росія протягом року збирається «тихо» мобілізувати 400 тисяч військових – WP

росія протягом року збирається «тихо» мобілізувати 400 тисяч військових – WP

Укрінформ
У росії протягом цього року хочуть «тихо» завербувати на війну в Україні понад 400 тисяч росіян, аби не викликати гніву широкої громадськості.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на секретні військові документи Пентагону, які були оприлюднені в результаті витоку у соцмережі, передає Укрінформ. 

Як повідомляється в оприлюднених документах американської розвідки, у середині лютого президент рф володимир путін підтримав пропозицію своїх військових «тихо набрати» 400 тисяч додаткових солдатів протягом 2023 року для війни в Україні.

Окрім того, в оновленій інформації ЦРУ йдеться про те, що чиновники міноборони росії "повідомили про підтримуваний путіним план" завербувати понад 415 тис. контрактників у 2023 році, зазначається у публікації видання.

Ця цифра, ймовірно, є частиною публічно оголошеного міністром оборони сергієм шойгу плану розширення збройних сил рф до 1,5 мільйона з 1,15 мільйона до 2026 року. Згідно з планом, солдати-контрактники повинні складати майже половину від загальної кількості особового складу.

Читайте також: рф прагне відкласти відкриту мобілізацію, щоб мінімізувати внутрішнє інакомислення – розвідка Британії

У документі, віднесеному до категорії щоденних розвідувальних зведень ЦРУ, зазначено, що інформація ґрунтується на «звіті розвідки сигналів», тобто вона була отримана шляхом перехоплення або підслуховування розмов російських військових чиновників.

Наголошується, що потреба у додатковій мобілізації може ще більше відштовхнути громадськість від путіна, тому в кремлі вирішили залучити регіональних губернаторів до призовних кампаній і продовження залучення чоловіків з російських в'язниць.

У вересні, коли востаннє москва публічно оголосила кількість своїх військових, убитих в Україні, міністр оборони рф сергій шойгу сказав, що загинуло 5937 осіб, і ця цифра, на думку західних офіційних осіб, є сильно заниженою. Але витік документів США також свідчить про те, що внутрішні російські відомства навіть між собою не повідомляють достовірної інформації про втрати російської сторони.

Зокрема, в одному з документів йдеться про те, що фсб наприкінці лютого поставила під сумнів внутрішні військові оцінки, стверджуючи, що вони не враховують загибель солдатів, які воювали з нерегулярними формуваннями.

В документі йдеться про те, що за даними фсб, «фактична кількість поранених і вбитих в ході бойових дій росіян наближається до 110 тис.».

Читайте також: росія продовжить формувати стратегічні резерви та перекидатиме їх до кордонів України — Громов

Найближча мета росії полягає в тому, щоб залучити 415 тис. контрактників, з яких «300 тис. служитимуть резервом, а 115 тис. сформують нові підрозділи або поповнять недоукомплектовані частини, виходячи з поточних оцінок, що російські війська в Україні мають дефіцит у 50 тис. бойових і 40 тис. резервних військовослужбовців».

У документі зазначається, що проти цього плану виступили деякі російські економічні чиновники, стурбовані потенційним впливом на цивільну робочу силу.

За оцінками західних розвідок, росія почала своє вторгнення в лютому 2022 року силами близько 150 тис. осіб. Під час "часткової мобілізації" минулої осені було призвано понад 300 тис. чоловік, а ще 50 тис., як вважають, воюють в Україні у складі групи "Вагнера". Також невідомою є кількість осіб, примусово мобілізованих на території окупованих Донецької та Луганської областей.

Згідно з оприлюдненими документами, за оцінками Сполучених Штатів, росія зазнала від 189 500 до 223 000 втрат своїх солдатів, з яких до 43 тисяч загинули.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу, Українські Сили оборони з 24 лютого 2022 року по 27 квітня 2023 року ліквідували 188 тисяч 920 російських загарбників, при цьому 510 осіб - лише за минулу добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-