Україна проводить переговори з російською стороною щодо повернення із полону строковиків

Україна проводить переговори з російською стороною щодо повернення із полону строковиків

Укрінформ
Україна проводить переговори з російською стороною щодо повернення із ворожого полону військовослужбовців різного віку, зокрема строковиків.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє у Телеграмі.

У Координаційному штабі за ініціативи громадської організації “Вояцький визвіл” відбулася зустріч родичами військовослужбовців строкової служби Національної гвардії України (в/ч 3057).

Представник штабу запевнив, що перемовини про обміни ведуться стосовно військовослужбовців різного віку, зокрема строковиків.

“Хто і як потрапив у полон – до уваги не беремо. Є строковики, їх теж потрібно повертати”, – пояснив він.

У Коордшабі зауважили, що родичі занепокоєні, що росіяни часом обстрілюють Сили оборони України з території місць утримання українських полонених, використовуючи їх як “живий щит”.

“Згідно з міжнародним гуманітарним правом відповідальність за полонених несе сторона, яка їх утримує. Але ми робимо все можливе, щоби під тиском санкцій та міжнародної спільноти росія покращувала умови утримання та робила все можливе для безпеки полонених”, – пояснив представник штабу.

Читайте також: Як діяти, коли впізнали зниклого безвісти на фото чи відео - роз’яснення Мінреінтеграції

Також він зауважив, що на теперішньому етапі з неволі вдається повертати як підтверджених росією полонених, так і не підтверджених.

“Ми запропонували певні ініціативи щодо підтверджень – відповідь за агресором. Підтверджує людей країна-агресорка через Міжнародний комітет Червоного Хреста. Ігнорування російською стороною механізму підтверджень – це порушення міжнародного гуманітарного права”, – заявив представник штабу.

Як ідеться в повідомленні, адвокатам і правозахисникам легше знайти полонених у росії та на тимчасово захоплених територіях після того, як вони отримали вирок, бо тоді вони з’являються у відповідних російських реєстрах. Наразі вдається обмінювати й засуджених, і тих, проти кого ведеться слідство.

“Обмінний фонд щодня поповнюється. Обміни у будь-якому випадку залежать від подій на фронті. Зараз ми можемо керувати ризиками, але прогнозувати щось точно зарано – війна ще триває”, – повідомив він.

Читайте також: Полонених у РФ змушують казати рідним, що Україна відмовляється їх визволяти - Коордштаб

Як повідомляв Укрінформ, у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими відзначають збільшення кількості підтверджень Росією полону українських військовослужбовців через Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-