Застосування росією ядерної зброї стане кінцем «ери путіна» - Расмуссен

Застосування росією ядерної зброї стане кінцем «ери путіна» - Расмуссен

Укрінформ
Якщо володимир путін наважиться застосувати ядерну зброю під час війни проти України, відповідь з боку союзників по НАТО буде нищівною як для збройних сил російської федерації, так і для нього самого.

Таку думку під час безпекового форуму у Копенгагені висловив колишній генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми всі виступаємо за нерозповсюдження ядерної зброї. російські військові, я думаю, знають дуже добре: якщо путін віддасть наказ на використання ядерної зброї, це не принесе йому жодних стратегічних переваг. Тому що він вже отримав дуже зрозуміле послання для росії, що відповідь від США буде рішучою та дуже потужною. Навіть якщо ми не будемо застосовувати ядерну зброю, а лише конвенційну, це матиме руйнівний ефект для російських військових», – сказав данський політик.

Читайте також: Якщо путін застосує ядерну зброю, наступного дня його не буде - Зеленський

З цієї причини, на його думку, російські військові мали б відмовитися виконувати такий наказ від путіна. Єдиною альтернативою могло цьому могло б бути усунення самого путіна.

«Я бачу, що це є одним варіантів. Якщо він (путін) спробує використати ядерну зброю, це буде кінець ери путіна», – зауважив Расмуссен.

Він нагадав, що Україна позбулась ядерної зброї та підписала Договір про її нерозповсюдження ще у 1994 році. Україна, яка успадкувала цю зброю від Радянського Союзу, передала її до росії в обмін на так звані «гарантії безпеки», що були викладені в Будапештському меморандумі. Ці «гарантії» фіксували відмову росії від використання сили проти України та визнання нею існуючих кордонів України, включаючи український Крим. Все це росія порушила через 20 років.

Читайте також: НАТО на саміті у Вільнюсі має надати Україні гарантії безпеки – Расмуссен

Фог Расмуссен наголосив, що Київський безпековий компакт, що є складовою мирного плану Президента Зеленського, покликаний зафіксувати шляхи розв'язання проблем, які виходять від росії.

«Нам потрібна сильна та стабільна Україна як оплот від агресивної росії, щоб забезпечити більш стійкий мир й стабільність на Європейському континенті. Якщо ми це зробимо, ми вивільнимо ресурси, щоб вирішувати реальні довгострокові глобальні виклики, зокрема, що пов’язані з Китаєм. Нам потрібен Київський безпековий компакт для розбудови нової архітектури європейської безпеки», – додав колишній керівник НАТО.

Як повідомлялося, 15 травня у Копенгагені відбувається безпековий форум за участю провідних європейських політиків та керівників урядів. Головною темою заходу є визначення зусиль із посилення європейської безпеки після нових викликів, що є наслідками військової агресії росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-