

Читайте також: Стефанчук закликав Швецію передати Україні винищувачі Gripen

Вона наголосила, що війна відбувається на українській землі, і саме українці виборюють своє право на незалежність, територіальну цілісність, безпечне та успішне майбутнє. "Будь-які мирні ініціативи та переговори мають базуватися виключно на запропонованій Україною Формулі миру. Ми очікуємо, що деталі її імплементації будуть обговорені на Глобальному саміті миру", - додала Костенко.

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати вважають пріоритетним завданням забезпечити Україну літаками F-16, і це почне реалізовуватися у взаємодії із союзниками та партнерами вже упродовж ближчих місяців.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат минулого тижня заявив, що Україна може отримати від міжнародних партнерів на першому етапі кілька десятків літаків F-16. За його словами, наявність в України сучасних винищувачів відіб’є в російської авіації бажання наближатися до кордонів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-