Залужний розповів про перші хвилини широкомасштабного вторгнення рф в Україну

Залужний розповів про перші хвилини широкомасштабного вторгнення рф в Україну

Укрінформ
В перші хвилини початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обдзвонив командувачів всіх родів військ, а також отримав з-за кордону телефонний дзвінок від «не дуже приємної людини» з вибаченнями.

Як передає Укрінформ, про це Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний сказав в інтерв’ю спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром», яке транслюється в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини», відповідаючи на питання якими були перші кроки 24 лютого 2022 року.

«Я тебе розчарую, якщо ти чекаєш, що з великим пафосом віддавались величезні накази. Зрозумій нас військовий, тому що для нас війна і так йшла. Цей день мені запам’ятався буквально такими двома цікавими моментами: перший момент – те, що буквально, коли це все розпочалось, я обдзвонив кожного командувача, який відповідав за ту чи іншу ділянку. Або я йому казав, що почалося, а він мені – «я зрозумів». Або командувач мені доповідав про те, що вже якісь дії розпочалися, що він виконує. А я казав – тримайся, ти знаєш що робити. І другий момент, який мені запам’ятався, коли я буквально о 5 годині ранку отримав телефонний дзвінок від людини, яка мені була не дуже приємна. Дзвінок був з-за кордону і ця людина попросила у мене вибачення. І це я запам’ятав. Далі почалась звичайна командирська робота, звичайні командирські будні з безсонними ночами», - повідомив Залужний.

Читайте також: Військове керівництво України готувалося до вторгнення рф - Залужний

Він відмовився розповісти деталі про телефонний дзвоник та про особу, яка просила вибачення.

Головнокомандувач також відзначив, що не варто зверхньо ставитись до збройних сил російської федерації та недооцінювати ворога.

«Не потрібно так досить поверхньо ставитися до діяльності збройних сил російської федерації. Вони все ж таки завдали нам суттєвої шкоди та продовжують завдавати її. Щоденно гинуть наші люди. Але разом з тим, нам необхідно було аналізувати та передбачати їхні майбутній порядок дій і якимось чином готуватися до цього», - наголосив Залужний.

Читайте також: Залужний розповів, як реагує на українські втрати

Коментуючи питання щодо великої різниці в військовому, економічному та людському потенціалі між рф та Україною, головнокомандувач зауважив, що це спонукало військове керівництво України ухвалити відповідне рішення.

«Оцей весь комплекс навчань, який ми проводили, оцей весь комплекс задумів, який ми розглянули, наштовхнули нас на думку про те, що у нас є єдиний варіант, який може в даній ситуації спрацювати, і цей варіант полягав в тому, що ми мали в найкоротші терміни завдати противнику максимальних втрат, випустити з нього кров для того, щоб він відмовився від подальших дій на більшій території України. І це спрацювало. Ми вимушені були навіть за рахунок залишення певної частини території витягувати противника, відтягувати його тили, відтягувати його резерви й просто-напросто палити його», - розповів Залужний.

Читайте також: Залужний: Основою перемоги стане не лише героїзм українців, а й передові технології

Відповідаючи на питання чому ворог знищує все на своєму шляху, чому так відрізняється тактика російських та українських військових, Головнокомандувач зазначив: «Відповідь тут очевидна: тому що вони загарбники, вони йдуть, щоб знищити наші домівки, щоб вбити наших жінок, вбити дітей, зробити так, щоб ця земля ніколи не була родючою. Ось таку тактику вони використовують. Гірше за все, що я знаю, що у них є для цього можливості робити саме так. У нас дещо інша тактика і дещо інша стратегія. Витрачати уйму боєприпасів для того, щоб зруйнувати свою ж власну інфраструктуру нам немає сенсу. Ми рахуємо кожен снаряд, кожну міну і кожне людське життя, тому намагаємось діяти ось так. А вони діють як орда».

Читайте також: Мета рф на початку вторгнення полягала в тому, щоб знищити українську державність - Залужний

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. За даними Генштабу ЗСУ, за рік сили оборони України завдали значних втрат агресору, знищивши майже 146 тис. російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-