СБУ перекрила ще вісім каналів втечі ухилянтів за кордон

СБУ перекрила ще вісім каналів втечі ухилянтів за кордон

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України ліквідувала ще вісім каналів нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку, серед організаторів — посадовці військкоматів і Державної прикордонної служби.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Загалом в організації злочинної діяльності викриті десятеро осіб. Вони пропонували військовозобов’язаним за 7 тисяч доларів уникнути мобілізації на підставі фальшивих документів або незаконно перетнути кордон.

Так, у Полтавській області правоохоронці затримали податківця з Кременчука. Він продавав фіктивні медичні довідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я. До оборудки фігурант залучив декількох посадовців військкомату та військово-лікарської комісії.

Надалі клієнти зловмисників планували використати підробку для виїзду за межі України.

У Харківській області правоохоронці оголосили підозру місцевому жителю, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон під виглядом "службового відрядження" працівників оборонних підприємств.

Два канали нелегальної міграції були ліквідовані в Одеській області. Один з них налагодив місцевий комерсант, який пропонував громадянам потрапити до країн Європейського Союзу під "маскою" міжнародних перевізників.

Організаторка іншого каналу в закордонних паспортах своїх "клієнтів" робила фіктивні відмітки про перебування на консульському обліку в Молдові.

Читайте також: Щодоби прикордонники затримують до 20 ухилянтів – Демченко

В Івано-Франківській області правоохоронці затримали посадовця військкомату. Разом зі спільником зловмисник пропонував громадянам виїхати з України під виглядом водіїв вантажних автомобілів.

Під час обшуків у фігурантів були виявлені граната й 200 набоїв до стрілецької зброї. Вилучені предмети направлені на експертизу.

У Закарпатській області правоохоронці затримали інспектора Державної прикордонної служби, який сприяв переправленню потенційних призовників за кордон через "зеленку" — лінію за межами пунктів пропуску.

Читайте також: На Буковині викрили переправника ухилянтів, який маскувався під прикордонника

У Тернополі задокументована злочинна діяльність підприємця, який оформляв ухилянтів як водіїв вантажних автомобілів та вносив відповідні відомості до системи "Шлях". Також у місті затримали ділка, який за гроші продавав фіктивні відстрочки від призову за станом здоров’я.

За всіма викритими фактами ведуться розслідування. Справи порушені за двома статтями Кримінального кодексу: ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) і ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня СБУ заблокувала ще 14 схем ухилення від мобілізації в умовах війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-