Полонених у РФ змушують казати рідним, що Україна відмовляється їх визволяти - Коордштаб

Полонених у РФ змушують казати рідним, що Україна відмовляється їх визволяти - Коордштаб

Укрінформ
Російські загарбники примушують полонених військовослужбовців телефонувати родичам і казати, що Україна відмовляється їх визволяти.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє у Телеграмі.

У Координаційному штабі відбулася зустріч з об’єднанням родин нацгвардійців, які захищали Чорнобильську атомну електростанцію (в/ч 3041). На запитання родичів відповіли представники Коордштабу, Національної гвардії та Національної поліції.

Представник штабу запевнив присутніх, що захисників, які повернулися з полону, опитали, факти знущань і тортур зафіксовані. Інформація збережена для обвинувальних документів. При цьому Міжнародний комітет Червоного Хреста за власною ініціативою проводить свої опитування з оборонцями, які погоджуються надати інформацію.

Також обговорювалося, чи впливає переміщення полонених з одного місця утримання в інше на повернення з полону.

«Бувають обміни, коли повертаємо багато хлопців, місця утримання яких ми не знали. Дані про місце не є вирішальним фактором для звільнення. Ворог провокує рідних, змушуючи полонених телефонувати й казати, що російська сторона подає їх на обмін, а Україна не хоче забирати. Це відверта маніпуляція. Перемовини про звільнення захисників ЧАЕС, як і всіх інших наших хлопців і дівчат, не припиняються. Ми готові забрати всіх, коли на це погодиться країна-агресорка», - підкреслив представник штабу.

У зустрічі взяли участь декілька нацгвардійців в/ч 3041, яких вдалося визволити.

«Мені в СІЗО казали, що мене як офіцера на батьківщині чекає 15 років за зраду. Отримай, мовляв, паспорт РФ. На всіх психологічно тиснуть. Російське громадянство пропонують майже всім», – поінформував один зі звільнених захисників.

Оборонці порадили під час таких дзвінків, коли полонені говорять завчений текст, просто повідомляти їм головні новини з України – що всі добре, рідні живі, що все робиться для їх визволення.

Як повідомляв Укрінформ, Росія збільшила кількість підтверджень через МКЧХ фактів полону українських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-