США та союзники вірять в успіх українського контрнаступу – Байден

США та союзники вірять в успіх українського контрнаступу – Байден

Укрінформ
Сполучені Штати Америки та союзники допомогли Україні підготувати й озброїти достатньо військ для успішного контрнаступу і звільнення тимчасово окупованих Росією територій.

Про це на пресконференції за підсумками саміту G7 у Хіросімі заявив президент Сполучених Штатів Джо Байден, передає кореспондент Укрінформу. 

«Ми та наші союзники знаємо, скільки вони (українці – ред.) підготували бригад і який стан цих бригад. І в нас є очікування, що їхній контрнаступ буде успішним… Є сподівання й очікування, що вони досягнуть успіху, і Росія повинна чітко розуміти, що у неї будуть великі втрати», - сказав Байден.

Він нагадав останні дані стосовно ситуації навколо Бахмута, коли росіяни заявили про повне захоплення міста, тоді як українська сторона – про продовження утримання частини населеного пункту.

«Є питання, чи його втрачено, чи ні, а правда в тому, що більше 100 тисяч росіяни втратили в Бахмуті й такі втрати компенсувати дуже важко», – зазначив американський лідер.

Читайте також: Зеленський: Бахмут не захоплений росіянами

Стосовно перспектив передачі Україні літаків F16 Президент США зауважив, що на даному етапі ці літаки не матимуть вирішального значення для українського контрнаступу. Натомість надані партнерами системи ППО, танки та далекобійна артилерія відіграють зараз ключову роль для звільнення окупованих територій. 

«Не думаю, що F16 будуть зараз брати участь (у контрнаступі – ред.)... Але якщо буде успіх у короткостроковій перспективі, то далі потрібно буде воювати з росіянами, які базуються на великій відстані, на яку неможливо дістати теперішніми засобами, тоді й потрібні будуть зміни (передача нових видів озброєння – ред. )», - сказав Байден, додавши, що так було й раніше, коли партнери надавали Україні ту зброю, яка потрібна на полі бою саме зараз. 

Президент США також заперечив імовірність ескалації через F16 в Україні та ще раз наголосив на обіцянках українського керівництва не застосовувати західну зброю для обстрілів російської території.

«У мене є запевнення від Президента Зеленського, що вони не будуть використовувати F16, щоб зайти в географічну територію Росії. Але там, де є російські війська на території України, вони це зможуть (наносити ураження з F16 – ред.)», - сказав Байден.

Читайте також: У Повітряних силах розповіли, як партнери можуть передати Україні F-16

Американський лідер також розповів, що в неділю зранку під час зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським лідери країн «Групи семи» підтвердили, що вони «не похитнуться і будуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно». 

«Росія розпочала цю війну і Росія може припинити цю війну сьогодні. До того потрібно, щоб Україна мала можливість захищатися», - сказав Президент США.

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн «Групи семи», що зустрілися в Хіросімі, ухвалили спільне комюніке, в якому виклали головні рішення саміту, зокрема, підтвердили непохитну підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-