Росія збільшила кількість підтверджень через МКЧХ полону українських військових - Коордштаб

Росія збільшила кількість підтверджень через МКЧХ полону українських військових - Коордштаб

Укрінформ
У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими відзначають збільшення кількості підтверджень Росією полону українських військовослужбовців через Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Як передає Укрінформ, про це Коордштаб повідомляє у Телеграмі.

У Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами військовослужбовців 503-го окремого батальйону морської піхоти.

На запитання близьких відповіли секретар робочої групи з питань взаємодії зі ЗМІ та родичами захисників Коордштабу Богдан Охріменко і представник штабу.

Зокрема, родичів цікавила взаємодія Коордштабу з військовою частиною у пошуку зниклих і поверненні полонених.

“Військова частина займається бойовими діями. Вона фіксує те, що відбулося на полі бою, проводить службове розслідування і обліковує. Частина не має стосунку до нашої роботи – до обмінів, – пояснив Охріменко. – Нам достатньо тієї інформації, яку надають частини та рідні. Ми шукаємо кожного зниклого як живого – поки не знаходимо людину чи тіло".

Читайте також: Україна працює над окремим майданчиком для повернення цивільних із Росії - Лубінець

За його словами, "якщо людина гине, вона зазвичай залишається на локації – на місці загибелі. Тоді підключається Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Проводимо репатріацію і обміни тілами, далі – ДНК-тести. Утім, про багатьох людей, яких ми повертаємо під час обмінів, не було жодної інформації, але вони знайшлися живими в полоні".

Як зауважив Охріменко, відомості, які надає частина, лягають в основу роботи з пошуку. "На щастя, є багато випадків, коли побратими думають, що людина загинула, а вона потім знаходиться в полоні”, - сказав він.

Крім того, представник штабу зазначив, що у Коордштабі працюють делеговані представники військ, а якщо потрібна додаткова інформація, зв’язуються з керівництвом частин.

Учасники зустрічі також обговорили можливість обміну “всіх на всіх”.

“Сьогодні він більш реальний, ніж, наприклад, три місяці тому. Це залежить і від успіхів контрнаступу та поповнення нашого обмінного фонду”, – підкреслив Охріменко.

Читайте також: Коордштаб вживає заходів для підтвердження полону військових, про яких немає даних

Також родичі помітили, що збільшилася кількість підтверджень полону Росією через МКЧХ.

“Теперішній МКЧХ значно ефективніший, ніж на початку широкомасштабного вторгнення. Роль Червоного Хреста дуже важлива”, – зазначив представник штабу.

Як повідомляв Укрінформ, заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба обговорив з новим очільником делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Юргом Егліном питання посилення співпраці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-