росія збільшила депортації та викрадення людей в Україні - Кислиця в Радбезі ООН

росія збільшила депортації та викрадення людей в Україні - Кислиця в Радбезі ООН

Укрінформ
російська федерація збільшила депортації та викрадення людей на тимчасово окупованих територіях.

Про це заявив у понеділок постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН, на якому розглядалися гуманітарні наслідки російської війни, передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Ми із занепокоєнням відзначаємо, що росія активізувала практику депортації та викрадення людей на окупованих територіях під виглядом так званої «евакуації», – сказав він. – Як і багато хто з вас у Радбезі, ми повторюємо, що з території України мають бути «евакуйовані» лише російські війська. Як тільки це станеться, звірствам війни буде покладено край».

Він підкреслив, що росія порушує основоположні принципи захисту дітей у воєнний час. Внаслідок російської агресії 480 дітей загинули, а 967 отримали поранення. За словами Кислиці, на сьогодні Генеральна прокуратура України здійснила перевірку 13 випадків сексуального насильства щодо дітей у Донецькій, Київській, Херсонській, Миколаївській та Чернігівській областях. «Реальні цифри, безумовно, вищі, і наші правоохоронці продовжують розслідування», – додав він.

Читайте також: росія не лише розлучає дітей із рідними, а й вчить ненавидіти Україну – Зеленський

Кислиця розповів, що внаслідок російських атак пошкоджено 3185 навчальних закладів, з яких 330 зруйновано повністю. Згідно з доповіддю ЮНІСЕФ, перервано навчання 5,7 млн дітей. Півтора мільйона дітей стикаються з проблемами психічного здоров'я.

«Насильницька депортація дітей є нічим іншим, як добре спланованою політикою кремля, спрямованою на агресивну індоктринацію, зміну етнічної ідентифікації та позбавлення України її майбутнього покоління», – зазначив постпред.

На сьогодні українська влада ідентифікувала 19 393 дітей, які були депортовані або викрадені на окупованих територіях. Майже 4390 з них – сироти або діти, позбавлені батьківської опіки. Вдалося повернути лише 364 дитини, сказав Кислиця. Він закликав Генерального секретаря ООН та спеціального представника з питань дітей та збройних конфліктів дати належну оцінку тяжкості порушень щодо дітей в Україні з боку російської влади у майбутній щорічній доповіді.

Читайте також: Перед контрнаступом ЗСУ росіяни масово депортують дітей - Save Ukraine

«Ми вважаємо, що ця доповідь має сприяти притягненню до відповідальності винних та встановленню справедливості для українських дітей – жертв російської агресії, – зазначив постпред. – Вторгнення на постійне місце Радянського Союзу в Раді Безпеки не повинно давати ані імунітету, ані амністії воєнним злочинцям». (росія після розпаду СРСР зайняла його місце в РБ ООН у 1991 році).

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Рада Безпеки ООН обговорювала гуманітарну ситуацію в Україні, спричинену російською війною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-