Обмін «всіх на всіх» із рф може стосуватися тільки військових – Лубінець

Обмін «всіх на всіх» із рф може стосуватися тільки військових – Лубінець

Укрінформ
Обмін у форматі «всіх на всіх» із росією може стосуватися тільки військових, цивільних заручників у такий спосіб повернути на Батьківщину не вдасться.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав на пресконференції в Києві, передає Укрінформ.

«Я точно не буду давати жодних обіцянок. Єдине, що можу підтвердити, що з української сторони неодноразово були і є пропозиції провести обмін «всіх на всіх». Як я вже казав, обмін стосується виключно військовополонених. Цивільні заручники не можуть бути обміняні у форматі «всіх на всіх».Тому до цього списку не входять цивільні. Виключення, щоб ми знову ж розуміли, що є категорія цивільних, які російська сторона й Україна трактують як комбатантів. Наприклад, це бійці ТРО або ДФТГ, які фактично взяли у руки зброю, але жодних юридичних офіційних документів не зробили», - сказав Лубінець.

Читайте також: росія тримає більш як 20 тисяч цивільних заручників, після деокупації цифра збільшиться - Лубінець

Він наголосив, що є велика різниця між тим, коли людина протидіє російській агресії, і коли це цивільна особа. Водночас розповів про кричущі випадки затримання українців росіянами. Наприклад, студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого на підставі наявності у них студентських квитків. «І кажуть, вони ж навчалися в юридичному виші, вони комбатанти. Наприклад, затримали пенсіонерів СБУ, які вже на пенсії перебували десятки років. Їх трактують як військовополонених. Є на пенсії судді, правоохоронці, колишні військові», - розповів він та додав, що затримували навіть медиків, бо вони могли надати допомогу військовим.

Лубінець також нагадав, що перший список цивільних заручників особисто передав 13 січня 2023 року в Анкарі російському омбудсману тетяні москальковій. У ньому були імена двох тисяч людей.

Читайте також: Комунікація з рф щодо повернення цивільних відбувається практично щоденно — Лубінець

Як повідомлялося, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими нещодавно зазначав, що обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» у разі досягнення з росією відповідної домовленості відбудеться поетапно, а не в один день. За словами керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, Україна наближається до обміну "всіх на всіх" із росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-