СБУ оголосила підозру «вагнерівцю» з Казахстану, якого взяли в полон під Бахмутом

СБУ оголосила підозру «вагнерівцю» з Казахстану, якого взяли в полон під Бахмутом

Укрінформ
Громадянину однієї з країн Центральної Азії оголосили підозру за участь у складі приватної військової компанії "вагнер" у бойових діях проти Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Фігуранту інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 447 (участь найманця у збройному конфлікті, воєнних або насильницьких діях) Кримінального кодексу України.

Встановлено, що, відбуваючи покарання в Тюменській виправній колонії російської федерації за зґвалтування, у жовтні 2022 року підозрюваний отримав пропозицію ввійти до складу так званої групи "вагнера" для участі у війні проти України.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру полоненому білоруському «вагнерівцю»

За умовами "контракту" представники приватної військової компанії обіцяли зловмиснику "заробітну плату" розміром 200 тисяч рублів й "ануляцію" судимості.

За даними слідства, уже через місяць фігурант разом з іншими засудженими, які приєдналися до угруповання "вагнер", прибув до міста Ростов (рф), де отримав військову форму, зброю й боєприпаси.

У подальшому найманці були відправлені на "тренувальний полігон", що дислокується на тимчасово окупованій території Луганської області. "Навчальний курс" для зловмисників так і не відбувся через відсутність інструкторів з бойової підготовки.

На початку грудня 2022 року у складі загарбницького угруповання підозрюваного перекинули на східний фронт. Наприкінці того ж місяця під час боєзіткнення на Бахмутському напрямку Сили оборони взяли найманця в полон.

Як уточнили в Офісі генерального прокурора, ідеться про уродженця Таєншинського району Петропавлівської області Республіки Казахстан.

Фігурант воював проти підрозділів ЗСУ та мирного населення в районах міста Кремінна Луганської області і села Яковлівка Бахмутського району Донецької області.

Станом на цей час підозрюваний перебуває під вартою. Йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, за перші три місяці 2023 року суд за матеріалами військової контррозвідки СБУ виніс вирок десятьом бойовикам, які брали участь у збройній агресії рф проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-