У полоні рф перебувають кілька сотень жінок-військових - Координаційний штаб

У полоні рф перебувають кілька сотень жінок-військових - Координаційний штаб

Укрінформ
У російському полоні перебуває декілька сотень жінок-військових. Україна вимагає їх повернення без жодних обмінів, як передбачено Женевською конвенцією.

Про це повідомили під час брифінгу в суботу представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Богдан Охріменко і Вікторія Цимбалюк, передає кореспондент Укрінформу.

“У ворожих казематах перебуває декілька сотень українських жінок-військових.

Координаційний штаб і всі органи державної влади працюють для того, щоб якнайшвидше домогтися їхнього повернення”, - сказав Охріменко.

У свою чергу, Цимбалюк додала, що Україна, зі свого боку, дотримується норм Женевської конвенції, які передбачають не утримання в полоні жінок-військових, і також вимагає цього від рф.

“Україна дотримується Женевської конвенції. російські військові жінки, які потрапили у полон, були репатрійовані. Цього ми вимагаємо і від російської сторони: повернути жінок-полонених без умов і обмінів”, - зазначила вона.

Читайте також: Із полону вдається повертати військових, про яких зовсім не було інформації - Коордштаб

За словами Цимбалюк, на відміну від жінок-військових, точна кількість українських жінок-цивільних, які перебувають у рф, невідома. Водночас органи влади працюють над тим, щоб з'ясувати це і домогтися повернення їх додому. Проміжним результатом у Координаційному штабі вважають повернення понад 300 українських дітей.

Як повідомляв Укрінформ, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав на пресконференції в Києві, що обмін у форматі «всіх на всіх» із росією може стосуватися тільки військових, цивільних заручників у такий спосіб повернути на Батьківщину не вдасться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-