Доповідач ПАРЄ: росія депортувала з України тисячі дітей, що має ознаки геноциду

Доповідач ПАРЄ: росія депортувала з України тисячі дітей, що має ознаки геноциду

Укрінформ
росія депортувала з України тисячі українських дітей, що має ознаки геноциду. Лише кількасот з них повернулися до України, відтак постає питання до росії: де зараз тисячі українських дітей?

Про це під час весняної сесії ПАРЄ у Страсбурзі у рамках дебатів на тему “Становище цивільного населення України, включно з дітьми, примусово переміщених або переселених до рф або на українські території, що знаходяться під фактичним контролем рф” заявив доповідач у справі резолюції ПАРЄ, депутат Асамблеї Португальської Республіки Пауло Піско, передає власний кореспондент Укрінформу.

Доповідач зазначив, що за підтвердженими даними української сторони, близько 20 тис. українських дітей викрадено і депортовано до росії, і лише кількасот з них повернулися до України.

Читайте також: росія має припинити депортацію українських дітей і забезпечити їхнє повернення – ПАРЄ

“Тому, маємо запитати (росію - ред.), де є всі інші тисячі депортованих дітей?”, - заявив депутат.

За його словами, наступний саміт Ради Європи в Рейк’явіку (16-17 травня) повинен відіграти важливу роль в зусиллях щодо допомоги українській владі повернути викрадених українських дітей з росії.

За його словами, депортовані до рф українські діти потребують допомоги європейських інституцій, оскільки вони піддаються примусовій русифікації.

Піско зауважив, що гуманітарні організації виявили принаймні 43 табори для українських дітей в росії, тимчасово окупованому Криму та Білорусі, де розміщено не менше 6 тис. вивезених з України дітей. Він зауважив, що принаймні у двох таборах відбувається військова підготовка, де, ймовірно, готують українських дітей для подальшого протистояння зі своїми співвітчизниками.

Читайте також: У російській неволі перебувають 19 319 українських дітей - Зеленська

Португальський депутат підкреслив, шо президент рф путін і уповноважена при президентові рф з прав дитини львова-бєлова створили державну політику, яку сприяла депортації, усиновленню та подальшій асиміляції українських дітей.

“російські сім’ї з усміхненими обличчями всиновлювали трьох, чотирьох, п’ятьох дітей, отримуючи за це фінансову компенсацію. В системній депортації ми бачимо наміри знищити українську ідентичність з величезними незаконними наслідками. Разом з процесом русифікації ми бачимо елементи злочину геноциду”, - підкреслив Піско.

Він зазначив, що положення Конвенції про геноцид і про Міжнародний кримінальний суд чітко свідчать, що депортація дітей з однієї етнічної групи до іншої є “злочином геноциду”.

Політик привітав оголошення в міжнародний розшук путіна і львової-бєлової, зазначаючи, що й інші злочини рф мають розслідуватися під кутом злочинів геноциду.

Піско підкреслив, що депортація, незаконне усиновлення і русифікація українських дітей має припинитися, вони мають повернутися до своїх сімей та України.

Як повідомляв Укрінформ, на весняній сесії 27 квітня ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо депортації та насильницького переміщення українських дітей, в якій йдеться, що росія має негайно і беззастережно припинити незаконне примусове переміщення та депортацію українських дітей, припинити надавати їм російське громадянство, а також допустити до вже переміщених дітей представників ООН та МКЧХ і забезпечити їхнє безпечне повернення.

Фото: LUSA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-