Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят другий

Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят другий

Укрінформ
Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що Радбез є застарілим. Він не може виконати свою основну функцію глобальної мережі безпеки. Лідери G7 підтвердили про початок тренувань українських льотчиків на F-16

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста пятдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет на 375 мільйонів доларів. До нього увійшли боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди, протитанкові керовані ракети TOW, протитанкові системи Javelin і AT-4, тепловізійні системи, мостові системи, броньовані медичні машин, вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки та інше обладняння.

***

Лідери про тренування українських пілотів на винищувачах F-16:

-   Президент США Джо Байден на саміт G7 офіційно підтвердив, що США разом із союзниками та партнерами почнуть тренувати українських льотчиків для F-16 – ЗМІ

-   Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що потенційні програми навчання українських пілотів на винищувачах F-16 з боку союзників є сигналом для росії, щоб вона не розраховувала на успіх навіть у разі тривалого конфлікту  - Reuters.

-   Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак наголосив, що Сполучене Королівство розпочне підготовку українських пілотів на винищувачах F-16 «цього літа» - CNN.

***

Саміт «Сімки»

Країни «Групи семи» на саміті в Хіросімі погодили спільний підхід до відносин із Китаєм, який полягає не у від’єднанні їхніх економік від китайської, а в зменшенні ризиків і диверсифікації задля уникнення критичної залежності. Досягнуто домовленості про спільну політику в питаннях реагування на територіальні претензії Пекіна до своїх сусідів - ЗМІ

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак  зустрівся із помічником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном. Обговорили формування коаліції для надання Україні винищувачів, а також кроки для просування до реалізації Формули миру – пресслужба ОП.

Президент Франції Емануель Макрон презентував новий фінансовий пакт на захист клімату. Мета - реформувати архітектуру всесвітніх фінансів, щоб краще реагувати на виклики глобального потепління - Le Figaro.

Рішення саміту:

-   усі держави повинні дотримуватися принципів Статуту ООН, в першу чергу, таких як повага до суверенітету та територіальної цілісності;

-   не допускати односторонніх спроб силою змінити статус-кво в будь-якій точці світу;

-   міжнародний порядок має ґрунтуватися на верховенстві права;

-   обговорено терміни проведення Глобального саміту миру.

****

Участь  Президента України в саміті G7

Володимир Зеленський:

-   виступив перед лідерами "Великої сімки", подякував за підтримку України та звернувся до кожного з очільників провідних держав світу окремо.

-   зустрівся з президентом США Джо Байденом. Лідери обговорили подальшу взаємодію для посилення оборонних спроможностей, реалізацію української Формули миру, рішення щодо підтримки міжнародної авіаційної коаліції, євроатлантичної інтеграції України, підготовки до Вільнюського саміту НАТО та важливості отримання гарантій безпеки для України до моменту вступу її до НАТО.

-   запропонував зібрати у липні міжнародний саміт, присвячений українській Формулі миру. Формула розроблена так, щоб кожен її пункт був підтриманий резолюціями ООН і кожен у світі міг обрати собі пункт, який може допомогти реалізувати.

-   зустрівся з Прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою. Зеленський подякував за підтримку територіальної цілісності й суверенітету України, відзначив важливість підтримки з боку Японії санкційної політики стосовно росії. Сторони домовилися про проведення українсько-японської конференції з відбудови України й залучення до цього процесу приватного бізнесу. Лідери обговорили можливість японських інвестицій у виробництво водню, літієвих акумуляторів, автомобілів, енергетичного обладнання, а також у будівництво шляхопроводів і залізничної інфраструктури.

-   зустрівся з Президентом Республіки Корея Юн Сок Йолем. Лідери обговорили гуманітарну допомогу, продовження співпраці, зокрема, в сфері розмінування територій.

-   провів переговори з президентом Індонезії Джоко Відодо. Сторони обговорили перебіг бойових дій, російські обстріли цивільної інфраструктури та продовження й розширення Чорноморської зернової ініціативи, реалізацію української Формули миру.

-   зустрівся із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Обговорювали навчання українських молодших офіцерів у межах канадської тренувальної місії UNIFIER, питання євроатлантичної інтеграції України.

-   заявив, що росія має відмовитися від радіаційного та ядерного шантажу світу, а також передати ЗАЕС, яку наразі окуповує, під повний контроль України та МАГАТЕ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Поки російські загарбники залишаються на нашій землі, ніхто не сяде за стіл переговорів із Росією. Колонізатор має піти геть. Але світ має силу, достатню для того, щоб крок за кроком змусити Росію відновити мир. І що більше ми співпрацюємо, то менша ймовірність, що хтось іще у світі піде божевільним шляхом росії».

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «..Ми надсилаємо меседж: Росія має припинити війну і вивести війська. Росія не повинна розраховувати на те, що якщо це (війна - ред.) триватиме досить довго, підтримка України зрештою зменшиться».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

російським загарбникам не вдалось оточити Бахмут і вони втратили частину панівних висот довкола міста. просування наших військ у передмісті по флангах, яке і зараз триває, дуже ускладнює ворогу знаходження у Бахмуті. Українські сили взяли місто у напівоточення - Ганна Маляр,заступник міністра оборони. За словами генерал-полковника Сирського, українські військові контролюють незначну частину міста, просуваються по флангах у передмісті та фактично наближаються до взяття Бахмуту у тактичне оточення. Завдяки цьому є можливість контролювати всі висотні будівлі, зайняті, ворогом і поступово їх знищувати.

Мінометники та аеророзвідники Держприкордонслужбі ліквідували осередки загарбників у Бахмуті, які планували перейти в наступ. Противник втратив цілу штурмову групу: 7 двохсотих і 4 трьохсотих - Держприкордонслужба

Україна отримає від міжнародних партнерів кілька десятків літаків F-16. Вони будуть передаватися ескадрильями. Це 12+ літаків. Вони передаватимуться Україні спочатку для вирішення поточних завдань - навести порядок на морі і допомогти сухопутним угрупованням в деокупації територій - Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Наслідки «бавовни»:

-   у тимчасово окупованому Бердянську пролунала серія вибухів у районі аеропорту. Влучили у штаб окупантів. А от ворог заявляє, нібито місто обстріляли ракетами Storm Shadow, і що російська ППО нібито збила 6 ракет, а сьома влучила "на околиці міста" – ЗМІ.

-   в окупованому Донецьку лунали вибухи. Є приліт на залізниці. Даних про потерпілих немає. Окупаційна влада ніяк не прокоментувала «бавовну» - ЗМІ.

-   у населеному пункті Моспине на Донеччині стався «прильот» на великий склад боєприпасів російських окупантів – ЗМІ.

Сили оборони на таврійському напрямку виконали 1006 вогневих завдань, знищили 22 одиниці озброєння рашистів -  генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія". Зокрема 2 танки, 4 БМП, ББМ, БТР, МТЛБ, станція РЕБ "Стриж-3", 2 БпЛА "Орлан-10", БпЛА "Zala", також 5 складів боєприпасів ворога. Втрати ворога вбитими та пораненими склали майже три роти.

***

Обстріли:

-   ворог спрямував на Дніпропетровщину БПЛА. Всі безпілотники збили. На ранок агресор вдарив із важкої артилерiї по Нiкопольщині. Люди не постраждали – Дніпропетровська ОВА.

-   росіяни обстріляли керованими авіабомбами село на Херсонщині. Пошкоджено цивільну інфраструктуру, загинула людина – Херсонська ОВА.

-   загарбники обстріляли Чугуїв на Харківщині, постраждали території двох баз відпочинку. Без людських втрат - Офіс генпрокурора.

-   росіяни п'ять разів обстріляли з мінометів і артилерії прикордонні території Чернігівської та Сумської областей - оперативне командування "Північ".

-   росіяни обстріляли Донецьку область зі ствольної артилерії та фугасними авіабомбами ФАБ-250. Загинули двоє людей, шестеро поранено – Офіс генпрокурора.

Минулої доби рф здійснила атаки на дев'ять областей України – дані ОВА. Загарбники обстрілювали Донеччину, вбили цивільного та поранили ще вісьмох мирних жителів; здійснили 63 обстріли Херсонської області - дві людини загинули, ще двоє дістали поранення; майже 100 разів обстріляли запалювальними боєприпасами Запорізьку область  -дев’ять мирних жителів отримали поранення; ворог обстрілював населені пункти Харківщини. Пошкоджено приватні будинки. Поранено троє людей.

Евакуаційна група поліції “Білий Янгол” та українські військові під прицільним вогнем російських військ евакуювали з Бахмута десятьох людей, зокрема дитину – МВС України.

1463 дитини постраждали в Україні через збройну агресію рф - 482 дитини загинули, понад 981 отримали поранення різного ступеня тяжкості - Офіс Генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Україна закликала Туреччину й ООН вплинути на Росію, інакше доведеться визнати, що зернова ініціатива не працює на визначених умовах – Мінінфраструктури. росія заблокувала порт "Південний", там накопичено понад 1,5 млн тонн аграрної продукції, а у територіальних водах Туреччини чекають 26 суден, які мають її вивезти.

Персонал Запорізької АЕС побоюється масштабної аварії рівня Чорнобиля або Фукусіми - Петро Котін, глава Енергоатому. З часу окупації на ЗАЕС було шість відключень, а це дуже небезпечно для станції. Кількість російських військових на ЗАЕС тепер перевищує чисельність персоналу – 2500 осіб. Були тортури, побиття персоналу. Деякі люди загинули, а деякі зникли безвісти. Якщо на станції відбудеться катастрофа, радіаційне забруднення може поширитися не лише на половину України та Чорне море.

Після переходу під контроль Міноборони "Укрнафта" виконує всі взяті на себе договірні зобов'язання з постачання палива. Обсяг поставок зріс утричі. Від докладних коментарів у Міноборони утрималися – Укрінформ.

У Новгород-Сіверському районі Чернігівської області тривають лісові пожежі, що виникли близько тижня тому внаслідок обстрілів - Цензор.НЕТ. Визначити площу пожеж і почати гасіння пожежі з залученням пожежної техніки та сил особового складу досі неможливо через загрозу та здоров'ю людей.

У Києві рівень води у Дніпрі збільшився на чотири сантиметри. Аварійних підтоплень по Києву не зафіксовано, але рівень небезпеки гідрологічних явищ все ще залишається І (жовтий) - КМВА

***

Українські сільгоспвиробники на контрольованій Україною території вже посіяли понад 4 млн 693 тис. га  ярих зернових та зернобобових культур – Мінагро

Мінагро розпочинає експериментальний проєкт з розвитку морської аквакультури - Віталій Головня, заступник міністра аграрної політики та продовольства. Мета проєкту - визначити перспективи України в світовій торгівлі у галузі марикультури. Експеримент триватиме два роки. Вже визначено акваторії, в яких можна буде вирощувати молюсків та ракоподібних.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Керівник німецької компанії Rheinmetall Армін Паппергер повідомив про деталі щодо спільного українсько-німецького виробництва озброєнь - Bild. Розпочнеться виробництво боєприпасів для зенітної самохідної установки Gepard. Rheinmetall хоче, аби установки будували в Україні, виробляти бронетехніку, наприклад, транспортні танки Fuchs.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що Радбез організації та Бреттон-Вудська фінансова Глобальна фінансова архітектура є застарілими і нефункціональними. Вони не змогли виконати свою основну функцію глобальної мережі безпеки. Їх потрібно реформувати –  Reuters.

Влада КНР різко розкритикувала намагання країн G7 втручатися внутрішні справи країни, а також позицію «Сімки» стосовно Тайваню. На думку КНР, комюніке G7 є підтримкою незалежності Тайваню, що «лише створить серйозні потрясіння для миру й стабільності в Тайванській протоці» - The New York Times.

Канада оголосила про нові санкції проти країни-агресора Росії, обмеження вводять щодо понад 70 осіб та організацій - сайт прем’єр-міністра Канади.

У Греції проходять парламентські вибори. Обирається уряд на наступні чотири роки. Беруть участь 36 партій і коаліцій із 50-ти, які подавали заявку. - Ekathimerini.

Авіакомпанія Georgian Airways оголосила президентку Грузії Саломе Зурабішвілі, яка закликала до бойкоту перевізника через польоти в РФ, персоною нон грата на своїх літаках – Европейская правда.

ВОРОГ

Слідкомком Росії заочно висунув звинувачення прокурору МКС Каріму Хану та судді Розаріо Сальваторе Айталі, які видали ордер на арешт путіна та російського дитячого омбудсмена Львової-Бєлової. Прокурора та суддю оголошено у «розшук» – ЗМІ.

Міноборони Росії залучає мобілізованих та призовників до власної приватної військової компанії "Ветеран" - ЗМІ. Дружини та матері російських мобілізованих з республік Хакасія та Алтай опублікували відеозвернення зі скаргою на те, що найманці "Ветерану" не ведуть обліку втрат.

Москва приховує чверть видатків бюджету, спрямовуючи їх на поліцію та війну – ЗМІ.

Секретні витрати російського бюджету становлять 26% і з початку року сягнули 3 трлн рублів (37,5 млрд доларів). Прибутки російського бюджету різко скоротилися завдяки західним санкціям. Податкові надходження від нафтогазового сектора знизилися на 64%.

Голова Держдуми Володін запропонував розглянути заборону проїзду польських вантажівок по території рф. На його думку, витрати Польщі у разі прийняття заборони становитимуть 8,5 мільярда євро - ЗМІ

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-