Президент Латвії на саміті Ради Європи закликав створити «путінський» трибунал

Президент Латвії на саміті Ради Європи закликав створити «путінський» трибунал

Укрінформ
Для створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України немає юридичних перешкод, потрібна лише політична воля.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив президент Латвії Егілс Левітс у своєму виступі на саміті Ради Європи у Рейк’явіку.

"Сьогодні Росія вписує криваву сторінку в європейську історію. Агресивна війна є найбільшим міжнародним злочином. На жаль, Міжнародний кримінальний суд не має юрисдикції у цій справі. І це – нестерпна прогалина в міжнародному праві", - сказав він.

Латвійський президент додав, що саме тому одразу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну він запропонував створити міжнародний трибунал ad hoc для розгляду цієї справи. "Це необхідно з трьох причин: по-перше, щоб відновити справедливість для України, по-друге, щоб підтримати стандарти міжнародного права, досягнуті після Другої світової війни, які забороняють агресивні війни, і, по-третє, щоб не підірвати довіру до наших демократичних цінностей", - додав він.

Читайте також: Комітет Палати представників США підтримав резолюцію щодо Спецтрибуналу для росії

Левітс зазначив, що Латвія та десятки інших держав вже працюють спільно в Організації Об'єднаних Націй над створенням міжнародного спеціального трибуналу щодо російського злочину агресії. 

"Юридично це можливо. Все що потрібно – лише політична воля. Я закликаю всіх вас, колеги, приєднатися до цієї ініціативи", - заявив він.

Латвійський президент також наголосив, що Росія має компенсувати Україні всі завдані збитки у ході агресії. "І тому я вітаю рішення про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України", - додав він.

Читайте також: путін повинен постати перед міжнародним трибуналом - австрійський депутат

Як повідомляв Укрінформ, на саміті Ради Європи у Рейк’явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією РФ.

Реєстр збитків створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи.

Також Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Фото: twitter / Rigas_pils

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-