Європа почує прохання України прискорити поставки боєприпасів – Боррель 

Європа почує прохання України прискорити поставки боєприпасів – Боррель 

Укрінформ
Глава МЗС України Дмитро Кулеба поінформував своїх європейських колег про ситуацію на полі бою в Україні та передав прохання прискорити поставки боєприпасів для Збройних Сил України, тож це прохання буде почутим в європейських столицях.

Про це сьогодні у Стокгольмі, де триває неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ЄС (Gymnich), заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зустріли міністра Кулебу, який прибув з Гватемали, і він матиме нагоду зустрітися також зі спільнотою Індо-Тихоокеанського регіону. Він залишається з нами на діловий обід, і це добра нагода для України донести (свою позицію) до цієї дуже важливої частини світу, та пояснити, що відбувається в Україні. Під час цієї зустрічі (з міністрами ЄС – ред.) міністр Кулеба пояснив ситуацію на місцях, де росія продовжує систематичні обстріли, і передав запит до Європейського Союзу про більшу допомогу», - сказав Жозеп Боррель.

Читайте також: ЄС допустив помилку із надмірною залежністю від росії, і не повторить її з Китаєм – Боррель

Як приклад він зауважив, що лише навколо Бахмуту, де продовжуються бої, українська сторона потребує близько тисячі артилерійських снарядів на день. Це надає можливість уявити інтенсивність боїв, вогневу потужність російського агресора, і те, яким чином українці можуть цьому протистояти цим безперервним та системним обстрілам.

«Ми надаємо (допомогу - ред.), але ми взяли зобов’язання прискорити надання боєприпасів для цих бойових дій, що продовжуються. Мені дуже жаль, що це продовжується. Але, оскільки росія продовжує атакувати, українці мають захищатися. І це саме те прохання, яке міністр Кулеба представив сьогодні міністрам» - наголосив Високий представник ЄС.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зауважив, що країни-члени, які постачають Україні боєприпаси із власних арсеналів, мають бути впевнені, що ЄС допоможе поповнити армійські запаси.

Читайте також: Для продовження нормальних стосунків з ЄС Китай має переконати рф вийти з України – Боррель

«Запаси мають бути використані та поповнені. Це цикл, який ми маємо прискорити, і ми це робимо через перший та другий «треки» (поставки боєприпасів – ред.). Я переконаний, що заклик міністра Кулеби буде переданий до європейських столиць міністрами закордонних справ, та поставки будуть збільшені. Ми маємо такі спроможності. Це не є питанням фінансування, це питання логістики. Ця війна є війною логістики. Якщо ми не будемо постачати боєприпаси для України, Україна не зможе захистити себе Тож ми прискоримося», - заявив Жозеп Боррель.

Він привітав новий пакет військової допомоги, який був запропонований Німеччиною для України, та закликав інші країни слідувати цьому прикладу.

«Нам потрібні специфічні спроможності. Коли ми говоримо про цю війну, ми маємо говорити про широкий спектр боєприпасів. Тому що росіяни ведуть бомбардування з великої відстані, тож україніці мають отримати можливість досягти такої ж дистанції. Не кожен вид боєприпасів має таку спроможність. Тож я вітаю німецькі зусилля, та закликаю всі країни слідувати цьому прикладу. Кожного дня всі країни-члени ЄС, кожна з них, роблять все, що вони можуть зробити», - додав Високий представник ЄС.

Читайте також: Євросоюз готує багаторічний план з підтримки України – Боррель

Як повідомлялося, Рада ЄС погодила триєдиний шлях для прискорення поставок боєприпасів для України. Перший «трек» передбачає виділення 1 мільярда євро для компенсації країнам членам поставок боєприпасів з існуючих арсеналів, ще один мільярд євро спрямовується на колективне замовлення боєприпасів у європейської оборонної промисловості.

Нарешті, третій «трек» передбачає довгострокові інвестиції на поновлення виробничих спроможностей європейської оборонної індустрії, згідно з новими викликами у сфері безпеки, що були спричинені російською агресією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-