Гроссі обговорив безпеку ЗАЕС із очільником «Росатома»

Гроссі обговорив безпеку ЗАЕС із очільником «Росатома»

Укрінформ
Гендиректор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі обговорив з очільником "Росатома" забезпечення безпеки на окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Твіттер МАГАТЕ.

"У рамках посилених зусиль, спрямованих на підтримку принципів уникнення ядерної або радіологічної аварії на Запорізькій АЕС, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зустрівся з генеральним директором "Росатома" Олексієм Ліхачовим сьогодні в Пекіні", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Шмигаль після чергового обстрілу ЗАЕС - Україна працює над тим, щоб змусити Росію залишити станцію

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор МАГАТЕ готує новий план щодо безпеки Запорізької АЕС. За повідомленнями ЗМІ, Гроссі планує представити свій план із п’яти принципів для схвалення Радою Безпеки ООН пізніше цього місяця.

Два співрозмовники, знайомих з переговорами, заявили, що план глави МАГАТЕ включає п'ять принципів: заборона на розміщення важкої військової техніки та військового персоналу на ЗАЕС, заборона стріляти із ЗАЕС та в бік неї, включаючи заборону нападати на персонал на території АЕС, захист усіх систем безпеки та безпеки на АЕС, захист всіх зовнішніх ліній електропередач та моніторинг дотримання вищезазначених принципів.

Читайте також: Гроссі: Ми повинні домовитися про захист ЗАЕС, така ситуація не може тривати

Зазначається, що цей план менш амбітний, ніж початкові спроби Гроссі створити повноцінну захисну зону навколо ЗАЕС, але експерти з атомної енергетики стверджують, що він все ще може покращити нестабільну ситуацію.

Президент Володимир Зеленський раніше заявив, що Росія має відмовитися від радіаційного та ядерного шантажу світу, а також передати ЗАЕС, яку наразі окуповує, під повний контроль України та МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-